En Sıcak Konular

Euro 10 yaşında kutlanacak bir şey yok

28 Aralık 2011 09:39 tsi
1 Ocak 2002 muhtemelen tüm Avrupalı yetişkinlerin ortak olarak anımsadıkları ender tarihlerden biri olmalı.

O gün, ilk kez olarak, Garmisch Partenkirchen pistlerinde sıcak şarabın bardağı 2 Alman markı değil 1 Euro'dan satıldı. Kent merkezinde ise tüm para dağıtım makinelerinin etrafı sarılmıştı, insanlar yeni basılmış Euro'larla dolu cüzdanlarıyla koşuşturuyorlardı. Şaşkınlık içinde Euro banknotlarının farklı yüzlerini keşfediyorlardı; "Bunda Mozart var, öteki paranın üstündeki Belçika kralı olmalı, peki, şu paranın üstündeki İspanyol kimdi?" sözleriyle heyecanlarını dışa vuruyorlardı. O gün 307 milyon Avrupalının ellerinde yeni para biriminin banknotları ve madeni paraları dolaşıyordu.

Bunlar neredeyse 10 yıl önce oldu. Öyleyse mutlu yıllar Euro! Bu yıldönümünü kutlayalım ve şampanya patlatalım! Ancak bu önemli yıldönümünün hazırlıkları garip bir şekilde sakınımlı bir ortamda gerçekleştiriliyor. Avrupa Merkez Bankası, Avrupa'nın en üst düzeydeki parasal otoritesi sadece 2012 yılının ikinci 3 aylık döneminde bir gün için kapılarını ziyaretçilere açmayı öngördü ve okullar için 1 Ocak 2012 ile 31 Mart 2012 tarihleri arasında "Euro'ya akın" adı verilen bir yarışma düzenledi. Avrupa Merkez Bankası ayrıca özel bir anma günü parası üretti ve internetteki sitesine paranın üretimi ve banknotların tartışmasız kalitesi temalı bazı video filmleri koydu. Bunun yanında Berlin'de gerçekleşecek olan ziraat konulu "Yeşil hafta" ile bir kıyaslama yapılırsa, çok daha gösterişli görünecektir. Bundesbank (Almanya Merkez Bankası) bu olayı küçümsemekte daha da ileri gitti ve sadece internet sitesine aralık ayının başından beri geçerli bir enformasyon sağlayıcı sayfa koymakla yetindi. Bu sayfanın başlığı şudur: "Euro'nun 10 yılı: Olgular". Bu sayfa açık, net ve kesin, yani şenlikli olma özelliği dışında her türlü özelliğe sahip. Almanya Merkez Bankası'nın basın servisi ise "Dert ettiğimiz daha başka şeyler var." açıklamasını yapıyor. Acaba Euro düşündüğümüzden de daha kötü bir durumda olabilir mi?

Her ne olursa olsun, Avrupa Komisyonu tarafından, "Şu an için hiçbir gösteri ya da kutlama öngörülmedi." açıklaması yapıldı bile. Berlin'de ise Şansölye Angela Merkel bu konu hakkında "düşünmemiş" olduğunu ifade etti, Almanya'nın ekonomi bakanı ise soruya cevap vermeye bile tenezzül etmiyor. Sadece maliye bakanlığı, bakanlık adına Hıristiyan-Demokrat Wolfgang Schaeuble'nin katılımıyla, "Avrupa için bir para. Euro'ya geçişin onuncu yılının bilançosu" başlığıyla 14 Aralık tarihli yuvarlak masa toplantısına katkısını sundu.

Avrupa Merkez Bankası'nın Euro hakkındaki videoları bu para biriminin hâlihazırda içinde bulunduğu krizden hiç mi hiç bahsetmiyor. Ancak Avrupa Merkez Bankası bu krizden söz etmemesine karşın, yine de, bir çeşit uyarıda bulunmayı da ihmal etmiyor: BCE bu vesileyle eski ulusal paraların Euro'yla değişimi için verilen en son tarihi hatırlatıyor. Böylece 1 Mart 2012'den itibaren Yunanistan Merkez Bankası'nın (Bank of Greece) eski Yunan Drahmilerini Euro'yla değiştirmeyi artık kabul etmeyeceğini açıkladığını da öğrenmiş oluyoruz. Yunanistan'ın eski parası drahmi 1 Mart 2012'den sonra hiçbir değer ifade etmeyecek.

Süddeutsche Zeıtung 22.12.2011



Zaman

Bu haber 508 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,552 µs