En Sıcak Konular

Mahkemeden parmak iziyle mesai takibine red

25 Aralık 2011 13:36 tsi
Bazı kamu kurumlarının yanı sıra özel sektörde çalışanların mesai takibini yapmak için kullanılan parmak iziyle takip uygulamasına karşı mahkemeden red kararı çıktı.

Belediye ve Özel İdare Çalışanları Birliği Sendikası (Bem-Bir-Sen), Osmaniye İl Özel İdaresinde personelin işe giriş ve çıkış saatlerini tespit etmek için uyguladığı parmak izi alma yöntemini mahkemeye taşıdı. Uygulamanın insan haklarına ve kişilerin özel hayatının gizliliğine aykırı olduğu gerekçesiyle Adana 1inci İdare Mahkemesi'nde görülen dava, önceki gün sonuçlandı.

-Özel yaşamın gizliliğini ihlal-

Mahkeme heyeti, parmak izini, ''bireyin fiziksel olarak belirlenmesini sağlayan bir kişisel bilgi'' olarak kabul etti. Mahkeme heyetinin, anayasada ve Türkiye'nin taraf olduğu Uluslar arası sözleşmelerde, ''özel yaşamın gizliliğinin korunması'' ilkesine yapılan vurguları dikkate alarak verdiği kararında şöyle denildi :

''Anayasa ve uluslararası sözleşmelerle ilgili yapılan değerlendirmelerden sonra, kişisel veri olan ''parmak izini'' kamusal alanda da olsa ''özel hayatın gizliliği'' hakkı kapsamında bulunduğu anlaşılmaktadır. Bireyin izni olmadan parmak izinin alınması, uygulamanın yasal dayanağının bulunmaması, yine toplanan verilerin ileri de başka bir şekilde kullanılmayacağına dair bir güvencenin bulunmaması gözönüne alındığında , Anayasa;nın 20. maddesi ve uluslararası sözleşmelerin özel hayatın gizliliği hakkı ile ilgili düzenlemelerine aykırı olarak tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır.''

-Önemli olan verimi artırmak olmalı-

Mahkeme kararında ayrıca Osmaniye İl Özel İdaresi insan kaynakları ve eğitim müdürlüğünün parmak iziyle mesai takip sisteminin kaldırılması istendi.

Kararı AA muhabirine değerlendiren Bem-Bir-Sen Genel Başkanı Mürsel Turbay, ''Uluslararası hukukun da anayasamızın da uygun görmediği bu uygulamanın, mahkemeden döneceğine emindik. Osmaniye İl Özel İdaresinin bu kararı Danıştay'a taşımayacağını tahmin ediyorum. Taşımaları halinde Danıştay'ın da mahkeme heyetinin aldığı karar doğrultusunda adım atacağına inanıyoruz. Bu kararın diğer kamu kurumlarında ve özel sektörde parmak izi alarak mesai takibi yapanlara örnek olması gerekiyor. Zira, önemli olan personelin işe gelip gitmesi değil; işini verimli biçimde yapmasıdır. İnsan haklarına aykırı, parmak izi alma uygulaması yerine performans ölçücü ve performans artırıcı üretimi teşvik eden önlemlere yatırım yapılmalıdır'' diye konuştu.



Bu haber 659 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,873 µs