En Sıcak Konular

Ege'de yangın davası

1 Ocak 2012 12:22 tsi
Ege'de yangın davası Atina yangın için Türkiye'den davacı

Yunanistan’ın Zaharo Belediyesi, eski başbakanlardan Mesut Yılmaz’ın söylediği iddia edilen “Orman misillemesi” sözlerini “delil” göstererek, Türkiye aleyhine Avrupa Adalet Divanı’na suç duyurusunda bulunma kararı aldı.

Türkiye, söndürme uçağı gönderdiği 2007 Mora yangınından bile sorumlu tutuluyor. ESKİ Başbakanlardan Mesut Yılmaz’a atfedilen Tansu Çiller başbakanlığı döneminde (1995-1997) “Yunanistan’a orman misillemesi” sözleri yüzünden, 2007 yılında 65 kişinin hayatını kaybettiği ve 2 milyon dönümden fazla arazinin yandığı Mora Yarımadası’ndaki büyük yangının bile sorumlusu Türkiye olarak gösterildi. Ilia bölgesinin Zaharo Belediyesi, Türkiye aleyhinde Avrupa Adalet Divanı’na suç duyurusunda bulunma kararı aldı. Belediye meclisi, Yılmaz’a maledilen sözleri “delil” olarak göstermeyi kararlaştırdı. Mora’daki yangında Ilia bölgesinde 36 kişi hayatını kaybetmişti. Türkiye, Yunanistan’a yangın sondürme uçağının yanısıra insani yardım da göndermişti.

Tepki dinmiyor

Bu arada, Yılmaz’a maledilen açıklamaya tepkiler Yunanistan’da dinmek bilmiyor. Emekli Koramiral Yanis Teofanidis 1994 yılında Londra’da askeri ateşe iken, Türkiye’nin Rodos, Girit, Sisam ve İstanköy adalarında kundaklama eylemlerinde bulunmaları için İngiltere’de yaşayan bazı Türkleri görevlendireceğine dair Atina’ya istihbarat gönderdiğini söyledi.

Katimerini gazetesi ise 1998 yılında bir Avrupa ülkesinin arabulucuğu ile MİT ve Yunan İstihbarat Teşkilatı (EYP) başkanlarının bir Orta Avrupa ülkesi başkentinde görüştüklerini yazdı. Gazete bu görüşmede “Yunanistan’daki orman yangınları ve PKK’ya Yunan desteği”nin gündeme geldiğini, ancak hiçbir sonuç alınamadığını belirtti.

hurriyet



Bu haber 833 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,116 µs