En Sıcak Konular

İşgal bilekliği TBMM'de

21 Aralık 2011 17:30 tsi
CHP İstanbul milletvekili Umut Oran, CHP heyetinin ABD ziyareti sırasında "Wall Street'i işgal et" eylemini yapanlarla görüştü. Eylemciler Oran'a üzerinde "We are 99" yazılı bir bileklik hediye etti. Oran, bilekliğini 2012 yılı Merkezi Yönetim Bütçe



CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, CHP heyeti olarak geçen hafta ABD’de yaptıkları temaslar sırasında eylemcilerle de görüştüğünü anlatarak, “CHP aslında eylemlerin partisi. Sömürülenlerin, ezilenlerin yanındayız, yurt içinde olduğu gibi yurt dışında da bunu sürdürüyoruz. Sokağa çıkan vatandaşın derdi var demektir. Sokaklara sahip çıkmalıyız” dedi.
 
Eylemcilerin network sistemine dahil olduklarını ve sürekli iletişim halinde olacaklarını belirten Oran, “Eylemcilerin verdiği bilezik ezilenleri, yoksulları, kimsesizleri/_np/9724/15299724.jpg sembolize ediyor.  Biz yüzde 99’uz yazılı bilekliği de taktım. Eylemcilere destek veriyoruz. Ama açıkçası Amerika’daki eylemcilerin Türkiye’den öğrenecekleri çok şey var. Türkiye’deki eylemler daha canlı. Ama Türkiye’deki polislerin de oradaki polislerden öğrenecekleri çok şey var.” dedi.

"CPJ'nin tavrı sertleşti"

Bu arada CHP heyeti ile birlikte geçen hafta ABD’de Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) ile görüşen Umut Oran, son olarak 40’a yakın gazetecinin daha gözaltına alınmasıyla CPJ’nin tavrını sertleştirdiğini bildirdi. Son gözaltılar üzerine CPJ’nin yeni bir açıklama yaptığını anımsatan Oran, “Bizim çağrımız üzerine CPJ yöneticileri, Ocak-Şubat 2012’de Türkiye’ye gelip duruşmaları izleyip, cezaevindeki gazetecileri ziyaret edecek. CPJ, raporlarının daha mürekkebi kurumadan Türkiye’de 40 gazetecinin daha gözaltına alındığı haberini alınca ne demek istediğimizi çok daha iyi anlamışlardır herhalde” dedi.

Konuyla ilgili açıklama yapan CHP’li Umut Oran , “Bu ülke insanların, bir sabah uyandığında garip suçlamalarla kodese tıkıldığı bir ülke olamaz. AKP, 21 .Yüzyılın Türkiye’sinde geri kalmış bir zihniyetle,yasakçı, sansürcü, faşist bir siyaset anlayışı ile ülkenin geleceğini karartıyor. Ama bu böyle gitmez, gitmeyecek. AKP’nin tüm bu baskıları misliyle geri dönecek ve bizzat AKP’yi vuracaktır” dedi.

ABD’de geçen hafta 16 Aralık’ta Committee to Protect Journalist (CPJ) yöneticileriyle görüştüklerini anımsatan Oran, CPJ’nin hükümeti acilen açıklama yapmaya çağıran son bildirisini değerlendirdi.

Gazetecilerin koşulları dünyada en kötü listesinde 6.sırada

Tutuklu gazetecilerle ilgili raporları hakkında New York’ta CPJ yönetimiyle görüştüklerini belirten Oran,  tüm dünyada 179 gazetecinin tutuklu olduğunu belirten CPJ Genel Direktörü Joel Simon’ın demokratik bir ülkede 8 gazetecinin tutuklu olmasının kabul edilemeyeceğini ifade ettiğini aktardı. Oran, “Bırakın Türkiye’de sayıları 100’ü aşan tutuklu gazetecileri, bu 8 kişilik liste dahi Türkiye’yi OECD ve AB ülkeleri arasında en kötü durumdaki ülkelerden birisi yapıyor. CPJ raporuna göre dünyada en fazla tutuklu gazetecinin olduğu 6. ülke Türkiye.  Yine de hükümet bunun üzerine büyük bir sevinç gösterisi yaparak CPJ’nin raporundaki bu 8 sayısını kullanarak, “işte gördünüz mü ‘sadece’ 8 gazeteci tutuklu” dedi. Sadece dedikleri, dünyanın en kötü durumdaki 6. ülkesi olmamız” dedi.

CPJ yetkililerine sayının çok daha fazla olduğunu, rapordaki gazetecilerle aynı durumda olan birçok gazeteci olduğunu anlattıklarını belirten Oran, başkanlığını Orhan Erinç’in yaptığı Gazetecilere Özgürlük Platformu ile mutlaka temasa geçmeleri gerektiğini bildirdiklerini de açıkladı.

CPJ Türkiye’de duruşmaları izleyecek

Oran, “Çağrımızı kabul eden CPJ yöneticileri, Ocak-Şubat 2012’de Türkiye’ye gelip duruşmaları izleyip, cezaevindeki gazetecileri ziyaret edecekler. CPJ, raporlarının daha mürekkebi kurumadan Türkiye’de 40 gazetecinin daha gözaltına alındığı haberini alınca ne demek istediğimizi çok daha iyi anlamışlardır herhalde” dedi.

Bugün Türkiye’de artık yüzün üstünde gazeteci, terör örgütü üyesi olmak gibi suçlamalarla hapishanede olduğuna dikkat çeken Oran, “Basın özgürlüğü açısından Türkiye tarihinin en karanlık, en kötü günlerinden birini yaşıyor. Darbe dönemlerinde dâhi insanlar bu kadar fütursuzca tutuklanmamıştır” dedi.

AKP’nin baskıları misliyle kendine dönecek

Hükümetin insanları haksız yere hapse attığını belirten Oran sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bizim yurttaşlarımız da gelişmiş toplumlardaki gibi demokrasiyi, insan haklarını, özgür basını, temel hak ve özgürlükleri, hatta daha da fazlasını hakediyor. Bu ülke insanların, bir sabah uyandığında garip suçlamalarla kodese tıkıldığı bir ülke olamaz. AKP, 21 .Yüzyılın Türkiye’sinde geri kalmış bir zihniyetle,yasakçı, sansürcü, faşist bir siyaset anlayışı ile ülkenin geleceğini karartıyor. Ama bu böyle gitmez, gitmeyecek. AKP’nin tüm bu baskıları misliyle geri dönecek ve bizzat AKP’yi vuracaktır.”


Bu haber 600 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,086 µs