En Sıcak Konular

Sarkozy 100 milyar euroya ''Fransız'' kaldı

23 Aralık 2011 08:04 tsi
Sarkozy 100 milyar euroya ''Fransız'' kaldı Fransa Meclis'i Ermeni iddiaları için kararını verdi. Şimdi tüm gözler Fransa-Türkiye ekonomik ilişkilerine çevrildi.

Fransa, Ermeni iddialarına karşı çıkmanın suç sayılmasını öngören yasa teklifini Meclis'ten geçirdi. Şimdi gözler iki ülke arasındaki ticari ilişkilere çevrildi. Hükümet nezdinde Fransa mallarına bir boykot söz konusu olmayacak fakat 10 yıl içinde açılacak yaklaşık 100 milyar euroluk ihalelerde Fransızlar tercih edilmeyebilir.

1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarına karşı çıkmanın suç sayılmasını öngören yasa teklifinin Fransa Meclisi'nde kabul edilmesi, Türkiye'yle iş yapan ya da yapmaya hazırlanan Fransızların şirketlerini de olumsuz etkileyebilir. Tasarının kabul edilmesiyle birlikte Türkiye'nin nükleer enerji santralı kurma projeleri, savunma sanayiindeki ihtiyaçları, hızlı tren çalışmalarına dair ihalelerin de Fransa açısından olumsuz sonuçlanabileceği yorumları yapılıyor. Geçtiğimiz günlerde, tasarının geçmemesi için Fransa'ya çıkarma yapan TOBB ve TÜSİAD heyeti, Paris'te dünyanın önde gelen Fransız şirketlerinin üst yöneticileriyle görüşmeler yaparken, Fransızlar da tasarının kabul edilmemesi için her türlü lobi çalışmasına destek vereceklerini açıklamıştı. Fakat Fransız şirketlerin danışmanlar aracılığıyla Sarkozy'ye ulaştırdığı mesajlar ve Elysee'ye yazdıkları mektuplar sonuçsuz kaldı.

THY 100 UÇAK ALACAK

Ziyaret kapsamında konuyla ilgili konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin bozulması durumunda başta Airbus olmak üzere her alanda Fransız şirketlerinin kaybedeceğini söylemişti. Hisarcıklıoğlu 'THY'nin uçak filosunun yüzde 53'ü Airbus. THY önümüzdeki dönemde 100 uçak daha alacak. Fransız şirketleri gelecek 10 yılda 100 milyar dolarlık Türkiye enerji pazarından mahrum kalabilir' ifadelerini kullanmıştı.

15 MİLYAR HEDEFİ

2001-2010 arasında Fransa'dan Türkiye'ye gerçekleştirilen satışlar 3 kat, ithalat ise % 120 arttı. 2010'da 11.7 milyar euro olan iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2012'de 15 milyar euro'ya yükselmesi öngörülüyordu...

Fransızlardan 'Ne yaptığınızın farkında değilsiniz' mesajı

Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu, geçen hafta yaptığı açıklamada kanunun tamamen Sarkozy'nin talimatıyla hazırlandığını söylemiş ve 'Axa'nın CEO'su Henri de Castries, Sarkozy'e 'Ne yaptığınızın farkında değilsiniz. Fransa kendi ayağına kurşun sıkıyor' dedi. Sinop'ta nükleer işiyle ilgilenen Fransız Elektrik Şirketi'nin patronu da Sarkozy'ye 'Türkiye ile 40-50 milyar euroluk işten söz ediyoruz. Fransa için büyük bir fırsatı tepiyorsunuz' şeklinde tepkisini dile getirdi' diyerek Fransızların Sarkozy'ye baskısını anlatmıştı.

Boykot yok ama halk 'duygusal' davranabilir

Gerek ekonomi yönetimi gerekse iş çevreleri Fransa'ya uygulanabilecek olası bir boykota şiddetle karşı çıkarken, halkın nasıl bir tepki vereceği ise soru işareti. İki ülke arasındaki sürecin bir benzeri 1998 yılında terör örgütünün ele başı Abdullah Öcalan yüzünden İtalya ile yaşanmıştı. O dönemde İtalya'nın Öcalan'ı Türkiye'ye iade etmemesi üzerine halk İtalyan mallarını boykot etmiş, o dönemde İtalya'dan yapılan ithalat yüzde 31 azalmıştı.

Fransa'nın itibarı zarar görür

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi: 'Tarihi, dar görüşlü siyaset anlayışı ile yorumlama yetkisini kendisinde gören bazı siyasetçilerin, doğabilecek vahim sonuçların farkında olmadıklarını düşünüyoruz. Bu durumdan sadece Türkiye-Fransa ilişkileri değil, aynı zamanda temel hak ve özgürlüklerin savunucusu olduğu iddiasındaki Fransa'nın uluslararası itibarı da ciddi zarar görecektir.

TESK, 'raf çağrısında' bulundu

TESK, 82 birlik ve 13 federasyona gönderdiği genelgeyle, Fransız ürünlerini tespit ederek, raflardan kaldırma çağrısında bulundu. Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu ise Fransa'nın aldığı kararı kınayan yüzbinlerce afiş ve broşür hazırladı. Afiş ve broşürler, taksi, dolmuş, halk otobüsü ve bilboardlara asacak.

Merkez'den faiz rekoru!

TCMB Para Politikası Kurulu, yılın son toplantısını yaptı. Merkez Bankası toplantıda politika faizini yüzde 5.75'te tuttu. Banka, gecelik borçlanma faiz oranı yüzde 5'te, gecelik borç verme faiz oranını da yüzde 12.5'te bıraktı. TCMB böylece tarihin en düşük politika faiziyle bir yılı kapatmış oldu. PPK'dan yapılan açıklamada, yılın üçüncü çeyrek verilerine göre tüketim talebi yavaşlarken net ihracatın büyümeye katkısının arttığı, bu çerçevede, cari işlemler dengesindeki iyileşme eğiliminin belirginleştiği kaydedildi.

OCAKTAKİ TOPLANTIYA KATILMIYORUZ

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan: 'İlla bir soykırım aranıyorsa Sayın Sarkozy kendi tarihine baksın. Ocak 2012'de iki ülke Ekonomi Bakanlarının eş başkanlığında yapılması planlanan Türkiye-Fransa Ortak Ekonomik ve Ticari Komite Toplantısı'na katılmıyoruz. Türkiye artık eski Türkiye değil. Bu Türkiye onlara büyük gelir. Bu bir kıskançlık krizidir.'

Akşam





Bu haber 976 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,682 µs