En Sıcak Konular

Nükleer kriz yönetimini hatalı buldular

26 Aralık 2011 14:15 tsi
Japonya'da 11 Mart'ta meydana gelen deprem ve tsunami felaketi sonrası ortaya çıkan nükleer kriz ile ilgili araştırma tamamlandı.

Ortaya çıkan raporda, Japonya'nın krizi yönetemediği ve sayısız hataya yol verdiği ifade ediliyor.

Japonya'da nükleer kriz ile ilgili araştırmanın tamamlandığı açıklandı. Devlet görevlileri ve tesisteki işçiler de dahil yaklaşık 400 kişinin soruşturulması sonucu hazırlanan 507 sayfalık raporda, krize sayısız hatalar zincirinin sebep olduğu belirtildi. Raporda yetkililerin tsunami riskini hafife aldığı aktarılırken, en yüksek dalganın da 6 metre olacağını tahmin ettiği yer alıyor. Tsunaminin boyutları, Japon yetkililerin tahminin yaklaşık iki katı olmuştu.

Raporda ayrıca yetkililerin tsunaminin vurduğu nükleer santraldeki reaktörlerin yedek soğutma sistemlerinin çalıştığını tahmin ettiği ve radyasyon sızıntısını açıklamakta gecikme yaşandığı kaydedildi.

Raporda ayrıca krizin yaşandığı Daiiçi Nükleer Snatrali'nin işletimini yapan Tokyo Elektrik Enerjisi Şirketi'nin (TEPCO) çalışanlarının kriz döneminde neler yapılacağı ve reaktörlerin acil durumlarda kapatılması ile ilgili eğitilmediği ifade ediliyor. Ortada hazır bir acil durum planının olmadığı, santral çalışanlarını sadece hükümet ile gerekli irtibatı kurma yoksunluğunu yanı sıra bir biri ile de iletişiminin kopuk olduğu aktarıldı.

Araştırma ayrıca santraldeki yedek sistemlerin çalışması durumunda bile çekirdeklerin erimesinin kaçınılmaz olduğu bilgisine yer verdi.

Japonya'da 11 Mart 2011'de yaşanana 9.0 büyüklüğündeki deprem ve oluşan tsunami ülkenin kuzeydoğusundaki geniş bir alanı etkilemişti. Felaket sonucu 20 bin kişi ölmüş veya kaybolmuştu. Afet sonucu bölgede çıkan nükleer kriz ve radyasyon sızıntısı, yaklaşık 100 bin kişinin evlerini terk etmeye zorlamıştı.

(CİHAN)


Bu haber 529 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,100 µs