En Sıcak Konular

Türkiye ile Azerbaycan'dan ortak proje

26 Aralık 2011 11:24 tsi
Türkiye ile Azerbaycan'dan ortak proje Türkiye ile Azerbaycan arasında "Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı" yapımı için imzalar atıldı

Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Azerbaycan Sanayi ve Enerji Bakanlığı arasında, ''Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı'' yapımına ilişkin mutabakat zaptı, Enerji Bakanlığında düzenlenen törenle imzalandı.

Zapta Türkiye adına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Azerbaycan Sanayi ve Enerji Bakanı Natıg Aliyev imza koydu.

Azeri (Şahdeniz 2) doğalgaz gazının gerek Türkiye'de satışı gerekse de Avrupa pazarlarına Türkiye üzerinden transit olarak taşınmasını öngören Hükümetlerarası Anlaşma 25 Ekim 2011 tarihinde İzmir'de imzalanmıştı. Söz konusu anlaşma içerisinde, Azeri doğalgazının Türkiye üzerinden transit taşınması amacıyla ulusal doğalgaz iletim sisteminin kullanılmasının yanı sıra münhasır bir boru hattının inşa edilmesi de alternatif bir seçenek olarak düzenlenmişti.

Bugünkü imzalanan mutabakat zaptı ile Trans Anadolu ismi verilen söz konusu münhasır boru hattına yönelik çalışmaların ivedilikle başlanılması ve iki ülke tarafından tayin edilen şirketlerin ortak bir konsorsiyum tesis etmeleri konusunda mutabakat sağlanmış oldu.

Bu çerçevede, söz konusu konsorsiyum içerisinde Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) ve Türkiye'den Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ) ile Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ilk ortaklar olarak yer alacak. Süreç içerisinde diğer uluslararası petrol ve doğalgaz şirketleri de konsorsiyuma dahil olabilecekler.

GAZPROM BATI HATTI İÇİN ANKARA'YA GELECEK!
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yarın Rus Gazprom şirketinden yetkililerin Ankara'ya gelerek, BOTAŞ yetkilileriyle ''Batı Hattı'' konusunda görüşeceklerini bildirdi.


AA

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı projesinin hayata geçmesinin, Nabucco'da Gürcistan sınırından alınacak gazın, Bulgaristan sınırına gelmesi anlamı taşıdığını söyledi.

Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı'na atılan imzaların ardından Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, gazetecilerin sorularını cevapladı. Yıldız, bir soru üzerine, Türkiye'nin aynı zamanda Nabucco'nun ortağı olduğuna işaret ederek, "Yüzde 16'lık bir hissemiz var. O projenin gerçekleşmesi için yoğun çaba sarf ettik, sarf etmeye de devam ediyoruz. Ancak, bu proje ile beraber, üretici ülkelerin ve konsorsiyumların üretebilecekleri doğalgaz varken, üretebilecekleri mazeret kalmamaktadır. Böyle bir proje önemli bir alternatiftir. Nabucco'nun, bu projenin gerçekleşmesi halinde; Gürcistan sınırında başlayan gazın, Bulgaristan sınırında olacağı anlamına gelmektedir." dedi.

Her projenin gelişmeler karşısında, dinamik olmak zorunda olduğunu vurgulayan Yıldız, "Avrupa bunun istisnası değildir." ifadesini kullandı.

BOTAŞ VE TPAO YÜZDE 20, SOCAR YÜZDE 80 HİSSEDAR

Sadece Azeri gazı değil, Azerbaycan üzerinden geçebilecek diğer boru hatları için de proje geliştirildiğini belirten Yıldız, şöyle konuştu:

"Türkiye, siyaseten bütün mazeretleri aşmış bir irade ortaya koymuştur. Türkiye, kendi üzerinden geçebilecek, doğusundaki tüm üretim kaynaklarının yolunun, 3-4 yıl içerisinde yaptığı tüm anlaşmalar ile önlerini açmıştır. Her ne kadar ileride böyle projelerin hissedarlık oranı değişiyor olsa da temel prensip olarak yurt içinde oluşturacağımız istihdamın, transit geçiş hatlarının, bunların tarifelerini bir tarafa bırakarak BOTAŞ ve veya TPAO ile beraber oluşturacakları şirketlerin bu konsorsiyum içindeki hisse paylarını yüzde 20 ile sınırlandırıyoruz. Yüzde 80'i SOCAR şirketinde. İleride bu hissedarlık yapıları değişebilir de. Proje liderliğini de Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) yapacak."

Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı projesinin, diğer projelerin yapılmayacağı anlamına gelmediğini yineleyen Yıldız, "Ama belki başlangıç noktalarını değiştirmiş olacak." ifadesini kullandı.

İnşaatın ne zaman başlayacağı ile ilgili bir soru üzerine Yıldız, şu bilgileri verdi:

"Son derece hızlı başlanabilecek bir proje. Türkiye'nin batısı doğusuna göre daha fazla talepte bulunmakta. O yüzden biz Ankara'nın doğusuna, böyle bir çıkış noktası vermeyi düşünmüyoruz, bu projenin gerçekleşmesi halinde. Ancak Bursa, İzmir ve Trakya'da bir çıkış vermeyi düşünüyoruz. En hızlı bir şekilde bu projeye başlanması lazım. Üretilecek gazın üretim tarihi ile bunun bitiş tarihinin birbirini desteklemesi gerek. Yani boru hattı bitmiş ama üretilememiş veya tersi üretilmiş ama boru hattı bitmemiş bir proje doğru olmayacaktır."

BOTAŞ VE GAZPROM, BATI HATTI İÇİN YARIN BİRARAYA GELECEK

Rusya'nın Batı Hattı doğalgazı konusunda özel sektörle ilgili bir gelişme olup olmadığı yönündeki soruya da Bakan Yıldız şu cevabı verdi:

"Bu hattın çalışması öncelikler arasında yer aldıyor. Özel sektörün, Gazprom ile yaptıkları görüşmenin tarafı değiliz. Hangi fiyatla, nasıl anlaşıyorlar, nasıl bir kontrat getiriyorlar, biz bu konulara girmiyoruz. Onlar, ikili görüşmelerini yapıyorlar. Toplam 26 firma, EPDK ya müracaat etmişti. Kendilerine öngörülen süre içerisinde kontratların getirilmesi istenmişti. Şu ana kadar iyi niyet anlaşması imzalayan ama kontrat getiremeyen firmalar olduğunu görüyoruz. İyi niyet anlaşması dahi imzalamamış firmalar olduğunu görüyoruz. Yarın BOTAŞ ile Gazprom yetkilileri Ankara'da bir araya gelecek."

(CİHAN)



Bu haber 1,627 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,671 µs