En Sıcak Konular

Özden Toker'den Dersim açıklaması

21 Aralık 2011 17:04 tsi
İsmet İnönü'nün ölümünün 38. yıldönümünde anma töreni düzenlendi.

İkinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün kızı Özden Toker, Atatürk'ün kendilerine merak etmeyi, araştırmacı olmayı aşıladığını belirterek, ''Bu anlamda çok şanslı bir çocuktum' dedi.

İnönü Vakfı Başkanı Toker, Çukurova Üniversitesi tarafından İkinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün ölümünün 38. yıldönümü nedeniyle Mithat Özsan Amfisi'nde gerçekleştirilen anma törenine katılarak, ''Babam İsmet İnönü'' başlıklı bir konuşma yaptı.

Toker, 13 milyon nüfuslu çok genç bir cumhuriyette dünyaya geldiğini, kendisinin kuşağında herkesin ailesinde Kurtuluş Savaşı'nda emeği geçmiş en az bir isimsiz kahramanın bulunduğunu vurguladı.

Kendisi dünyaya geldiğinde Çankaya'da oturduklarını anlatan Toker, ''Kendimi birdenbire Başbakan İnönü ve Cumhurbaşkanı Atatürk'ün arasında buldum. Atatürk bizim aile büyüğümüzdü. Pembe Köşk'te Atatürk ile aynı masada yemek yedim. Bugün ben bile buna inanamıyorum. Atatürk bize merak etmeyi, araştırmacı olmayı aşıladı. Bu anlamda çok şanslı bir çocuktum'' dedi.

Toker, hayatında hiçbir zaman ne kendisinin ne de ağabeylerinin şımarık bir yaşantı içinde olmadığını vurgulayarak, ''Babam bizim şımarık bir çocuk olmamızdan çok korktu. Ama, hiçbirimiz şımarık olmadı. Bu onun rol model kişiliği ve bize yaklaşımıyla da ilgiliydi'' diye konuştu.

Toker, babasının, ağabeyleri Ömer ve Erdal İnönü'ye yazdığı mektuplardan bazılarını okudu.

-Dersim olayları-

Dersim olaylarıyla ilgili bir gazetecinin sorusu üzerine Toker, şunları kaydetti:

''Herkes başka bir konu bulamadığında babamın aleyhinde olmayı kendilerine marifet zannediyor. Bence hiçbir marifet değil. Bütün bu sataşmaların hepsine kendi sağlığında cevap vermiş. Onların cevaplarını isterlerse pek güzel bulabilirler. Tarihte bunların hepsi var. Yeni söylenen bir şey değil. Kusur bulmak isteyenler her zaman bu konulara dönmüşlerdir ve her zaman cevaplarını almışlardır.''

Toker, Dersim olaylarıyla ilgili tarihçilerden oluşan bir araştırma komisyonunun kurulup kurulmamasıyla ilgili soruyu da ''Tarihi değil de tıbbi bir araştırma yapmak lazım, niçin böyle şeyleri merak ediyorlar onları anlamıyorum'' şeklinde cevapladı.

Konuşmasının ardından ÇÜ Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu, Toker'e İsmet İnönü'nün Adana'da İngiltere Başbakanı Winston Churchill ile görüşmesi sırasında çekilmiş bir fotoğrafın seramik işlemesini hediye etti.

Anma töreninde, ÇÜ Eğitim Fakültesi Öğretim üyesi Doç. Dr. Ahmet Doğanay ''Eğitim Penceresinden İnönü'', CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Adana Milletvekili Faruk Loğoğlu ise ''İsmet İnönü ve Demokrasi'' konulu konuşmalar yaptı. Törende 20 dakikalık İnönü belgeselinin gösterimi ve ÇÜ Devlet Konservatuvarı öğrencilerinin sunduğu dinleti gerçekleştirildi.

Salondaki törenin ardından Toker, Rektör Akınoğlu ve diğer davetliler amfide açılan ''Fotoğraflarla İsmet İnönü'' sergisini gezdi.

A.A.



Bu haber 997 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,229 µs