En Sıcak Konular

İsrail, Mısır sınırına asker yığmaya hazırlanıyor

28 Aralık 2011 11:47 tsi
İsrail, Mısır sınırına asker yığmaya hazırlanıyor İsrail ordusu yetkililerinin Mısır sınırına yedi yıl sonra yeniden asker yığmayı değerlendirdiği öne sürüldü.

İsrail’de bu seçeneğin, Mısır’da seçimleri Müslüman Kardeşler’in kazanması ihtimali üzerine masaya geldiği belirtildi.

İsrailli yetkililer, Mısır’la ilişkilerin geleceği açısından endişeli. Jerusalem Post’un haberine göre, İsrail ordusu Kahire’nin yakın vadede Tel Aviv’le 1979’da imzaladığı barış anlaşmasına riayet edeceğinden emin. 

Ancak bu anlaşma doğrultusunda askerden arındırılan Sina Yarımadası’na, Mısır’ın yeniden asker yığmasını da içeren senaryolar da İsrail ordusu tarafından değerlendiriliyor.

YENİ BİR ARAP-İSRAİL SAVAŞI ENDİŞESİ

Gündemdeki senaryoların birincisi, Mısır’ın eğitim amacıyla bölgeye asker konuşlandırma kararı vermesi. İkinci senaryo ise İsrail’in Hizbullah ya da Suriye’yle bir savaşa girmesi durumunda Mısır’ın Arap ülkeleriyle dayanışma amacıyla Sina Yarımadası’nın kendisine ait kısmında bir hareketlenme yaşanması

Üst düzey bir ordu yetkilisi, “Her iki durumda da İsrail ne yapılması gerektiği konusunda bir çıkmaza girecek. Bir yandan hiçbir İsrail Başbakanı bu tür ihlaller yüzünden Mısır’la savaşa girmek istemeyecektir. Diğer yandan eğer yanıt vermezsek ihlallere göz yummuş oluruz” dedi.

SEÇİM SONUÇLARI BEKLENİYOR

Sonuç olarak İsrail Ordusu Planlama Dairesi, Müslüman Kardeşler’in Mısır’daki seçimlerden zaferle çıkmasın ordunun bölgede yığınak yapması için başlangıç tarihi olmasına karar verdi. İsrailli yetkili, “Bu tür hazırlıkların tamamlanması yıllar alır, dolayısıyla geç kalmadan harekete geçmemiz gerekiyor” dedi.

İsrail’in Şubat ayında göreve gelen yeni Genelkurmay Başkanı Benny Gantz, Mısır konusunda tedbirli bir tavır takınmaya karar vermiş ve sınıra asker yığma planında acil bir hamleden kaçınılmasını tavsiye etmişti.

MİLYARLARCA ŞEKEL GEREKİYOR

Bu sebepten, geçtiğimiz bir yıl boyunca Mısır konusunda incelemeler yapılmış, eski haritalar değerlendirilmişti. Bugün strateji değişikliğine gidilmiş olsa da Jerusalem Post İsrail’in önünde büyük bir engel olduğunu belirtti: Kaynak eksikliği.

2012 bütçesinde savunma ve orduya ayrılan kaynaklarda kesinti beklenmiyor ancak Mısır sınırında yapılması planlanan düzenlemeler çok büyük mali yatırım gerektiriyor.

İsrail ordusunun 42 milyar şekellik (yaklaşık 21 milyar TL) bir bütçesi var. Bu bütçeye Mısır’la yaşanacak olası bir çatışmanın harcamaları dahil değil. Eğer böyle bir durum ortaya çıkarsa İsrail’in milyarlarca şekellik ek kaynak yaratması gerekiyor.

Bu da ülke ekonomisinin zor günlerden geçtiği böyle bir dönemde pek de olası görünmüyor.

Hürriyet



Bu haber 826 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    16,693 µs