En Sıcak Konular

Haberal ve Öcalan düzenlemesi yapılıyor

30 Aralık 2011 14:00 tsi
Tutuklu ve hükümlüler hayati hastalığı olan yakınlarını ziyaret edebilecek.

AK Parti iktidarı iki konu üzerinde yasal düzenleme hazırlığı yapıyor.

İlki, CHP eski Lideri Deniz Baykal'ın Başbakan Erdoğan'a geçmiş olsun ziyaretinde dile getirdiği Mehmet Haberal'in hasta olan annesini ziyaret edebilmesi ile ilgili çalışma olduğu belirtiliyor. Yeni düzenleme ile CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal, ağır hasta olan annesini evinde ziyaret edebilecek.

İkincisi ise terör suçlularının avukatları aracılığıyla örgütü yönlendirmesinin tespiti durumunda avukatlarla görüşmesine 6 aya kadar sınırlama getirilebilecek. Bu düzenleme ise İmralı'da tutuklu bulunan Abdullah Öcalan'ın avukatları vasıtasıyla terör örgütü PKK'ya talimat vermesinin tespit edilmesinden sonra gündeme geldiği belirtiliyor.

KANUN TEKLİFİ KUBAT'TAN

AK Parti'li Kubat, tutuklu ve hükümlülerin, ağır hasta olan yakınlarını ziyaret edebilmelerine imkan tanıyan kanun teklifi verdi

AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Doğan Kubat, tutuklu ve hükümlülerin, ağır hasta olan yakınlarını ziyaret edebilmelerine imkan tanıyan kanun teklifi verdi.

Kubat'ın, TBMM Başkanlığına sunduğu, ''Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'', hükümlülerin, avukatlarıyla görüşebilmelerine ilişkin usul ve esasları da yeniden düzenliyor.

AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Doğan Kubat, tutuklu ve hükümlülere, ağır hasta olan yakınlarını ziyaret edebilmeleri için izin verilmesine ve ziyaretçileriyle yapacakları görüşmelere ilişkin düzenlemeler içeren kanun teklifi hazırladı.

Kubat, ''Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi''ni TBMM Başkanlığına sundu.

Teklife göre, hükümlünün, kendisiyle görüşme yapan kişiler aracığıyla bir suç örgütünün faaliyetlerine yön verdiği konusunda somut olguların varlığı halinde Cumhuriyet Başsavcılığının istemi üzerine infaz hakimi kararıyla avukat ve diğer kişilerle görüşmesine 6 aya kadar sınırlama getirilebilecek.

Cumhuriyet Başsavcılığının kararı veya hükümlünün talebi üzerine bu karar kaldırılabilecek ya da sınırlama süresi kısıtlanabilecek.

Sınırlama kararının verilmesi halinde somut bir hukuki sorunla ilgili olarak görüşme yapılmasına ihtiyaç olduğu gerekçesiyle talepte bulunulduğu takdirde, sınırlama kararını veren hakimin kararı üzerine Türkiye Barolar Birliğinin görevlendireceği bir avukatın hükümlü ile görevli nezaretinde görüşme yapması sağlanabilecek. Görüşmenin, hukuki yardım amacı dışında yapıldığının söz konusu görevli tarafından tespit edilmesi halinde, görüşmeye son verilecek ve bu konuyla ilgili tutanak tutulacak. Görüşme başlamadan önce taraflar bu konuda uyarılacak.

Cenaze için izin

Yüksek güvenlikli ceza infaz kurumunda bulunanlar da dahil olmak üzere güvenlik bakımından sakınca oluşturmaması ve tehlikeli olmayan hükümlünün dış güvenlik görevlisinin refakatinde bulunması şartıyla, kendisinin talebi ve Cumhuriyet Başsavcısının onayıyla ikinci derece dahil kan veya kayın hısımlarından birinin ya da eşinin ölümü nedeniyle cenazesine katılması için yol süresi dışında 2 güne kadar izin verilebilecek.

Sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi şartıyla anne, baba, eş, kardeş, çocuk ve eşinin anne veya babasından birinin yaşamsal tehlike oluşturacak önemli ve ağır hastalıklarının bulunması nedeniyle, hasta ziyareti için yol süresi dışında 1 gün izin verilebilecek. İzin verilen hükümlünün geceyi infaz kurumları da dahil olmak üzere nerede geçireceği, izin veren merci tarafından belirlenecek.

Tutukluların hasta yakınlarını ziyareti

Anne, baba, eş, kardeş, çocuk ve eşin anne veya babasından birinin yaşamsal tehlike oluşturacak ağır hasta olduğunun sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi durumunda tutukluya, soruşturmanın veya kovuşturmanın güvenliği bakımından sakınca oluşturmaması koşuluyla cumhuriyet savcısı, hakim veya mahkeme tarafından dış güvenlik görevlisinin refakatinde yol süresi dışında, hasta ziyareti için 1 gün izin verilebilecek. Tutuklunun, bu kapsamda, her bir ağır hasta yakınını bir defaya mahsus ziyaret hakkı olacak.

Tutuklunun, geceyi infaz kurumları da dahil olmak üzere nerede geçireceği izin veren merci tarafından belirlenecek.

Teklifin gerekçesinde, mevcut düzenlemelere ve uygulanan tedbirlere rağmen, hükümlülerin avukat ya da ziyaretçilerle görüşme haklarının kötüye kullandığının bilindiği, teklifle bu hakkın kötüye kullanılmasının engellenmesinin amaçlandığı belirtildi.

AA

Bu haber 669 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,368 µs