En Sıcak Konular

Çiçek: 2012, yeni bir anayasa yılı olsun

26 Aralık 2011 13:18 tsi
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, STK'ların da anayasa çalışmalarına destek vermesi halinde 2012 yılının sonuna kadar yeni anayasa yapımını bitirmeyi hedeflediklerini bildirdi.

TBMM Başkanı Çiçek başkanlığındaki Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyeleri, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken'in ev sahipliğinde Sivil Toplum Kuruluşlarının üyeleriyle buluştu.

Konfederasyonun binasında gerçekleşen buluşmaya TBMM Başkanı Çiçek'in yanı sıra, AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop, AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya, CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, MHP Erzurum Milletvekili Oktay Öztürk, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TESK Başkanı Bendevi Palandöken ve STK temsilcileri katıldı.

Çiçek, burada yaptığı konuşmada, Meclisin açıldığı günden beri en önemli gündemlerinden birinin yeni bir anayasa hazırlama süreci olduğunu söyledi.

Herkesin yeni bir anayasa talep ettiğini dile getiren Çiçek, ''Hem sizin talebi hem de milletimizin ortaya koyduğu irade, yeni Meclise yeni bir anayasa hazırlama imkanını, fırsatını ve sorumluluğunu yüklemiş oldu'' dedi.

Siyasi partilerin genel başkanlarının mutabakatı, muvaffakati ve destekleri ile 19 Ekimden bu tarafa çalışmalarını sürdürdüklerini aktaran Çiçek, ''Bugün de istedik ki yaklaşık 40 milyondan fazla hedef kitlesi olan bu çatı kuruluşları hem bilgilendirelim; hem de sizlerden taleplerimiz var doğrusunu isterseniz. Komisyon üyesi arkadaşlarımızla böyle bir karara varmıştık. Bugün bunun birinci ayağını gerçekleştirmiş oluyoruz. 12 üye arkadaşımızla birlikte toplantıya katılmak istedik, ancak Meclisin tatile girmesi sebebiyle, partilerden arkadaşlarımız imkanları ölçüsünde katılmış oldular'' diye konuştu.

Komisyon olarak bir şeyi slogan haline getirdiklerini belirten Çiçek, ''Biz yeni bir anayasa yazmıyoruz, yeni bir anayasa yapıyoruz'' diyerek, bu ikisi arasında büyük bir fark olduğunu ifade etti.

Çiçek, şunları kaydetti:

''Yeni bir anayasa yazıyor olsaydık, 12 arkadaşımız, akademik destek de alırdık, yeni bir taslak metin ortaya çıkarır, bunu sizlere gönderir, sonra da görüşlerinizi alır, teklif haline getirir Meclise sunardık. Ancak hepimizin ortak olarak kabul ettiği husus şu ki; eğer gerçekten halkın anayasası olacaksa, bizim anayasamız, benim de bu işte katkım var diyebileceği bir anayasayı birlikte yapacaksak, ki hepimizin kanaati budur, kararı budur, inancı budur, doğru olan da budur. Evvela işin birinci etabında halkın ne istediğinin, nasıl bir anayasa istediğinin ortaya konulması lazım.''

-''Zamanı iyi kullanmalıyız''-

Bunun için 4 basamaklı bir çalışma programı ortaya koyduklarını belirten Çiçek, bunun birinci ayağının, halkın ve STK'ların görüşlerini almak olduğunu ifade etti.

Bugüne kadar komisyon olarak anayasanın içeriğiyle ilgili bir görüş ortaya koymadıklarını belirten Çiçek, bunu, halkın ve STK'ların görüşlerini önemsedikleri için yapmadıklarını söyledi.

Zamanı iyi kullanmak adına STK'lardan yoğun bir çaba, destek ve katkı beklediklerini belirten Çiçek, şöyle devam etti:

''Çünkü sizler de bu sürece destek verirseniz, 2012 yılının sonuna bu işi bitirmeyi hedefliyoruz. Yani temennimiz odur ki 2012 yılı, yeni bir anayasa yılı olsun. Bu biraz bizim çabamıza bağlı olduğu kadar, bizden daha çok sizlerin gayretine ve çabasına bağlıdır. Neticede zamanı iyi kullanamazsak, sonra yeni anayasa yapımıyla ilgili bir kısım tereddütler hasıl olur. 2013, 2014 arka arkaya seçimler geliyor. O zaman da böylesine önemli bir işi yapmakta bir takım sıkıntılarımız olabilir. Onun için bizler de bunları ayrıntılı bir şekilde burada konuşmak istedik. Herkesin burada olması da bizim işimize geliyor, zaman açısından... Verimli bir toplantı olacağına inanıyorum.''

-''Çalışmaları Türkiye'nin gündeminde tutmak gerekiyor''-

Yeni anayasa çalışmalarını Türkiye'nin gündeminde tutmak gerektiğini vurgulayan Çiçek, gündemde tutulmadığı takdirde bir anayasa yapılmış olacağını, ancak kimsenin bundan haberi olmayacağını ifade etti.

Bunun arkasından, bu anayasanın yeni baştan tartışılmaya başlanacağını aktaran Çiçek, ''Bu doğru değil. Artık günümüz dünyasında temsili demokrasiden katılımcı demokrasiye geçtiğimizi ifade ediyoruz. Katılan olmazsa o zaman anayasa yazılmış olur. Halbuki biz yapmak istiyoruz, onun için de sizlerin katılımı fevkalade önemli. Bu işi, başından sonuna kadar gündemde tutmamız lazım. Elbette Türkiye'nin bir çok gündemi var. Sizlerin de bir çok gündemi var, ama bunları alt alta yazmak yerine önemlilerini yan yana yazmak ve bu önemliler içinde de anayasa meselesini gündemde tutmamız gerekecektir'' şeklinde konuştu.

TBMM Başkanı Çiçek, 1 yılın çabuk gelip geçebileceğini belirterek, zamanın iyi kullanılması gerektiğini söyledi.

İyi bir planlama yapılmaması halinde, zamanın verimli kullanılamayacağını aktaran Çiçek, ''Bunu da buradan ifade etmek istiyorum. Size böylesine bir sorumluluğu da tevdi etmek adına... Hep siz bizden hesap sorardınız. Biz sizden hesap sormuyoruz, ama en azından bu sorumluluğu birlikte paylaşalım. Halkımızın karşısına birlikte çıkalım istiyoruz'' dedi.

Konuşmaların ardından ziyaret, basına kapalı olarak devam etti.

aa



Bu haber 521 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,547 µs