En Sıcak Konular

Türkiye satış limitini artırıyor

23 Aralık 2011 10:56 tsi
Yabancıya arazi satışını artırmak için kısıtlama miktarı 25 bin metrekareden 300 bin metrekareye çıkartılıyor.

Yeni uygulamada imarı olmayan arazilerin de satılacağı kaydediliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, yabancılara toprak satışındaki kısıtlama miktarının 25 bin metrekareden (2,5 hektar) 300 bin metrekareye (30 hektar) çıkarılabileceğini, bu konuya ilişkin düzenlemenin 2012 başlarında gerçekleşmesini beklediklerini açıkladı. Bugün 54 ülke vatandaşı, karşılıklılık ilkesi çerçevesinde Türkiye'de taşınmaz edinebilirken, bu hakka sahip olmayan 39 ülkenin vatandaşı yeni düzenlemeyi bekliyor.

57 futbol sahası

Bakanlığın üzerinde çalıştığı uygulama çerçevesinde yabancılar 300 bin metrekareye kadar alım yapabilecek. Ancak bu uygulama imara açık olmayan alanlarda da geçerli olacak. Yabancı bağ, bahçe ve tarla olarak görünen arazilerde de alım yapabilecek.  Yabancıya arazi satışında miktarın 30 hektara çıkartılması yaklaşık 57 futbol sahası büyüklüğünde araziye denk geliyor.

Doğru bir uygulama

Gelişmeyi değerlendire Dap Yapı Başkanı Ziya Yılmaz, yabancıya arsa satışında belli kriterlerin olması doğru olduğunu söyledi. Yılmaz, "Yabancılara büyük parsellerde arazi satılması ileride bir kartel oluşmasına neden olabilir. Devasa arazileri satarken mümkün olduğu kadar arazinin konumuna ve stratejik noktada olup olmadığına bakılmalı. Ancak satış bir an önce başlamalı" dedi.

Gözler Türkiye'de olur

Emay İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Çağlar da, şunları söyledi: "Açıklama tüm düzenlemeler yapıldığı taktirde olumlu. Yabancıya arazi satışlarında önemli olan imarlı alanlarda belli bir yüzdeye dikkat edilmesi diye düşünüyorum. Bu unsur göz önünde bulundurulduğu taktirde miktarın artması yabancı alımlarını artırır."

İmarsız yerler para getirmez


İnanlar İnşaat Başkanı Serdar İnan ise şunları söyledi: "Yabancılara mülk satışının başlaması için gerekli tüm altyapı hazırlıkları yapılmalı. Ancak yabancı satışında amaç ülkeye para getirmek olmalı. Biz mütekabiliyeti bunun için istiyoruz. Ama imarsız yerlerin satılması demek parasal getirisi yüksek olmayan satış anlamına gelir. Üstelik daha sonra bunlar imara açıldığında ucuza alınan yerler yabancıya kâr sağlar."

bugün


Bu haber 565 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,925 µs