En Sıcak Konular

‘CSI’ trafikçiler geliyor

23 Aralık 2011 08:24 tsi
‘CSI’ trafikçiler geliyor Trafik polisleri yeni yılda faili meçhul cinayetleri çözen "CSI" ekipleri gibi çalışacak.

Trafikçiler kazalarda Cinayet Masası ve Olay Yeri İnceleme uzmanları gibi  "delil" toplayacak. Polisler, bilgisizce yapılan ilk yardım müdahale çabalarına da engel olacak.

Emniyet Genel Müdürlüğü, şehiriçi ve şehirlerarası yollarda meydana gelen kazalara müdahale eden trafik polislerinin görev ve sorumluluklarını yeniden belirledi. 81 İl Emniyet Müdürlüğü'ne gönderilen yazıda, trafik polislerine, CSI ekipleri gibi "misyon" verildi.

DELİL TOPLAYACAKLAR


Yeni düzenlemeye göre, trafik polisleri sürücülerin ve görgü tanıklarının beyanını alarak ölümlü ya da yaralamalı kazaya karışan araç/araçları kullananların kesin olarak tespitini yapacak. Sürücünün kim olduğu tespit edilemez ise veya "şüphe" varsa Olay Yeri İnceleme ekipleri ile ortaklaşa soruşturma yürütülecek.

Trafikçiler kaza mahallinde; direksiyon, kapı, koltuk, paspas vites kolu gibi yerlerde parmak izi, DNA tespitine yarayacak kan, tükürük, kıl, tırnak, doku, sigara izmariti, sürücünün kıyafetine ait olabilecek kumaş parçası, iplik, düğme ve lif, debriyaj ve fren pedalında ise ayakkabı taban desen izi, çamur ve toz gibi deliller arayacak.

HIRSIZLARA KARŞI ÖNLEM

CSI ekibi gibi çalışacak trafik polisleri kaza sonrası araç içerisinde bulunan ya da çevreye savrulan özel eşyaların art niyetli kişilerce çalınmaması için gerekli önlemleri alacak. Zaptedilecek para, takı vb. eşyalar ölen kişilerin yakınlarına ya da yaralılara teslim edilecek. Olay yerinde dedektifler gibi delil toplayacak ekipler, kazaya karışmış araçlar üzerinde teknik kontroller yapacak.

Karga-tulumba müdahaleye son

Emniyet Genel Müdürlüğü, trafik kazalarında sık sık yaşanan bilinçsiz yardım görüntülerinin önüne geçmek için somut adım attı. Meraklı kalabalık güvenli bir bölgeye alınarak bilgisiz ilk yardım müdahale çabaları engellenecek. İtfaiye, ambulans, sivil savunma gibi acil yardım ekiplerinin yaralılara müdahale etmesi sağlanacak. İz ve delillerin bozulup kaybolmaması için kaza yerinden geçmekte olan sürücüler ve varsa meraklı kalabalık uzaklaştırılacak.

POLİS ŞOKA GİRMEYİ ÖNLEYECEK

Genelgede, acil durumlar dışında trafik personelinin olay yerinde yaralılara müdahale etmemesi istenildi. Polise şu talimat verildi: "Yaralıların bulundukları yerde nefes alması sağlanarak varsa kanaması durdurulmaya çalışılır, şoka girmesi önlenir, yapılacak hatalı ve yanlış müdahalelerin kalıcı zararlar verebileceği hatta ölümlere neden olabileceği göz önünde bulundurularak ilk yardım ekipleri beklenir."

bugün



Bu haber 658 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,676 µs