En Sıcak Konular

Çavuşoğlu: ''Ermeni teklifi'', saçma bir tasarı

23 Aralık 2011 22:48 tsi
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanı (AKPM)ve AK Parti Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, Fransa Meclisinde kabul edilen ''Ermeni teklifi''yle ilgili konuştu.


Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanı (AKPM)ve AK Parti Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, Fransa Meclisinde kabul edilen ''Ermeni teklifi''yle ilgili olarak, ''Bu yasa neyi getiriyor. 'Soykırım değildir' diyenleri cezalandıracakmış. Senin haddine mi insanların istediği fikirleri söylemeyi cezalandırmak? Bu Fransız İhtilali'ne yakışıyor mu? Bu, üyesi olduğun Avrupa Birliği değerleriyle örtüşüyor mu? Nereden bakarsanız bakın saçma bir tasarı. Kabul edilmesi de uygulanması da mümkün değil'' dedi. Çavuşoğlu, Malatya Belediyesi'nce Belediye Konferans Salonu'nda düzenlenen, ''Dünyadaki Demokratik Gelişmelere Avrupa Parlamenterler Birliği Meclisinin ve Türkiye'nin katkıları'' konulu konferansta konuşma yaptı.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nin çalışmaları hakkında bilgi veren Çavuşoğlu, Avrupa ülkelerinde yaşanan ırkçılık ve hoşgörüsüzlüklere değindi.

Demokrasileri, özgürlükleri, temel hak ve hürriyetleri en çok tehdit eden ve bugün Avrupa'daki insanların önündeki en büyük sorun ve tehlikenin artan ırkçılık, yabancı düşmanlığı, hoşgörüsüzlük ve İslam karşıtlığı olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, Norveç'te ve İtalya'da ırkçılık dolayısıyla yaşananları hatırlattı.

Irkçılığın vardığı noktanın dün Fransa Meclisine yansıdığını belirten Çavuşoğlu, dün yaklaşık 45 kişinin katılımıyla tasarının Fransız meclisinden geçtiğini belirtti.

Geçen yıl Fransa'nın Romanları sınır dışı etmesinin, kamplarını yıkmasının nedeninin Sarkozy'nin desteğini kaybetmesi ve ırkçıların oyunu almak istemesi olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, ''Arkasından Müslüman kadınların kılık kıyafetiyle ilgili genel yasak, bizim uyarılarımıza rağmen, bu Müslümanların üzerindeki yasakların çıkarılmasının sebebi de budur. Bu insanlık adına da utanç vericidir'' diye konuştu.

Bu tasarının yasalaşması için Senatodan ve cumhurbaşkanının onayından geçmesi gerektiğini dile getiren Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

''Ama bu tamamen ülkedeki önümüzdeki yılda gerçekleşecek başkanlık seçimi ve parlamento seçimleri için yürütülmektedir. Kendi ülkesinde desteğini kaybetmiş bir partinin başka milletler, ülkeler üzerinden popülizm yaparak başarı elde etmesi mümkün mü? Bu her şeyden önce Fransız halkına saygısızlıktır. Sen Fransız halkına başka politikalar, başka alternatifler üret, varsa hataların bunları düzelt. Başka adaylara komplo teorileri kuracağına sen kendi yanlışlarını düzelt. Bu yasa neyi getiriyor. 'Soykırım değildir' diyenleri cezalandıracakmış. Senin haddine mi insanların istediği fikirleri söylemeyi cezalandırmak? Bu, Fransız İhtilali'ne yakışıyor mu? Bu, üyesi olduğun Avrupa Birliği değerleriyle örtüşüyor mu? Nereden bakarsanız bakın saçma bir tasarı. Kabul edilmesi de uygulanması da mümkün değil. Sizin sokaktaki insanın, gazetecinin, aydının, bilim adamının düşüncesini araştırmasını sen mecliste oylamayla nasıl yasaklayabilirsin. O zaman nasıl araştırma yapılacak. İnsanlar nasıl bilimde fikirlerini ortaya koyabilecek?''

-''Uluslararası örgütler tepki göstermeli''-

Tasarının neresinden bakılırsa bakılsın ''saçmalık'' olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, bu konuda başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Türkiye'nin haklı tepkisini gösterdiğini söyledi.

Fransa'nın buradan zararlı çıkacağını ifade eden Çavuşoğlu, bunun sadece Türkiye'yi ilgilendiren bir konu olmadığını diğer ülkeleri ve uluslararası örgütleri de ilgilendirdiğini ve en az Türkiye kadar onların da tepki göstermesi gerektiğini dile getirdi.

Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

''Türkiye böyle bir yasa tasarısını Meclise getirseydi ayağa kalkarlardı. Kıyamet kopardı. İşte bizim de yıllardır şikayet ettiğimiz Avrupa'daki iki yüzlülük ve çifte standart budur. Bugün bakıyoruz ufak tefek eleştiriler ama hala bir tepki yok. Ama bu noktada kalmayacak. Biz uluslararası platforma da bunu taşıyacağız çünkü bu uluslararası platformun bir meselesidir. Sadece Türkiye'nin değil. Fransa'ya gerekli cevap verildi. Bundan sonraki uygulamada da tepkimizin ne olduğunu görecekler. Biz haklı bir konuda dik duruşumuzu gösteriyoruz. Kimse Türkiye'yi kendi seçimlerine malzeme yapamaz. Türkiye, Ruanda değildir, katlettiği insanların ülkeleri de değildir. Türkiye 60'lı yılların Cezayir'i de değildir. Dolayısıyla Fransa Türkiye'yle oyun oynayacağını zannediyorsa, bu oyundan zararlı çıkacak da Fransa'dır. Sarkozy, bu kompleksten kurtulsun. Türkiye kompleksinden kurtulsun. Atalarının yaptığı gibi Türklerle ve Türkiye'yle dost olsun. O zaman işte bizim faydamızı görür.''

Çavuşoğlu, Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy'nin en büyük kompleksinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın popülaritesi olduğunu belirtti.

Fransa'ya ilk gittiğinde bağıra bağıra ''soykırım yoktur'' diyecek kişinin kendisi olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, ''Bir şey yapabiliyorlarsa yapsınlar. Buradan da açıkça söylüyorum'' dedi.

-Suriye'deki olaylar-

Suriye Devlet başkanı Beşşar Esad'a, ülkesinde demokratik sürecin gerçekleşmesi için her türlü fırsatı verdiklerini dile getiren Çavuşoğlu, ancak maalesef Esad'ın bu konuda sözlerini tutmadığını söyledi. Çavuşoğlu, şöyle dedi:

''Çünkü Esad'ın problemi, Esad, bir ülkeyi yöneten yüzde 12'lik bir grubun Baasçıların kontrolünde olan bir liderdir. Dolayısıyla o kontrolden çıkamadı. Halkın lideri olamadı. O yüzden Suriye'ye gittiği zaman Suriye halkı bizim Başbakanımızı 'hoşgeldiniz liderimiz' diye karşıladı. Bugün gitse yine aynı şekilde karşılar. Bizim halkla bir problemimiz yok ki. Onlar bizim akrabalarımız, kardeşlerimiz. Ama bizim fırsat vermemize rağmen, kucak açmamıza rağmen maalesef Esad, kardeşlerimizi, akrabalarımızı, masum insanları katlediyor. Kendi insanını katleden bir insanın arkasında biz olamayız, destekleyemeyiz. Ve bundan sonra da Esad'a destek vermeyeceğimizi zaten beyan ettik.''

Suriye'deki durumun iç açıcı olmadığını belirten Çavuşoğlu, ''Bu sürecin bir an önce bitmesi gerekiyor. Esad'ın Suriye'den başını alıp gitmesi gerekiyor. Artık bu süreçten dönüş yok. Suriye halkı da inşallah bu zulümden kurtarılacaktır'' dedi.



Bu haber 762 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,995 µs