En Sıcak Konular

İMKB Başkanı: 2012 yılı önemli fırsatlar sunacak

28 Aralık 2011 12:14 tsi
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan, ''Krizin rahatsız ettiği sermaye yatırımları için güvenilir bir liman vazifesi gören, ürün çeşitlendirmesine sahip, her kesimden yatırımcıya hitap edebilen ülkelerin sermaye piyasaları için

Erkan, 2012 yılına ilişkin beklentilerini AA muhabirine anlattı. 2011 yılının dünya ekonomisinde önemli sorunların yaşandığı bir yıl olduğunu anımsatan Erkan, bu sorunların bir bölümünün 2012 yılına da taşınacağını ve özellikle Avrupa borç krizinin, 2012 yılının başlıca gündemini oluşturacağını kaydetti.

Global piyasalarda en önemli gündem maddesi olan Avrupa borç krizinin gelişiminin, 2012 yılında Türkiye ekonomisini etkileyecek en önemli faktörlerden birisi olacağını ifade eden Erkan, ''Krizin çözümü için siyasi otoriteler ve ilgili finans kurumlarınca gerekli adımlar atılamazsa kriz derinleşebilecek ve bizim ekonomimiz açısından da önemli bir dışsal risk unsuru oluşturabilecektir'' değerlendirmesinde bulundu.

2011 yılının Türkiye;de rekor sayılabilecek düzeyde bir büyümeye sahne olduğunu, 2012 yılında gerek Avro Bölgesinde yaşanan kriz, gerekse cari açıkla ilgili önlemlerin etkileriyle büyüme hızının bir miktar aşağı çekileceğini tahmin ettiğini dile getiren Erkan, ''Türkiye ekonomisinin 2012'deki diğer öncelikli konuları cari açık ve enflasyon olacaktır. Ancak hükümetin ve Merkez Bankasının enflasyonla mücadele konusunda ortaya koydukları ve istikrarlı bir şekilde takip ettikleri politikalar, bu iki ekonomik parametrenin de hedeflenen seviyelerde gerçekleşmesini sağlayacaktır düşüncesindeyim'' diye konuştu.

-''2012 sermaye piyasaları açısından kolay olmayacak''-

Hüseyin Erkan, 2012 yılının sermaye piyasaları açısından çok kolay bir yıl olmayacağını söyledi.

Global ekonominin genelindeki gelişmelerin piyasaları da etkileyeceğine işaret eden Erkan, ''Bu çerçevede, etkileri halen hissedilen krizin 2012 yılında sermaye piyasalarını da şekillendireceğini düşünmek yanlış olmayacaktır'' değerlendirmesini yaptı.

Bu tür ortamların, içerisinde çeşitli fırsatlar da barındırdığının altını çizen Erkan, şöyle devam etti:

''Krizin rahatsız ettiği sermaye yatırımları için güvenilir bir liman vazifesi gören, ürün çeşitlendirmesine sahip, her kesimden yatırımcıya hitap edebilen, teknolojik altyapısı ileri seviyede olan, yatırımcılara kolay erişim imkanı sağlayan ülkelerin sermaye piyasaları için 2012 yılının önemli fırsatlar sunacağını düşünüyorum. Bu açıdan da ülkemizi şanslı görüyorum. Ekonomik ve siyasi istikrarı sağlamış, bankacılık sistemi sağlam temellere oturmuş bulunan, düzenleyici otoriteleri etkin çalışan, bölgesinde güçlü teknolojik altyapı ve kaliteli insan kaynağını barındıran borsalara sahip bir ülke olarak ülkemizin 2012 yılında, krizin olumsuz etkilerine rağmen, sermaye piyasaları açısından önemli gelişmeler göstereceği inancındayım.''

2012'nin İMKB açısından yoğun olarak çalışmaların sürdürüleceği bir yıl olacağını ifade eden Erkan, ilk meyvelerini almaya başladıkları Halka Arz Seferberliği çalışmalarına hız kesmeden devam edeceklerini, bunun yanı sıra 2011 yılında sermaye piyasası kurumlarının işbirliği ile başlatılan Yatırımcı Seferberliği çalışmalarının da gelecek yıl yoğunlaşacağını anlattı.

İMKB Başkanı Erkan, diğer taraftan, altyapı ve yazılım yenileme çalışmalarının, yeni piyasalar, ürünler ve bölgesel işbirliklerine yönelik projelerinin de devam edeceğini söyledi.

2010 ve 2011 yıllarında Halka Arz Seferberliğinin de katkılarıyla önemli artış gösteren halka arzların 2012 yılında belki biraz yavaşlayacağını, ancak belirli bir seviyeyi koruyarak devam edeceğini öngördüklerini dile getiren Erkan, ''Kredi maliyetlerinin arttığı bir ortamda, halka arzların şirketlere ucuz kaynak temini açısından daha cazip hale gelebileceğini düşünüyoruz'' değerlendirmesinde bulundu.

-''İMKB ekonomiye 6 yılda 26 milyar dolar fon sağladı''-

Borsanın son yıllarda ekonomiye fon sağlama yönündeki katkısının dikkat çekici olduğunu vurgulayan Erkan, 2005-2011 döneminde halka arz ve bedelli sermaye artırımı yoluyla ekonomiye kazandırılan kaynak tutarın yaklaşık 26 milyar dolar düzeyinde olduğunu bildirdi.

Diğer taraftan Sermaye Piyasası Kurulunun (SPK) almış olduğu karar sonucu, halka açık olan ancak Borsada işlem görmeyen şirketlerin İMKB'de işlem görmesine yönelik çalışmaların da son aşamasına geldiğine değinen Erkan, şunları kaydetti:

''Süreç tamamlandığında, 55 yeni şirketin daha Borsada işlem görmesini beklemekteyiz. Böylece 2012 yılında Borsada işlem gören şirket sayısı önemli bir artış göstermiş olacaktır. Ayrıca bu şirketlere ilişkin kaydileştirme süreci tamamlandığında Borsamız yeni yatırımcılara da kavuşmuş olacaktır. Bu gelişmelerin işlem hacmi üzerinde de olumlu etkisi olacaktır. Global düzlemde yaşanan krizin etkileri işlem hacmi üzerinde olumsuz etki gösterebilecek olsa da, sunulan yeni piyasalar ve enstrümanlar, Yatırımcı Seferberliği çalışmaları, İstanbul Finans Merkezi projesi kapsamında yürütülen çalışmalar, uluslararası tanıtım ve işbirliği çalışmalarımız sayesinde işlem hacmi bakımından benzer piyasalar arasında iyi bir yerde olacağımızı tahmin ediyoruz.''

-''İFM konusunda üzerimize düşen görevi hakkıyla yerine getireceğiz''-

Hüseyin Erkan, İstanbul Finans Merkezine (İFM) dönük hazırlıklara da büyük önem verdiklerini, bu konuda da üzerlerine düşen görevi hakkıyla yerine getireceklerini söyledi.

İMKB'nin, İFM stratejisi ve eylem planı kapsamında oluşturulan 27 eylemde sorumlu veya ilgili kuruluş olarak yer aldığını anımsatan Erkan, İFM stratejisi çerçevesinde oluşturulan 8 komite ve ilgili alt komite çalışmalarında aktif olarak görev yaptıklarını ve bu çerçevede yeni piyasalar ve ürünler oluşturma, yabancı menkul kıymetlerin yurt içi piyasalarda işlem görmesi, menkul kıymet ödünç piyasalarının geliştirilmesi, özel sektör borçlanma araçlarına işlerlik kazandırılması, türev ürünlerin geliştirilmesi, faizsiz finansman araçlarına ilişkin altyapının geliştirilmesi, karbon piyasasının oluşturulması, şirketlerin halka açılmalarının sağlanması, yatırımcıların bilgilendirilmesi, ortak teknoloji platformunun oluşturulması, borsaların hukuki statülerinin netleştirilmesi gibi pek çok konuda çalışmalarda bulunduklarını anlattı.

Erkan, İMKB'nin bu çalışmalarına 2012 yılında da devam edeceğini sözlerine ekledi.

aa

Bu haber 634 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,231 µs