En Sıcak Konular

Hükümlülere de bedelli

30 Aralık 2011 16:52 tsi
Kamuoyunda 'Bedelli askerlik yasası' olarak bilinen 'Askerlik Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 15 Aralık'ta Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesinin ardından Milli Savunma Bakanlığı (MSB) soru yağmuruna tutuldu.

Bunun üzerine hareke geçen bakanlık, resmi internet sitesinden bedelli askerlik konusunda sıkça sorulan sorular ve cevaplar bölümü yayınladı. 17 soru ve cevaptan oluşan bölümde, vatandaşların merakları giderilmeye çalışılıyor.

Bedelli askerlik başvurusu için yapılması gerekenler şöyle sıralanıyor: "Askerlik şubeleri/konsolosluk/cumhuriyet savcılıklarına şahsen müracaat edilir, yararlanma şartlarını taşıdığı tespit edilenlere ödeme belgesi verilir. Yükümlüler bu ödeme belgesiyle bankaya peşin veya taksitli olarak bedel ödemesini yapar ve dekontu başvuruda bulunduğu makama teslim eder. Bu işlemin tamamlanmasını müteakip başvuru formu doldurularak yükümlüye imzalatılır."

"1999 yılında çıkan bedelli askerlik hizmetine başvurdum, ilk taksitimi ödedim ve temel askerlik eğitimimi yaptım. Daha sonra kapsam dışına çıkartıldım. Şimdiki bedelli askerlik yasasından faydalanabilir miyim? Daha önce ödediğim tutarı nasıl geri alabilirim?" şeklindeki bir soruya "Daha önce fiili askerlik hizmetine başladığınız için yeni bedelli askerlik yasasından faydalanamazsınız. Daha önce ödediğiniz bedeli, tabi olduğunuz statüde askerlik hizmetinizi yerine getirdikten sonra geri alabilirsiniz." cevabı veriliyor.

Daha önce dövizle askerlik hizmetine başvurup temel askerlik eğitimini yaptıktan sonra yasa kapsamından çıkartıldığında, şimdiki bedelli askerlik hizmetinden faydalanılıp faydalanamayacağına ilişkin soruya MSB, daha önce fiili askerlik hizmetine başlandığı için yeni bedelli askerlik uygulamasından faydalanamayacağını ifade ediyor. Daha önce ödenen bedelinin ise tabi olunan statüde askerlik hizmetinin yerine getirilmesi halinde geri alınabileceği belirtiliyor. 15 Aralık 2011 tarihinde yürürlüğe giren bedelli askerlik yasasına göre yararlanma şartlarını taşıyan 31 Aralık 1982 ve daha yaşlı doğumlular bu haktan faydalanabileceğini ifade eden bakanlık, yurtdışından bedelli askerlik hizmetine nasıl başvurulabileceği konusnuda ise "Yurtdışında konsolosluklara şahsen müracaat ederek bedelli askerlik başvurusunda bulunabilirsiniz. Başvuru işlemlerinizi (şahsen müracaat, bedelin ödenmesi, dekontun konsolosluğa teslimi ve başvuru formunun doldurulması) en geç 15 Haziran 2012 tarihine kadar (bu tarih dahil) sonuçlandırmanız gerekmektedir. Konsolosluğunuzca düzenlenecek ödeme belgesini yurt içindeki yakınlarınıza göndermek suretiyle ödemede bulunabilirsiniz. Ödemelerini bu şekilde yapanlar, ödemelerine ilişkin dekont asıllarını konsolosluklarına ulaştırdıktan sonra başvuru işlemini tamamlamış olurlar. Ödemelerini yurt dışında yapacak olanlar, ödeme tarihindeki TCMB tarafından belirlenmiş döviz kuruna göre, peşin 30 bin liranın veya ilk taksit olan 15 bin liranın konvertibl yabancı ülke parası karşılığı kadar ödemede bulunurlar. 15 bin lira tutarındaki ikinci taksitin ödenmesi de aynı şekilde yapılır." bilgilerini veriyor.

Yurtdışında oturma çalışma iznim olmadan yaşayanların da bedelli askerlikten yararlanacağını açıklayan Bakanlık, cezaevinde bulunan yükümlülerin de bedelli askerlik hizmetinden faydalanabileceğini ve cezaevinde tutuklu, hükümlü ve gözetim altında bulunanlar müracaatlarını şahsen cezaevi müdürlüklerine yapabileceğini belirtti. Şuan fiili olarak askerlik yapanların bedelliden yararlanamayacağını ifade eden MSB, askerlik çağına girdikten sonra yapılan yaş tashihlerinin askerlik işlemlerinde geçersiz sayılacağından bedelli askerlik hizmetinden faydalanılamayacağını vurguladı. Bedelli askerlik için en son 15 Haziran 2012 tarihine kadar başvuru olacağını açıklayan bakanlık, "Bedelli askerlik hizmeti için 01 Ocak 2012 tarihinde başvurdum ve aynı gün 15 bin lira yatırarak dekontu askerlik şubesine teslim ederek başvuru işlemini tamamladım. Son taksitimi hangi tarihe kadar ödemeliyim?" şeklindeki bir soruya "15 bin lira tutarındaki son taksitinizi, en geç 01 Temmuz 2012 tarihine kadar bir defada peşin olarak yatırmanız gerekmektedir." karşılığını verdi.

cha



Bu haber 667 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,320 µs