En Sıcak Konular

Almanya’da İslam resmi ders olarak okutulacak

30 Aralık 2011 14:14 tsi
Almanya’nın Kuzey Ren Eyaleti’nde İslami kuruluşların uzun yıllar verdiği çaba sonucu hükümet İslam dininin resmi ders olarak okutulmasını kabul etti. Müslüman azınlık bu adımı ‘büyük bir başarı’ olarak nitelendirdi.

Almanya Kuzey Ren Eyaleti parlamentosu, önümüzdeki eğitim-öğretim yılından itibaren geçerli olmak üzere eyaletteki devlet okullarında okuyan 320 binden fazla Müslüman öğrenciye İslam dini dersinin resmi seçmeli bir ders maddesi olarak verilmesini onayladı.

Kanun, hükümet ve eyalette yaşayan Müslüman azınlık arasından yirmi yıldan fazla süren tartışmanın ardından geldi. Bu yeni yasa, Kuzey Ren Eyaleti’nde genel eğitim kanununun tamamlayıcısı olarak görülüyor. 1 milyonun üzerinde Müslüman’ın yaşadığı 18 milyon nüfuslu Kuzey Ren Eyaleti böylece ülkedeki on altı eyalet arasından İslam dininin okullarda resmi bir şekilde okutulmasına izin veren ilk eyalet oldu.

Oylama esnasında yasayı, iktidardaki Sosyal Demokratlar Koalisyonu milletvekilleri ile muhalif Hıristiyan Demokrat parti onaylarken muhalif Hür Demokratlar Partisi milletvekilleri oy kullanmaktan çekindi. Muhalefet sol parti ise din dersi yerine ahlak dersini tercih ederek itiraz etti.

Bu yeni yasa gereğince Kuzey Ren’deki tüm okullar, İslam inancının prensiplerinin Müslüman öğrencilerde yerleştirilmesine odaklanan dini terbiye dersleri verecek. Bu ders, birkaç yıldır eyaletteki 130 okulda okutulan deneme olarak verilen dini terbiye dersi yerine okutulacak.

Almanya’daki Müslümanlar Yüksek Konseyi Başkanı Aymen Mzaak, İslam dininin resmi ders olarak okutulmasının Almanya’da bir ilk olduğunu ve büyük bir başarı sayıldığını, bu başarının geçen uzun yıllar boyunca İslami kuruluşlar tarafından harcanan çabalarla elde edildiğini ifade etti.

İslami kuruluşlar da tanınmış oldu

Mzaak basına yaptığı açıklamalarda bu adımın ayrıca İslami kuruluşların Müslüman azınlığı temsil eden resmi katılımcılar olarak tanınması anlamı taşıdığına dikkat çekti.

Ren hükümeti yeni kanun uyarınca İslami derslerin müfredatının belirlenmesi için İslami kuruluşlar koordinasyon konseyini görevlendirdi. Bu koordinasyon, 2007 yılında Müslümanları Alman makamlar karşısında temsil etmek için ülkedeki en büyük dört Müslüman kuruluşun koalisyon oluşturmasıyla kurulmuştu.

Müfredatı belirleyecek istişare meclisinde yer alacaklar arasında konseyden dört temsilci ile Kuzey Ren Hükümeti’nin Müslümanlarla istişare ederek belirleyeceği dört bağımsız kişi olacak. Kuzey Ren Eğitim Bakanlığı İslami Kuruluşlar Koordinasyon Konseyi’ne dini sebeplerle istişare meclisinin kararlarına itiraz edebilme hakkı verdi.

Almanca dilinde verilecek İslam derslerinin önümüzdeki ağustos ayının başından itibaren başlanması planlanıyor. Alman üniversitelerinde görev yapan Müslüman öğretmenlerinin

sayısı yeterli olmadığı için eğitim başlangıç olarak eyaletin tüm okullarında değil bir kısmında verilecek. Dersin eyaletteki tüm okullarda verilebilmesi için 2017 yılında mezun olacak yeni Müslüman öğretmen adaylar beklenecek.


Bu haber 520 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,522 µs