En Sıcak Konular

Otel skandalında istihbarat parmağı

26 Aralık 2011 08:58 tsi
Otel skandalında istihbarat parmağı Ermeni tasarısına karşı lobi yapmak amacıyla Fransa'ya giden Türk iş adamlarına toplantı için salon verilmemesinin ardından Fransız istihbaratı çıktı.

Dışişleri Bakanlığı, Fransa İç İstihbarat Teşkilatı'nın (DCRI) otel yetkililerini salon vermemesi için uyardığı bilgisine ulaştı.

Türk iş dünyası, 22 Aralık'ta Fransız Parlamentosu'nda görüşülen ve Ermeni soykırımı iddialarını reddedenlere 1 yıl hapis ve 45 bin avro para cezası öngören yasa tasarısını durdurabilmek için Paris'e çıkarma yaptı. TOBB ve TÜSİAD'ın yanı sıra siyasilerin de bulunduğu grup, kaldıkları Intercontinental Paris Le Grand Hotel'de toplantı için rezervasyon yaptırdı. Ancak otel yönetimi toplantı odasının 'dolu' olduğu gerekçesiyle rezervasyonu iptal etti.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun "nedenini anlayamadık" dediği süreci araştıran Dışişleri Bakanlığı, kısa adı DCRI olan Fransa İç İstihbarat Teşkilatı'nın otel yetkililerini uyardığı bilgisine ulaştı.

Dışişleri kaynakları, otelde yapılacak toplantıda Fransa'daki Türk iş adamlarının Fransız siyasetçilere tasarının kabulü halinde iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin göreceği zararı anlatmalarının planlandığını kaydettiler. Bu adımın olacağını öğrenen Fransız istihbaratının toplantının yapılmaması talimatı verdiğine dikkat çekilirken, engellenmenin kimin emri ile yapıldığının da araştırıldığı öğrenildi. Olayın Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin mi yoksa yakınındaki üst düzey kişilerin emri ile mi olduğunun belirsiz olduğu ifade edildi.

DEPOZİTO YATIRILMADI YALANI

Basında, oteldeki toplantının iptal edilmesiyle ilgili haberlerin çıkması üzerine Paris Le Grand Hotel yönetimi bir açıklamada bulundu. Intercontinental Paris Le Grand Hotel Genel Müdürü Christophe Laure, "Sözü geçen Türk heyeti bir seyahat acentesi tarafından rezervasyon yaptırmış ancak devamında seyahat acentası tarafından rezervasyon konfirmesi yapılmadığı gibi depozito da yatırılmamıştır. Dolayısıyla rezervasyon finalize edilmemiş ve işleme konmamıştır. Intercontinental Paris Le Grand Hotel, apolitik bir oteldir. Hiçbir zaman politik görüşler üzerine hareket etmemektedir ve bu sebeplerle rezervasyon iptaline gitmez" açıklamasında bulunmuştu.

DEZENFORMASYON YAPMIŞTI

Ancak TOBB ve TÜSİAD başkanlarının yapacakları toplantıyı izleyen gazeteciler olayı duyduktan sonra söz konusu otelin fotoğrafını çekti. Bu sırada otel yetkilileri de konunun basına sızdığı bilgisine ulaştı. Otel yetkilileri, o tarihte basın mensuplarını dezenforme edecek yukarıdakine benzer bir açıklama yaptı. Basına o zaman sızdırılan bilgi de Bey Turizm yetkililerinin otel ücretlerini yatırmadığı duyurulmuştu. Ancak, TOBB yetkililerine konu aktarıldığında, Türkiye'nin ekonomik gücü ve arkasındaki güçlü sivil toplum yapısı olan TOBB'un Türkiye'nin milli meselesini izlerken otel ücretlerini ödememesi gibi bir durumun olmasının mümkün olmadığı kaydedilmiş, aksine otel rezervasyonlarının iptal edilmek istenmesi üzerine, önceden yatırılmış olan ücretlerin geri alınmasına karşı bir defans olduğu belirtilmişti.

Elçilikte toplanıldı

Toplantı salonu için önce onay veren otel yönetimi, son dakikada salonun dolu olduğunu iddia etti. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, olayı "Bunun üzerine oteldeki konaklamamızı da iptal etmek istedik. Otel yönetimi önce buna direndi. Tepkimiz üzerine bu direncinden vazgeçti. 200-300 kişinin katılacağı toplantıyı ise Türk Elçiliği'ne kaydırdık" sözleriyle anlattı.

yenişafak



Bu haber 778 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,856 µs