En Sıcak Konular

GATA skandalında 2. perde

28 Aralık 2011 08:33 tsi
GATA skandalında 2. perde Eski Genelkurmay Başkanı Torumtay’ın ölümüne neden olan hastane virüsünün Şubat’ta tespit edildiği ve Torumtay’ın yattığı bölümün ikinci bir emre kadar kapatıldığı ortaya çıktı.

20. Genelkurmay Başkanı Necip Torumtay’ın Ankara GATA’da tedavi görürken hastane virüsü olarak da adlandırılan “Acinetobacter, Pseudomonas ve Pseudomonas Aeruginusa” bakterilerine maruz kalarak hayatını kaybetmesiyle ilgili skandallara bir yenisi eklendi.

Torumtay’ın Ağustos ayında ölümüne sebep olan hastane virüsünün yaklaşık 6 ay önce GATA yönetimi tarafından bilindiği ortaya çıktı. Öte yandan Torumtay ile aynı dönemde GATA’da yoğun bakımda tedavi gören başka hastalara da hastane virüsü bulaştığı ortaya çıktı.

İlk virüs izine Şubat’ta ulaşıldı

Eski Genelkurmay Başkanı Torumtay’ın hastane virisü olarak bilinen virüs kaparak hayatını kaybettiğinin belgelerini kamuoyuna duyuran STAR, skandalla ilgili yeni belgelere ulaştı.

Torumtay’ın da yattığı GATA İç Hastalıkları Yoğun Bakım Ünitesi’nde hastane virüsü ilk olarak 2011 yılı Şubat ayında tespit edildi. Bunun üzerine GATA Eğitim Hastanesi Baştabibi Prof. Tümgeneral M. Zeki Bayraktar imzasıyla İç Hastalıkları Yoğun Bakım ünitesine hasta kabul edilmesi yasaklandı.

7 hastada virüs tespit edildi

GATA Baştabibi Prof. Tümgeneral Bayraktar’ın “DEK.BŞTBP.SEK:8050-14719-11/SAĞ.(1500)” sayı ve “Acil Dahiliye Yoğun Bakım Ünitesine Hasta Alınmaması” konulu yazısında hastane virüsünün 7 kişide saptandığı açık bir şekilde ifade edildi. 3 Mart 2011 tarihli yazının ilgi kısmında “GATF Dekanlığı ve Eğt.Hst.Bştbp.liğinin 28 Şubat 2011 tarihli ve ‘Acil dahiliye yoğun bakım ünitesi acinetobacter baumanni vakaları’ konulu yazısı” gösterildi.

İkinci bir emre kadar kapatın

Tümgeneral Bayraktar imzalı yazıda şöyle denildi: “GATF Eğitim Hastanesi Acil Dahiliye Yoğun Bakım Ünitesinde Şubat 2011 tarihinde 7 hastada alınan kültürlerde ‘Acinetobakter Baumanni’ tespit edildiği ve bu nedenle bu yoğun bakım ünitesinde Acinetobacter Baumanni Enfeksiyonu gelişmesi riski bulunduğu, enfeksiyon kontrol önlemlerinin gözden geçirildiği ve çözüm için gerekli planlamaların yapıldığı ilgi yazı ile bildirilerek ikinci bir değerlendirmeye kadar bu üniteye hasta alınmamasının uygun olacağı bildirilmiştir. Bu kapsamda GATF Eğitim Hastanesi Acil Dahiliye Yoğun Bakım Ünitesine ikinci bir emre kadar hasta kabulü yapılmayacaktır.”

1.5 ay sonra 24 hasta yatmış

Başhekimin yazılı emrine rağmen 28 Nisan 2011 gününe ait Yoğun Bakım Kliniği Yatak Durum Raporu’na da ulaşıldı. Hastane virüsü olarak da bilinen bakterilere karşı karantina tedbirlerinin alınması istenen emrin üzerinden bir buçuk ay sonraya ait belgede, virüs tespit edilen yoğun bakım ünitesine 24 hasta yatırıldığı görülüyor. Başhakim’in emrinden 6 ay sonra ise bir Genelkurmay Başkanı hastane virüsü kaparak hayatını kaybetti.

Kamuoyu, GATA’da Şubat ayında virüs tespit edilmesinden sonra hastanede karantina uygulamasının ne zaman başlayıp ne zaman sona erdiğini, karantina uygulanması gereken dönemde o bölüme hasta kabul edilip edilmediğini, karantinaya virüs tamamen ortadan kaldırılmadan mı sor verildiğini, Torumtay ve diğer hastalarda Ağustos ayında aynı hastane virüsüne rastlandıktan sonra ne tür tedbirler alındığı merak ediyor.

Torumtay’la birlikte virüs kaptı

Necip Torumtay’ın hastane virisü kaptığı dönemde, GATA’da yatan başka hastalara da hastane virisü buluştağı ortaya çıktı. Torumtay ile aynı dönemde GATA İç Hastalıkları Yoğun Bakım Ünitesi’nde tedavi gören Sevgi Ergin isimli kadın hastanın da ölümcül “Acinetobacter” virüsüne muhatap kaldığı öğrenildi. Torumtay’ın hastane virüsü bulaştığını gösteren 1 Ağustos 2001 tarihinden hemen sonra 6 Ağustos 2011 günü Sevgi Ergin’e yapılan idrar testinde de “1000Acinetobacter spp” bakterisine raslanmış. Ergin’e bulaşan bakteri de birçok antibiyotik ilaca karşı duyarlı çıkmış. GATA’da başka kaç hastaya hastane virisü olarak bilinen bakterilerden bulaştığı ve kaç hastanın bu sebeple hayatını kaybettiği merak konusu oldu.

star

Bu haber 596 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,643 µs