En Sıcak Konular

İşte 'inkar' krizinin mimarı

23 Aralık 2011 08:40 tsi
İşte 'inkar' krizinin mimarı Fransa ve Türkiye ilişkilerini krize sokan, Ermeni soykırımının varlığının tartışılmasının önlenmesine ilişkin yasa önerisinin ardındaki isim Valerie Boyer'in ilginç bir portresi var.

Fransa’da dün kabul edilen soykırım yasasını hazırlayan Valerie Boyer, 4 yıldır mecliste ve sağlık konusundaki yasa tasarılarıyla tanınıyor. İnternet sitelerinde anoreksiyanın övülmesine ceza getiren ve dergilerin Photoshop’lu resimlerde bunu belirtmesini mecburi kılan yasa teklifleriyle günlerce konuşulmuştu.

KİMLİK KARTI:
ADI: Valerie Boyer
DOĞUM TARİHİ: 11 Haziran 1962
DOĞUM YERİ: Bourges
PARTİSİ: UMP

Fransa ve Türkiye ilişkilerini krize sokan, dün kabul edilen "ırkçılıkla mücadele için AB hukukunun ulusal hukuka taşınmasına ve Ermeni soykırımının varlığının tartışılmasının önlenmesine ilişkin yasa önerisi"nin ardındaki isim Valerie Boyer. Oy çokluğuyla kabul edilen tasarıyı hazırlayan üç çocuk annesi Boyer,  Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin, kısa adı "UMP" olan iktidardaki Halk Hareketi Birliği'nin Marsilya milletvekili. Meclis genel kurulunda yasa teklifi görüşülürken ilk olarak o söz aldı. 49 yaşındaki Boyer konuşmasında, "yasa teklifine tepki olarak Türkiye'nin diplomatik tehditlerinin kabul edilemez olduğunu'' söyledi.

GÖSTERİCİ TÜRKLERE TEPKİ GÖSTERDİ

Fransa Meclisi Genel Kurulu'nda kabul edilen yasa teklifini kaleme alan iktidardaki Halk Hareketi Birliği (UMP) Marsilya Milletvekili Valerie Boyer, meclis binası önünde gösteri yapan Türklere tepki gösterdi. Boyer, "Türklerin meclis binasının önünde gösteri yapıp bize ne yapılacağını dayatmaları kabul edilemez. Bu alışık olmadığımız bir durum'' dedi. "Örgütlenme ve gösteri yapma hakkına karşı mısınız?'' sorusunu yanıtlamayan Boyer, yine Türk yetkililerinin diplomatik ve ekonomik alanda yaptırım tehditlerinin kendisini "şoke'' ettiğini söyledi. "Türkiye'ye bir şey dayatmamız söz konusu değil'' ifadesini kullanan Frans milletvekili, bu tür bir yasanın diğer AB ülkelerinde de geçtiğini ifade ederek, "Bu Fransa Meclisi'nin özgür iradesinde alınan bir karar'' dedi. "Bu yasa teklifi Türkiye'ye karşı değil'' diyen Boyer, Fransa'nın Türkiye ile ilişkilerine büyük önem verdiklerini söyledi. Boyer, özellikle "AB kapısını çalan Türkiye'nin bu tepkisini anlamakta güçlük çektiğini'' ifade etti.

'TEHDİTLER KABUL EDİLEMEZ'

Fransız milletvekili, Türkiye'nin ekonomik yaptırım tehditlerinin Dünya Ticaret Örgütü ve AB kurallarına aykırı olduğunu iddia etti. Boyer "Bazı ülkeler 1915 olaylarını inkâr ederek suç işlediler. Cezasız kaldılar. Ermenilerin üçte ikisi ya tehcir edildi ya da katledildi. Sizden destek bekliyorum" dedi.
Valerie Boyer, 2007 yılında milletvekili seçildi. Seçildikten bir ay sonra UMP'nin sağlık konularından sorumlu ulusal sekreteri olarak atandı. Obeziteyle mücadele ve sağlıklı beslenme konularında önemli çalışmalara imza attı. Yeme bozuklukları konusuna da ağırlık veren Boyer, özellikle okullarda dengeli beslenme için mücadele etti.

Boyer'in gençlerin mankenlere özendirilerek anoreksiyaya sürüklenmelerini engellemek için reklamlardaki Photoshop'lu, ince kadın görüntülerine yasal düzenleme getirmeyi öngören yasa teklifi reddedildi.

'CEZAYİR'DE SOYKIRIM OLMADI'

Valerie Boyer'in babası Cezayir, annesi Tunus doğumlu. Kendisiyse Fransa'da dünyaya geldi. Sarkozy'nin yakın çalışma arkadaşlarından biri olarak tanınan Boyer, daha önce verdiği bir demeçte "Aile kökenlerim Cezayirli. Ancak Cezayir'de hiçbir şekilde soykırım yaşanmadı" demişti.

OLLIER'DEN KUTLAMA

Fransız Ulusal Meclisi'nde kabul edilen "soykırımı inkâra ceza yasası"nın mimarı olan milletvekili Valerie Boyer'i ilk kutlayanlardan biri de Fransa hükümeti adına parlamento ile ilişkilerden sorumlu bakan Patrick Ollier idi. Bu arada Boyer, tasarının onaylanmasının ardından ilk kez Anadolu Ajansı'na konuştu.

haberturk

Bu haber 1,065 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,000 µs