En Sıcak Konular

'Dünya savaşa doğru sürükleniyor'

26 Aralık 2011 09:06 tsi
'Dünya savaşa doğru sürükleniyor' "Bunun şakası yok. Bu kadar bağıra çağıra, davulla zurnayla savaşa doğru giden bir dünyadan bahsediyoruz ve bunun içinde biz de varız. "

Ankara Üniversitesi'nden Doç Dr. Taşansu Türker, Rusya'da son dönemde yaşananları ve Rusların siyasi arenada ne yapmak istediklerini Akşam gazetesinden Şenay Yıldız'a yorumladı. Röportajdan ilgili kısım:

- Türkiye'nin Esad ile ilişkileri gerilirken biz Rusya'nın Suriye'ye süpersonik füze ve savaş gemisi gönderdiği şeklinde haberler alıyoruz. Rusya ne yapmaya çalışıyor? Füze kalkanı gerilimi nedeniyle Suriye'yi mi kullanıyor yoksa bu da ABD-Rusya geriliminin bir başka versiyonu mu?
Yaptığım birtakım özel görüşmelerin ışığında Rusların kafasının da karışık olduğu kanaatindeyim. Rusya Soğuk Savaş dönemi Amerikan sinemasının öğrettiği gibi her şeyi uzun vadeli planlayan, inanılmaz derin bir yapı falan değil. Rusya'yı tanırsanız işlerin biraz yalapşap ve el yordamıyla yürüyor olduğunu görürsünüz. Rusya'nın kendi medeniyet çemberi içerisinde zaten sorunları var. O bölgeyi koruma altına almaya çalışıyor. Ayrıca, Rusya bugün kapitalist sistem içerisinde yaşayan ve ekonomik çıkarları olan bir devlet. Suriye'de ne kazancı olacak Rusya'nın? Her ne kadar Batı karşıtı bir damarı olsa da, bugünün Rusyası aslolarak Batılılaşan bir Rusya. Bu nedenle Suriye üzerinden Batı ile bir çatışmaya vardırma dertleri olduğunu sanmıyorum.

TÜRKİYE ÇOK İLERİ GİTTİ
- O zaman ne yapmaya çalışıyor?
Bir şekilde 'Ben de buradayım' diyor. Füze satışı yaptıkları doğru. Ondan sonra gemi de yolladılar. Ama Batılı olmaya çalışan bugünün Rusyası Batı ile ipleri çok da germeyecektir. Olsa olsa arabuluculuk yapacaktır kendi üslubuyla. İşin açıkçası ben başkalarının da çok ileri gideceğini düşünmüyorum. Türkiye bence çok aşırı öne çıktı bu meselede, gereğinden fazla hızlı adım attı gibi geliyor bana. Elbette görüşmelerin içeriğini bilmiyorum. Bir de tabii Irak'taki gelişmelerle değerlendirilmeli süreç. Sadece dışarıdan bakan bir akademisyen olarak bu kadarını söyleyebiliyorum.
...

- Ne olacak size göre önümüzdeki süreçte?
2012 yılında dünyayı ciddi bir ekonomik gerileme, kriz bekliyor. Ekonomik krizin olduğu yerde üretimi artıramayacağınıza göre ne yapacaksınız? Silah üretmek en kolay şeydir. Şimdi Rusya'nın en büyük korkusu bu. Çünkü ekonomik olarak güçlü bir Rusya yok şu anda. Petrol fiyatlarına bağlı olarak biraz refahını artırmış, yatırımlar yapmaya çalışan ama çok ciddi bir sorun olan yolsuzluktan dolayı bu reformları da doğru düzgün yapamayan bir Rusya var karşımızda. Ve böyle bir silahlanma yarışı bitirir Rusya'yı. Bunu görüyor Rusya. Ama karşınızda birileri bu silahlanma yarışına doğru sizi itiyor. Silahlanma yarışına girerseniz stoklarınız artar. Yeni teknolojinin gelişmesi için stok tüketmeniz gerekir. Stok nasıl tüketilir? Savaş olur. Bunun şakası yok. Bu kadar bağıra çağıra, davulla zurnayla savaşa doğru giden bir dünyadan bahsediyoruz ve bunun içinde biz de varız.
- Bu savaş nerede olacak dersiniz?
Dünya coğrafyasına bakın. Pasifik çok ciddi bir bölge mesela.
- Yakınlarımızda olabilir mi?
Olabilir. İsrail-İran, Azerbaycan-Ermenistan, Rusya-Gürcistan ve olası ötesi bütünleşik sistemi dikkatle izlenmeli.
- Arap coğrafyası peki?
Belki savaşın orada olmaması içindir bütün bu Arap Baharı dediğimiz şeyler.



Bu haber 2,919 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,050 µs