En Sıcak Konular

Sibirya’daki nükleer yakıt deposu

26 Aralık 2011 17:40 tsi
Doğu Sibirya’da Krasnoyarsk kenti yakınında meydana getirilen yeni “kuru” yakıt deposu 2012 yılının Ocak ayında ilk parti tüketilmiş nükleer yakıt kabul edecek. Yapımına 16 milyar ruble yani 500 milyon dolardan fazla harcanan yeni depo



“Kuru” yakıt deposu, Jeleznogorsk madencilim-kimya kombinasında bulunuyor. Bu işletmede inovasyon teknolojileri temelinde nükleer yakıt döngüsünü kapatmak olanağını verecek teknolojik kompleks oluşturuluyor. Jeleznogorsk kombinası basın bürosu çalışanlarından Boris Rıjenkov şunları anlattı:

Yeni tesisin, Leningrad, Kursk ve Smolensk’teki atom elektrik santrallerinin düzenli şekilde aralıksız çalışmasını sağlaması bekleniyor.Asıl amaç, atom elektrik santrallerine bağlı depolara düşen külfeti azaltmaktır.  Bu depolar limit yüklenme düzeyine yakın bulunuyor.

Atom elektrik santrallerinde yakıt su ile soğutulan depolarda korunuyor. “Kuru” yakıt deposunda ise madenin aşınmasını olanak dışında bırakmak için nükleer yakıt, gaz ortamında bulundurulan hermetik olarak kapalı kutularda korunuyor.  Yeni depo 38 bin ton tüketilmiş nükleer yakıt içine alabilir. Çernobıl ve Fukusima nükleer kazalarından sonra  nükleer tesislerin güvenliğine özel dikkat gösteriliyor, Boris Rıjenkov bu bakımdan Krasnoyarsk yakınındaki “Kuru” yakıt deposunun tüm istemlere uygun geldiğini belirterek şunları söyledi:

Söz konusu, kalın duvarları tekparça betonarmedan yapılan binadır. Binada sımsıkı kapalı çelik borular bulunuyor. Bu borularda nükleer yakıt korunuyor. Bu bina 8 şiddetinde yer sarsıntılarına ve uçağın düşmesine dayanabilir.  Elektrik tamamen kesilirse ve personel binadan ayrılırsa bile korunan nükleer yakıtın durumu değişmeyecek.

Kapalı nükleer döngünün gerçekleştirilmesi, bugün dünya nükleer enerji sanayiinin en önemli problemidir.  Madencilik-kimya kombinasında tüketilmiş nükleer yakıtın işlenmesi ile ilgili yeni tesisin işletilmesine başlanması sayesinde Rusya’daki atom elektrik santrallerinden nükleer malzemelerin %95-i yakıt döngüsüne geri dönecek. Atomic-Energy portalı baş redaktörü Pavel Yakovlev bununla ilgili olarak şunları söyledi:

Rusya’da ayrıca su-grafit reaktöründe tüketilmiş nükleer yakıtı işleme konusunda modern teknolojiler geliştiriliyor. Daha önce bu tür yakıt işlenemez olarak nitelendiriliyordu.

Kombinada işlenemez atıklar uzun süre içinde izole edilmek üzere yeraltı bölümlerde  cam borularda korunacak. Geçenlerde Jeleznogorsk madencilik-kimya kombinası yanında uranyum-plutonyum yakıtı üretecek fabrikanın inşasına hazırlıklar başladı. Böylelikle bu kombina, nükleer yakıt üretimi yapılmasından nükleer yakıt korunmasına ve işlenmesine kadar tam nükleer döngü gerçekleştirileceği Rusya’da ilk işletme olacak.

Bu haber 639 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,292 µs