En Sıcak Konular

Medvedev: Yukarı Karabağ sorunu kısa sürede çözülebilir

26 Aralık 2011 09:54 tsi
Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Azerbaycan ve Ermenistan'ın Yukarı Karabağ sorununu kısa sürede çözülebileceğini söyledi.

Azerbaycan televizyonuna açıklamada bulunan Rusya lideri, "Sovyet sonrası dönemde çözülebilecek tek sorun Yukarı Karabağ. Her şey tarafların iyi niyetli yaklaşımlarına ve birbirlerini dinlemelerine bağlı..." dedi.Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın kendi özel çabaları sonucunda sekiz kez bir araya gelerek sorunu ele aldıklarını ifade eden Medvedev, tarafların kendi görüş ve argümanlarını samimi bir şekilde ortaya koyma imkanı bulduklarını söyledi.

"Burada hangi yol var? Ben tek bir yol görüyorum. Anlaşmadan başka alternatif yok. En kötü alternatif ise savaş." tespitinde bulunan Medvedev, "Üçlü görüşmelerde sonuç elde edildiğini düşünüyorum. İki taraf samimi ve dürüst bir şekilde görüşlerini ortaya koyma imkanı bulabildi" dedi.

Tarafların görüşlerini birbirine yaklaştırma adına önemli çalışmaların yapıldığını hatırlatan Rusya lideri, "Anlaşma sağlanacağı konusunda kesin ümitlerim var... Her şey tarafların birbirini dinleme isteği ve becerisine bağlı. Samimi konuşmak gerekirse kolay bir çözüm yok." tespitinde bulundu.

Ermenistan'ın Azerbaycan topraklarında hak iddia etmesi ile 1988'de başlayan kriz, 1992'de savaşa dönüşmüş; ardın da Ermenistan Yukarı Karabağ ve 7 bölge dahil olmak üzere Azerbaycan topraklarının yüzde 20'sini işgal etmişti. 1994'de ateşkes anlaşması imzalanmasına rağmen henüz Rusya, Fransa ve ABD'nin eş başkanlıklarını yaptığı Minsk Grubu barış anlaşmasının imzalanmasında başarı sağlayamadı.

Rusya ve Azerbaycan ilişkilerinin harika seviyede olduğunu ve "stratejik ortaklık" olarak nitelendirildiğini ifade eden Medvedev, "Toplam ticaret hacmimiz tarihin en iyi seviyesine 3 milyar dolara ulaştı. Bu rakam bir önceki yıla göre yüzde 60'lık bir artış. Enerji kaynaklarının dışında ekonomik ilişkilerimiz çeşitleniyor... İkili ilişkilerimizde çözüm bekleyen herhangi bir sorunumuz yok. Rusya ve Azerbaycan ilişkileri diğer ülkelere örnek olabilecek nitelikte" değerlendirmesinde bulundu.

cihan

Bu haber 534 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,103 µs