En Sıcak Konular

Enerji Bakanlığı, 309 milyon dolarlık davayı kazandı

23 Aralık 2011 20:11 tsi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, bir tahkim davasını daha kazandı. Uluslararası Ticaret Mahkemesi, Kanel Elektrik'in bakanlık aleyhine açtığı 309 milyon dolar tazminat talebini reddetti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız davayla ilgili "Biz, enerjide dışa bağımlılığı azaltırken, kazandığımız bu davalarla ayrıca ülkemiz ekonomisine de katkıda bulunmuş oluyoruz. 2011 yılı, enerjide yeni santrallerin devreye girmesi ve yerli üretimin artmasının yanında, art arda kazandığımız hukuk başarılarıyla da önemli bir yıl oldu" değerlendirmesini yaptı.

Bilindiği gibi Bakanlık, Uzan'ların Libananco davası ile iki Polonya menşeli Şirketin ICSID nezdinde açmış olduğu 3 adet dava kazanmıştı. ÇEAŞ, Kepez ve bu iki Şirketin hissedarlarının Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi nezdinde açılan tüm davaları da bakanlık lehine sonuçlanmıştı. Davaların toplam tutarı 235 milyar doları buluyor.

Enerji Bakanlığı'ndan verilen bilgiye göre Aktaş Elektrik Ticaret A.Ş'nin Türkiye Cumhuriyeti Devleti aleyhine AİHM'de açtığı dava da Eylül ayında sonuçlanmış ve AİHM Aktaş'ın 245 milyon dolar tazminat talebini reddetmişti.

Dava sonuçlandı

Kanel Kangal Elektrik Limited Şirketi'nin Türkiye Cumhuriyeti Devleti aleyhine ICC (Uluslararası Ticaret Mahkemesi) nezdinde açtığı dava sonuçlandı. ICC, Kanel Elektrik'in 309 milyon dolar kar mahrumiyetine ilişkin olarak istediği tazminat talebini reddetti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız konuyla ilgili bir açıklama yaptı: "Aynı Libananco ve Aktaş'da olduğu gibi, yine bizden önceki hükumetlerin sebebiyet verdiği bir davayı, uzun yıllar süren bir mücadele sonunda kazandık. Hükumetimiz ve Bakanlığımız, hukuka olan saygısını ve güvenini defaatle ifade etmiştir. Uzan, Aktaş ve Kanel davaları hakkında; gerek ulusal gerekse uluslararası yargı organlarının kararları, Devletimizin ve Bakanlığımızın haklılığını tescil eden kararlardır".

Sözleşme imzalanmıştı

Kanel Kangal Elektrik Limited Şirketi (Kanel) ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı arasında, Kangal Termik Santralinin İşletme Hakkı Devrine ilişkin 7 Ocak 1999 tarihinde imtiyaz sözleşmesi imzalanmıştı. Aynı dönemde çıkarılan 4501 sayılı Kanunla, daha önce ihalesi tamamlanmış imtiyaz sözleşmelerine Uluslararası Tahkim Şartı getirildi. Aynı kanunla İmtiyaz Sözleşmesi imzalanmış projelere de geriye dönük olarak tahkim yolu açılmıştı. Kanel ile Bakanlık arasında imzalanan İmtiyaz Sözleşmesi, 8 Temmuz 2000 tarih ve 2000/1024 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı istihsal edilerek özel hukuk hükümlerine göre yeniden düzenlenmiş, 6 Kasım 2000 tarihinde Kanel ile Bakanlık arasında uluslararası tahkim şartı içeren yeni bir Uygulama Sözleşmesi imzalanmıştı. Danıştay, açılan davalar üzerine; İmtiyaz sözleşmesi ile uygulama sözleşmesinin imzalanması hususunda Bakanlığa yetki veren 98/11213 ve 2000/1024 sayılı Bakanlar Kurulu kararlarını, kamu yararına aykırılık gerekçesiyle iptal etmiştir. Bu karar ve sonrasındaki süreçte şirket konuyu Uluslararası Tahkim'e taşımıştı.



Bu haber 721 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,955 µs