En Sıcak Konular

Suriye tutukluları gözlemcilerden saklıyor

28 Aralık 2011 10:39 tsi
Suriye hükümetinin, rejim muhalifi tutukluları, Arap Birliği gözlemcilerinden saklamak için ülkenin çeşitli noktalarındaki askeri tesislere transfer ettiği öne sürüldü.

CNN televizyonunun internet sitesinde yer alan habere göre, İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden (HRW) dün yapılan açıklamada, Suriye yönetiminin gözlemcileri ülkedeki protestolar üzerindeki baskının sona erdiğine ikna etmek amacıyla gösteriler sırasında gözaltına alınan muhaliflerin askeri tesislerde gizlendiğini iddia etti.

HRW Ortadoğu Direktörü Sarah Leah Whitson, “Suriye, durumun bağımsız gözlemcilerce izlenmesini önlemek için elinden geleni yapacağını gösterdi. Şam’ın kaçamak tavrı, Arap Birliği’nin tutuklularla görüşmeler konusunda kesin sınırlar çizmesini ve bu sınırlar ihlal edildiğinde bunu açık açık ortaya koymasını gerektiriyor” dedi.

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, geçtiğimiz hafta Independent gazetesine verdiği mülakatta, “gözlemci heyetinin hükümetin koruması altında Suriye’yi gezebileceğini ancak önemli askeri tesisleri ziyaret edemeyeceğini” açıklamıştı.

GÖRGÜ TANIKLARI ANLATTI
Whitson, Humus’ta görevli Suriyeli bir güvenlik yetkilisinin kendilerine 400 ile 600 kişi kadar tutuklunun, tutukevlerinden başka yerlere transfer edilmesi yönünde bir emir aldıklarını söylediğini de belirtti.

Bazı tutukluların askeri ciplerle, bazılarının ise kargo kamyonlarla taşındığını söyleyen Suriyeli yetkili, “Ben hapishanenin içinde görevliydim. Tutukluları bir araya toplayıp araçlara bindiriyordum. Hapishane direktöründen bana önemli tutukluları dışarı çıkarma emri verilmişti” dedi.

HRW’ye konuşan yetkili, kendisine tutukluların Humus’un dışında bulunan Zeydal askeri füze fabrikasına götürüldüğünün söylendiğini aktardı. Whitson, başka görgü tanıklarının da bu ifadeleri doğruladığını söyledi.

POLİS GÖRÜNÜMLÜ ASKERLER
Suriyeli yetkili ayrıca askerlere polis kimlikleri ve üniformaları verildiğini de öne sürdü. Whitson da “Askerleri polis gibi giydirmek, Arap Birliği’nin askerlerin sokaklardan çekilmesi şartının sağlanması anlamına gelmiyor” dedi.

Dün de Humus’ta Arap Birliği heyetinin ziyaretinden kısa bir süre önce, kentteki tankların sokaklardan çekildiği öne sürülmüştü.

AP haber ajansına konuşan bir aktivist, heyetin Humus'a varmasından kısa süre önce kentteki bombardımanın durduğunu ve tankların sokakları terk etmeye başladığını söylemişti.

Bu haber 496 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,608 µs