En Sıcak Konular

Serdar Öztürk'e yasak geldi

23 Aralık 2011 15:07 tsi
"İrtica ile Mücadele Eylem Planı" davasının tutuklu sanıklardan avukat Serdar Öztürk'ün, 16 celse duruşmalardan men edilmesine karar verildi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, davayla birleştirilen "Kamuoyunu yönlendirme amaçlı internet siteleri" davasının tutuklu sanıklardan Genelkurmay Adli Müşaviri Tümgeneral Hıfzı Çubuklu'nun çapraz sorgusu yapılıyor.

Çubuklu, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinde okuduğunu ve 16 Eylül 2004 tarihinden beri Adli Müşavir olarak Genelkurmay Başkanlığında görev yaptığını anlattı.

Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel, Çubuklu'nun 4 Ekim 2010 tarihinde Adli Müşavir olarak Genelkurmay'da çalıştığını belirterek, dava konusu soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının, Genelkurmay Başkanlığına internet siteleriyle ilgili "Sitelerin kim tarafından, hangi tarihte, ne amaçla açıldığı, faaliyet alanları, yöneticileri" gibi konuları sorduğunu kaydetti.

Gelen cevapta ise siteleri işleten personel listesinde Dursun Çiçek'in adının yer almadığını ifade eden Pekgüzel, "Daha sonra savcılığın yazdığı yazıya verilen cevapta ise Çiçek'in adının sehven yazılmadığı belirtiliyor. Bu konuda bir bilginiz var mı? Bu normal bir gözden kaçma mıdır? Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?" diye sordu.

Çubuklu ise Adli Müşavirin her şeyi bilemeyeceğini ifade ederek, şunları söyledi: "Bize gelen yazıların hepsine vakıf olmam mümkün değil. Gelen yazıları ilgili yerlere gönderiyoruz. Sizin sorduğunuz yazışma konusu da hakikaten çok manidar görünüyor. Hakikaten anlaşılır gibi değil. Hatta bu konuda dönemin Genelkurmay Başkanı da 'Nasıl görmezsiniz, ne kadar dikkatsizsiniz' diyerek kızdı. İlgili komutanlıkları uyardı. Sonra da bu durum düzeltildi. Bu soruşturmanın ardından Bilgi Destek Dairesi, Genelkurmay Başkanlığı Genel Sekreterliğine bağlandı ve birçok personel de farklı birliklere atandı. Evraklar Genel Sekreterliğe gönderilmiş. Ben bu durumun sehven olduğunu değerlendiriyorum. Başka bir anlamı da yok."

Pekgüzel'in, "İrtica İle Mücadele Eylem Planı'nı ilk kez ne zaman gördünüz?" şeklindeki sorusuna ise Çubuklu, 12 Haziran 2009'da televizyonda, gazete haberlerinin okunması sırasında öğrendiğini belirtti. Dönemin Genelkurmay 2. Başkanının yanına giderek soruşturma açılmasını söylediğini ifade eden Çubuklu, ardından da soruşturma emri verildiğini anlattı.

Pekgüzel, "İrtica İle Mücadele Eylem Planı"na ilişkin soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilen ihbar mektubunda "Bu belge ortaya çıktıktan sonra belgenin sahte olduğuna dair TSK'da çalışma başlatıldığının" yer aldığını ifade ederek, "İhbar mektubunda söz edilen böyle bir çalışmaya şahit oldunuz mu?" diye sordu. Çubuklu ise böyle bir çalışma yapılmasına şahit olmadığını dile getirdi.

 -Öztürk'e duruşmalardan men cezası-

Bu arada söz alan tutuklu sanık avukat Serdar Öztürk de Pekgüzel'in sözünü ettiği ihbar mektubunun savcıların da yer aldığı bir heyet tarafından yazıldığına ilişkin HSYK'ya suç duyurusunda bulunduklarını dile getirdi. Bunun üzerine Savcı Pekgüzel, "Sanığın hemen tutuklanmasını istiyorum. İhbar mektubunu savcıların yazdığını ifade etmek, hakarettir. Bugüne kadar sabrettik ama lütfen bir karar verin" diyerek, talebiyle ilgili bir karar verilene kadar Çubuklu'ya soru yöneltmeyeceğini söyledi. Duruşmaya ara veren Mahkeme Heyeti Başkanı Hasan Hüseyin Özese, daha sonra alınan ara kararı açıkladı. Buna göre mahkeme, Öztürk'ün duruşma savcıları ve iddianameyi hazırlayan savcılara yönelik sözlerinin savunma kapsamında değerlendirilemeyeceğine karar vererek, gereğinin yapılması için Silivri Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına hükmetti.

Sanığın tutuklanması talebini reddeden mahkeme heyeti, Öztürk'ün defalarca ikaz edilmesine rağmen suç teşkil eden sözlerine devam ettiği ve duruşma düzenini bozduğu gerekçesiyle de bu celseden itibaren 16 celse duruşmalardan men edilmesine karar verdi. Bunun üzerine Öztürk, duruşma salonundan çıkartıldı.

AA 

Bu haber 605 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,865 µs