En Sıcak Konular

Şırnak faciasında Fehman Hüseyin iddiası

30 Aralık 2011 08:03 tsi
Şırnak faciasında Fehman Hüseyin iddiası Şırnak’ta 36 vatandaşın öldüğü facianın istihbarat hatasından kaynaklandığı öne sürüldü.

Şırnak'ta sınır ötesi kaçakçılık yapan köylüler F-16'lar tarafından bombalandı. Çoğu genç ve aynı aileden 35 kişi hayatını kaybetti. TSK, olayla ilgili 'çeşitli kaynaklardan alınan istihbarat' diyerek ilginç bir göndermede bulundu. Gözler MİT'e çevrildi.

Şırnak Uludere'de 35 vatandaşın hayatını kaybettiği olaya istihbarat skandalının neden olduğu öne sürüldü. Genelkurmay'ın konuyla ilgili yaptığı açıklamada yer alan "Çeşitli kaynaklardan alınan istihbarat" ifadesinin de olayın perde arkasına ilişkin önemli ipuçlarını içerdiği belirtildi.

Genelkurmay'ın internet sitesinde yer alan açıklamada "Çeşitli kaynaklardan alınan istihbarat ve yapılan teknik analizler sonucunda, içlerinde örgüt elebaşılarının da bulunduğu terörist grupların bölgede bir araya geldikleri ve sınır hattındaki karakol ve üs bölgelerimize yönelik saldırı hazırlığı içinde oldukları anlaşılmış ve ilgili birlikler ikaz edilmiştir" vurgusu yapıldı

ÇİFT TARAFLI AJANLAR

Genelkurmay'ın doğrudan askeri istihbarat yerine 'çeşitli kaynaklar' vurgusunu yapmasının söz konusu grupla ilgili istihbaratta gözleri TSK dışındaki diğer birimlere çevirdi. Sınır ötesinden gelen bir grupla ilgili istihbaratı verebilecek tek kurumun Milli İstihbarat Teşkilatı olduğu kaydedilirken, olayın farklı boyutları gündeme geldi.

Bölücü örgüt içinde istihbarat birimlerinin kullandığı çok sayıda elaman olduğuna dikkat çekilirken, bunlardan bazılarının çift taraflı olarak PKK'ya çalıştığına işaret edildi. PKK'nın son dönemde operasyonları yavaşlatmak için çift taraflı çalışan elemanları aracılığı ile çok sayıda asılsız ihbar ve yoğun istihbaratla bilgi kirliliği oluşturduğuna vurgu yapıldı.  Son günlerde güvenlik birimlerinin terörle etkili mücadelesi terör ve örgütten beslenen devlet içindeki yapıları rahatsız ettiğine dikkat çekilirken, orduyu ve güvenlik birimlerini zorda bırakacak ve terörle mücadeleyi zaafa uğratıp sorgulatacak girişimlerde bulunulduğu kaydedildi.
 
SURİYELİ İLE YANILTILDI   

İstihbarat notunda yer alan 'örgüt elebaşlarının bulunduğu' bilgisinin de TSK'yı çok hızlı karar verip hareket etmeye zorladığı ifade edildi. İstihbarat notunda yer alan örgüt elebaşının PKK'nın askeri kanat sorumlusu Fehman Hüseyin olduğu öne sürüldü. Hüseyin'e odaklanmış güvenlik birimlerinin bir şekilde yanıltılmış olabileceği belirtildi.

Ayrıca bu tür operasyonlarda ABD'nin bile çok hassas teknoloji kullanmasına rağmen, sivil ve terörist grupları ayırt etmekte zorlandığına dikkat çeken güvenlik uzmanları,  Afganistan ve Irak gibi yerlerde ülkelerde yanlış istihbarat sonucu yaşanan hatalı operasyonları örnek gösterdi. ABD, geçtiğimiz aylarda Afganistan'da bir düğün alayını El Kaide militanları sanarak bombalamış ve onlarca kişi hayatını kaybetmişti.

PKK'NIN GELİR KAYNAĞI

Türkiyeyi sarsan olayda kaçakçılık yapan vatandaşların hedef olması başka bir ayrıntıyı gündeme getirdi. Kaçakçılık yapan grupların arasına PKK'nın sızdığının bilinen bir durum olduğuna dikkat çekildi. Ayrıca PKK'nın en önemli gelir kaynaklarından birinin de kaçakçılardan alınan vergiler olduğuna işaret edildi. Terör örgütünden mühürlü kağıtlar alan kaçakçıların bir sonraki PKK kontrolünden bu kağıtlar sayesinde sınırı geçebildiği ifade edildi. Dolayısıyla kaçakçılar ve PKK'lıların pek çok noktada yollarının kesiştiği belirtilirken, yasak olan kaçakçılık konusunda daha önce acil olarak düzenleme yapılması gündeme geldiği halde somut bir adım adımladığına vurgu yapıldı. Bu durumun da güvenlik güçlerinin kaçakçı ile örgüt militanlarını ayırmakta zorlandığına dikkat çekildi. Ayrıca kaçakçıların vurulduğu bölgenin PKK kampına yakın olması ve sivil yerleşim yeri olmamasının acı tablonun yaşanmasındaki bir başka neden olduğu kaydedildi.

bugün



Bu haber 1,008 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,789 µs