En Sıcak Konular

İsrail, 'tehlikenin' farkında mı?

28 Aralık 2011 09:27 tsi
İsrail, 'tehlikenin' farkında mı? Yıllar boyu Türkiye'nin "radikalleştiği" propagandası yapan İsrail, kendi kazdığı kuyuya düştü diyen de var, "siyasi bir tasfiye yolda" diyen de...

Harem-selamlık uygulaması isteyen Haredi Yahudilerin polisle çatıştığı olayların ardından Cumhurbaşkanı Şimon Peres, İsrail halkını uyardı.

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, aşırı muhafazakar Yahudilerin kadın ve erkekleri kamusal alanda birbirinden ayırma girişimleri ile başlayan tartışmaya katılarak, baskı girişimlerine tepki gösterdi.

Peres, aşırı dinci Yahudilere istinaden, ''İsrail'de ulusal dayanışma ruhunu utanç verici biçimde çiğneyen ufak bir azınlık'' dedi.

Peres'in açıklaması, Kudüs'te bir mahallede harem-selamlık uygulaması isteyen yüzlerce Haredi Yahudinin polisle çatışmasını izliyor.

Yüzlerce İsrailli de bugün olayları protesto etmek için bir eylem düzenledi.

Beyt Şemeş'teki protestoda, göstericiler 'İsrail'i din baskısından kurtarın', 'İsrail İran olmasın' yazılı pankartlar taşıdılar.

Peres de açıklamasıyla protestolara destek verip "halkın çoğunluğunun ulusun en yüce değerlerine zarar veren ufak bir azınlığın pençelerinden kurtarılması için seferber olunması gerektiğini" söyledi.

Cumhurbaşkanı'nın bu tartışmada açık şekilde tavır koyması beklenmedik bir gelişmeydi.

Dün Beyt Şemeş bölgesinin ana caddesinde kadın ve erkeklerin ayrı durması uyarısında bulunan bir levhanın sökülmesi sırasında gerilim tırmanmış ve çıkan arbedede bir polis yaralanmıştı.

Söz konusu levhalardan biri kadınları, sinagog önünden yürümemeleri için yolun karşısına geçmeye; bir diğeri ise dizin altında etekler, kapalı giysiler giymeye çağırıyor.

Görgü tanıkları son haftalarda levhaların tekrar tekrar sökülüp takıldığını ve ''edepsizce giyindiği'' gerekçesiyle sokakta sekiz yaşındaki bir kız çocuğunun üzerine tükürüldüğünü söylüyorlar.

Cumhurbaşkanı Peres, İsrail'de hiç kimsenin bir kadını ya da kızı nasıl yaşayacağı konusunda tehdit edemeyeceğini söyleyerek, son olayları yalnız polis açısından değil, bütün İsrail ulusu için bir sınav olarak niteledi.

Otobüsün neresinde oturulacak?

Yahudi inancını en muhafazakar yorumu ile katı şekilde benimseyen Haredilerin yaşadığı bölgelerde, bir süredir kadınların otobüslerin arkasında kendilerine ayrılan bir bölümde oturması yönündeki baskı da artıyor.

Çok sayıda kadın bu baskıya karşı durarak durumu mahkemeye taşıdı.

Mahkeme kararları kadınların dilediği yerde oturabileceğini belirtse de Harediler harem-selamlık girişiminde direniyor.

Polis, bu olayların sıkça yaşandığı Beyt Şemeş'te bir süredir devriyelerini yoğunlaştırmıştı.

Kadın hakları savunucuları nüfusun yüzde 10'unu oluşturan Haredilerin kadın-erkek ayrımı konusunda son dönemde iyice radikalleştiğine dikkat çekiyor.

Maariv gazetesi, Batı Şeria'da Filistinlileri ve son dönemde İsrail ordusunu hedef alan yerleşimci şiddeti ile son olayları bir arada değerlendirerek, aşırı görüşlü grupların örgütlü çeteler halinde, giderek gözüpek eylemlere giriştiği uyarısında bulundu.

Gazete bu durumu bir 'kültür savaşı' olarak niteledi.

BBC Türkçe



Bu haber 1,000 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,359 µs