En Sıcak Konular

Devletin sır perdesi aralanacak

28 Aralık 2011 15:57 tsi
Susurluk ve faili meçhul cinayetler gibi birçok önemli soruşturma her seferinde 'devlet sırrı' engeline takılıyor.

Yeni yılın ilk yasalarından biri Devlet Sırrı Tasarısı'nın Meclis'ten geçirilmesi olacak. 'Devlet sırrı'na tanım getirilirken kapsam daraltılacak. Geçici madde ile tozlu raflara kaldırılan tüm dosyalar yeniden açılacak

Devletin şeffaflaşması yolunda önemli bir adım olan 'Devlet Sırrı Kanunu Tasarısı' kısa sürede yasalaştırılacak. Bu tasarıyla 'devlet sırrı'nın tanımı yapılarak kapsamı daraltılacak. 12 Haziran seçimlerinin ardından Meclis'e gönderilen Devlet Sırrı Tasarısı yeni yılın ilk günlerinde Adalet Komisyonu'nda görüşülecek. Tasarının kısa sürede Genel Kurul'dan geçirilip yasalaştırılması planlanıyor.

DEVLET SIRRI TANIMLANIYOR

Tasarıyla 'devlet sırrı' ilk defa tanımlanırken "Açıklanması veya öğrenilmesi, devletin dış ilişkilerine, milli savunmasına ve milli güvenliğine zarar verebilecek; anayasal düzeni ve dış ilişkilerinde tehlike yaratabilecek ve bu nedenlerle niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgi ve belgeler" devlet sırrı kapsamına alınıyor. Tasarıda yapılan tanımlama dışındaki bilgi ve belgeler 'devlet sırrı' olarak kabul edilmeyecek.

KURUL KARAR VERECEK

"Devlet sırrının yasayla tanımlanmasına rağmen kurum ve kuruluşlar her bilgi veya belgeye 'devlet sırrı' damgasını vuramayacak. Başbakan'ın başkanlığında; Adalet, Milli Savunma, İçişleri ve Dışişleri bakanlarından oluşan "Devlet Sırrı Kurulu" hangi bilgi ve belgelerin devlet sırrı olduğuna karar verecek. Bu kurulun karar vermediği hiçbir bilgi ve belge sır olarak saklanamayacak.

SIRLAR SÜRELİ OLACAK

Tasarıdaki diğer bir madde ile devlet sırrı olarak nitelendirilen belgelerin ne kadar süreyle sır olarak saklanacağı düzenleniyor. Bilgi ve belgelere devlet sırrı niteliği süreli veya süresiz olarak verilebilecek. . Süreli verilen gizlilik derecelerinin süreleri 75 yılı geçemeyecek. Devlet sırrı niteliği veya süreleri kurulca her zaman değiştirilebilir veya kaldırılabilecek. Süresi belirtilmeyen devlet sırrı niteliği 10 yılda bir,10 yıldan fazla süreli olanlar 5 yıllık sürelerle gözden geçirilecek.

Devlet Sırırı Kanunu tasarısında devlet sırı niteliğindeki belgelerin mahkemeler tarafından istenmesine yönelik düzenlemede yapılıyor. Mahkemelerce talep edilen devlet sırrı niteliği taşıyan bilgi ve belgeler, kurulca gerekçesi belirtilmek suretiyle verilmeyebilecek. Devlet sırrı niteliği taşımamakla birlikte diğer gizli bilgi ve belgelerin mahkemelerce talep edilmeleri hâlinde gönderilmeleri kural haline getiriliyor.

ESKİ BELGELER AYIKLANACAK

Tasarıya konulan geçici madde ile geçmişte 'devlet sırrı' damgası vurularak mahkemelerden bile gizlenen pek çok bilgi ve belge yeniden elden geçirilecek. Susurluk ve faili meçhul cinayetleri başta olmak üzere devlet sırrı olarak gizlenen birçok bilgi ve belgedeki sır perdesi aralanabilecek.

bugün



Bu haber 526 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,181 µs