En Sıcak Konular

Kışanak: Bu topraklarda eşit yaşayacağız

26 Aralık 2011 09:23 tsi
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile Bağlar Belediyesi tarafından yaptırılan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Pir Sultan Abdal Cem ve Kültür Evi törenle açıldı.

Bağlar ilçesindeki Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Pir Sultan Abdal Cem ve Kültür Evi açılış töreninde konuşan BDP Genel Başkan yardımcısı Gültan Kışanak, Alevilerin geleneklerini, inançlarını kentlerde daha güçlü sürdürerek gelecek nesillere, taşıyabilmesi için cemevlerinin ibadethane statüsünde açılması ve kabul edilmesinin önem taşıdığını söyledi.

Şimdiye kadar Alevi, Kürt, Romen açılımlarıyla vakit geçirildiğini savunan Kışanak, ''AK Parti Hükümeti, Alevi yurttaşların en temel talebi olan ibadetlerini yerine getireceği bir mekanı çok görüyor. Zalimlere karşı yan yana mücadelenin en güçlü temsilini yaşıyoruz. Bu topraklarda yana yana, farklı ama eşit olarak yaşayacağız. Bu cemevinin açılışıyla Seyit Rıza'nın ve Mazlum Doğan'ın ruhu şad olacaktır.''

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de Kürtçe ve Türkçe yaptığı konuşmada, verdikleri sözü tuttuklarını ve mahcup olmadıklarını söyledi.

Artık, geçmişle yüzleşildiğini ifade eden Baydemir, şöyle dedi:

''Yüzleşmekle sınırlı kalmıyor. Aynı zamanda telafi etmenin, bütün inançlara saygı duymanın gereğini yerine getiriyorlar. Bu tarihi adım sadece şahsıma ait değil, evladı olduğum halkımın ve mensubu olduğum siyasetin bakış açısının sonuçlarından sadece bir tanesidir. Halktan aldığımız güç, destek ve teveccühle bu çabalarımızı sürdüreceğiz. Ahmede Hani Camisi ile başlayıp Surp Giragos Kilisesi ve Cemeviyle devam ettik. Sizin destek ve dayanışmanızla bunların devamı gelecektir. Ne mutlu bize ki bugün böylesi bir tabloyu yaşıyoruz.''

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkan yardımcısı Kemal Bülbül ise bundan 30 yıl önce Diyarbakır Cezaevi'nde karanlığı aydınlatmak için üç kibrit yakan Mazlum Doğan ile Ankara Ulucanlar'da 6 Mayıs'ta idam edilirken ''Yaşasın Türk ve Kürt halkların kardeşliği'' diyen Deniz Gezmiş'i buluşturmayı sağlayacaklarını ifade etti.

Baydemir'e teşekkür eden Bülbül, ''Osman Can, çok büyük bir hizmet yaptın. Türkiye'nin mazlumlarını, mağdurlarını, itilmişlerini, kimsesizlerini, katledilmişlerini burada onurlandırıyorsun. Bu onur Diyarbakır'ındır, Büyükşehir Belediyesinindir. Burada tüm etnik topluluklar eşit yurttaş halinde yaşayacaktır. Bunu Türkiye'ye taşıyalım'' şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Büşak Der Başkanı Aydın Alp, Baydemir ve Bağlar Belediye Başkanı Yüksel Baran'a birer teşekkür plaketi verirken, semah gösterisi yapıldı. Seyit Rıza Konferans Salonu'nda da aşure yenildi.

Açılışa, BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Hüseyin Güzelgül, Pir Sultan Abdal Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Cafer Koluman, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Başkanı Turgut Öker, sivil toplum örgütü temsilcileri, Alevi dedeleri ve davetliler katıldı.



AA

Bu haber 489 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,704 µs