En Sıcak Konular

Sosyal güvencesi olmayanlar, GSS kapsamında hizmet alacak

30 Aralık 2011 13:46 tsi
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı (SGK)'nın yaptığı yeni düzenleme çerçevesinde, yeşil kart sahipleri ile hiçbir sosyal güvencesi olmayan kişilerin, 1 Ocak 2012 tarihi itibariyle Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamına

Yeşil kartın tarihe karışacağı uygulama ile hak mağduriyetlerinin önüne geçileceği belirtildi.Yapılan yeni düzenlemelere ve uygulamalara ilişkin bilgi veren Samsun Sosyal Güvenlik İl Müdürü Saffet Çalışkan, yeni yılda GSS kapsamına alınmayan kimse kalmayacağını kaydetti. Çalışkan, 1 Ocak 2012 tarihinden önce yeşil kartlı olanların, vize süresi dolana kadar gelir testine tabi tutulmaksızın genel sağlık sigortası kapsamına dahil edileceklerini söyledi.

Vize süresi dolanların ise 1 ay içerisinde ikametgahlarının bulunduğu il veya ilçelerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına başvuru yapmaları gerektiğini ifade eden Çalışkan, "Bu kişilere ayrıca, mektup göndermek suretiyle bilgilendirme de yapacağız. Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları tarafından Sosyal Yardım Bilgi Sistemi (SOYBİS) üzerinden 13 kurumdan online olarak gelen bilgiler ışığında 28 sorgulama yapılarak, puanlama formülüyle tespit edilen gelir sonucunda aile içindeki kişi başına düşen gelir miktarına göre kişilerden GSS primi alacağız." dedi.

Gelir testi sonucunda aile içindeki kişi başına düşen gelir miktarının aylık tutarının, asgari ücretin üçte birinden az olması halinde bu kişilerin priminin devlet tarafından karşılanacağının altını çizen İl Müdürü Saffet Çalışkan, "Bu tutarın asgari ücretin üçte biri ile asgari ücret arasında olduğu tespit edilenler asgari ücretin üçte biri, asgari ücret ile ücretin iki katına kadar olduğu tespit edilenler asgari ücret, iki katından fazla olduğu tespit edilenler ise asgari ücretin iki katı üzerinden yüzde 12 oranında GSS primi ödeyecekler. Gelir testi yaptırmayanlardan ise en yüksek prim miktarı alınacak. Bu testi yaptırmak da zorunludur." bilgisini verdi.

Uygulamayla birlikte Samsun'da 152 bin 590 yeşil kartlı ile 51 bin 528 sigortasız kişinin GSS kapsamına alınmış olunacağını ifade eden Çalışkan, yeşil kart sisteminin tarihe karıştığını vurguladı. Sosyal güvenlik verilerinin kurum internet sitesinden yapılacağına da değinen Samsun Sosyal Güvenlik İl Müdürü Saffet Çalışkan, kurumu tarafından verilen sigortalılığın başlatılması, sonlandırılması, maaş bağlanması, şahıs ödemeleri, iş görmezlik ödeneği, evlenme yardımı, cenaze ödemeleri, hizmet borçlanması gibi işlemleri etkin, kaliteli ve hızlı yapabilmek için SMS uygulaması getirdiklerini açıkladı.

Ücretsiz uygulamayla işveren, iştirakçi ve hak sahiplerinin mesaj yoluyla bilgilendirileceğini kaydeden Çalışkan, ilaçta yaşanan kamu iskontolarının da düzenlendiğini bildirdi. Çalışkan, hayati öneme sahip kanser, böbrek, organ nakli ve solunum ilaçları ile insülinin de bulunduğu 350 ilaçta düzenleme yapılarak sıkıntıların aşıldığını da sözlerine ekledi.

cihan



Bu haber 579 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,350 µs