En Sıcak Konular

TFF'den şike açıklaması

21 Aralık 2011 16:37 tsi
TFF Başkanı Mehmet Ali Aydınlar Etik Kurulu'nun hazırladığı raporun 'ara rapor' olduğunu açıkladı.

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, futbolda şike iddialarıyla ilgili TFF Etik Kurulu'nun hazırladığı raporun ''ara rapor'' olduğunu, bugün federasyona ulaşan nihai belgeler üzerinde kurulun tekrar çalışıp, nihai raporunu hazırlayacağını söyledi.

TFF'nin, FIFA kokartlı Türk hakem Cüneyt Çakır'ın Ukrayna-Polonya ortaklığı ile Haziran 2012'de düzenlenecek 2012 Avrupa Şampiyonası'nda görev yapacak olmasıyla ilgili Conrad Otel'de düzenlediği basın toplantısının ardından, gazetecilerin medyaya yansıyan TFF Etik Kurulu raporuyla ilgili soruları üzerine Aydınlar, ''Etik Kurulu raporu bir ara rapordur. Nihai belgeler bugün federasyonumuza ulaşmıştır. Bu nihai belgeler üzerinden Etik Kurulu tekrar çalışacaktır ve nihai raporunu hazırlayacaktır'' dedi.

Etik Kurulu raporunun bir tavsiye raporu olduğunu kaydeden Mehmet Ali Aydınlar, ''Bildiğiniz gibi aslında Etik Kurulu'nun raporu bir tavsiye raporudur, bir sonuç değildir. Bu raporu şu andaki talimatlara göre değerlendirecek yer TFF Yönetim Kurulu'dur'' diye konuştu.

Aydınlar, ''Esas raporu ne zaman açıklayacaksınız?'' sorusu üzerine ise ''Bugün belgeler geldiği için yarından itibaren Etik Kurulu çalışmalarına başlayacak. Çalışmalarını tamamladığı zaman göreceğiz'' ifadelerini kullandı.

Savunmalarla ilgili soru üzerine de Mehmet Ali Aydınlar, ''Bu süreci hep birlikte izleyeceğiz. Etik Kurulu büyük bir ihtimalle kulüplerden savunma isteyecek. Kişilerle ilgili savunmayı Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu yapacak'' şeklinde konuştu.

Aydınlar, bir gazetecinin, ''58. maddede kulüpler direnirse TFF olarak tavrınız ne olacak? sorusuna ise cevap vermedi.

Conrad Otel'de gerçekleştirilen toplantıya UEFA 1. Asbaşkanı Şenes Erzik, TFF Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, TFF Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Yusuf Namoğlu, FIFA kokartlı hakem Cüneyt Çakır ve UEFA Hakem Komitesi Üyesi Jaap Uilenberg katıldı.

Mehmet Ali Aydınlar, yaptığı açıklamada, uzun süredir basın mensuplarıyla ''sıkıntılı ve hoş olmayan'' meseleler hakkında bir araya geldiklerini hatırlatarak, ''Ancak bugün Türk hakemliği için milat olan bir konu hakkında birlikteyiz'' ifadelerini kullandı.

Cüneyt Çakır'ın, 2012'de Polonya ve Ukrayna'da yapılacak Avrupa Şampiyonası'nda görev yapmaya hak kazandığını hatırlatan Aydınlar, Türk Milli Takımı'nın da şampiyonada olmasını çok arzu etmelerine rağmen bunun gerçekleşmediğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Üstelik en iyi hakemlerin olduğu elit kategoriye geçmesinden 6 ay sonra böylesine muazzam bir başarıya imza atması bizim için gerçekten gurur verici. 16 yıl sonra gelen tarihi başarının ardında müthiş bir ekip çalışması, son 3 yılda sayısı iyice artan uluslararası eğitimler ve Cüneyt Çakır'ın 2006 yılında aldığı FIFA kokartı ile yönettiği birbirinden değerli 52 maçtaki performansı yatmaktadır. Bu 5 yıllık süre içinde, Barcelona, Real Madrid, Manchester United, Chelsea gibi dünya devlerinin maçlarını yönetme başarısı gösteren Cüneyt Çakır, futbolu seven herkese büyük bir mutluluk ve gurur yaşattı. Kendisine harcanan emeklerin karşılığını fazlasıyla verdi. Artık bir standart haline gelen uluslararası eğitimlerimiz ve eğitimler sayesinde gelecek yıllarda diğer hakemlerden de yeni başarılar bekliyoruz.''

Elit kategorideki en iyi 23 hakemin de yer aldığı toplam 101 üst klasman hakemi, Ocak ayı sonunda Antalya'da ev sahipliği yapacakları UEFA Kış Hakem Kursu'nda ağırlayacaklarını kaydeden Aydınlar, ''Göreve geldiğimiz ilk günden itibaren hakemlerimize olan güvenimizi ve inancımızı her ortamda dile getirdik. Maksadını aşan eleştirileri ciddiye almadık. Bugün Avrupa'nın en iyi hakemi arasında yer almayı başaran bir hakemimiz ve son 5,5 ayda 42 uluslararası maç yöneterek rekora imza atan FIFA kokartlı hakemlerimiz tüm gerçekleri ortaya koyuyor. Cüneyt Çakır'ı bu başarısından dolayı kutlar emeği geçen herkese teşekkür ederim'' şeklinde konuştu.

MHK Başkanı Namoğlu

MHK Başkanı Yusuf Namoğlu ise, Türkiye'de hakemliğin dışa açılımının miladının 2009 yılında UEFA Hakem Konvansiyonu'na katılmaları ve UEFA Hakem Komitesi Üyesi Jaap Uilenberg'in katkıları olduğunu ifade etti.

Namoğlu, Cüneyt Çakır'ın 18 yaşında, 1994 yılında hakemliğe başladığını ifade ederek, ''18 yaşında hakemliğe başlayan hakem, diğer hakemlere göre çok daha fazla avantajlıdır. Bizim de düşüncemiz, 18 yaş ve civarında yetenekli gençleri hakem camiasına kazandırmak ve genç yaşlarda FIFA listelerinde hakem arkadaşların olmalarını sağlamaktır. Çünkü UEFA ve FIFA da bizlerden gençlerin listeye alınmasını talep ediyor'' dedi.

Cüneyt Çakır'ın önünde 10 yıl kadar süre olduğunu ifade eden Namoğlu, ''Cüneyt Çakır 2006 yılında FIFA listesine girdi. Altı yılda basamakları çok hızlı bir şekilde kat etti. Bu seneki Haziran ayında elit kategoriye yükseldi ve elit kategoride de 6 ay içinde UEFA Şampiyonlar Ligi ve 2012 Avrupa Şampiyonası elemeleri gibi çok önemli maçları yönetme fırsatını UEFA Hakem Komitesi kendisine verdi. Kolombiya'da düzenlenen FIFA 20 Yaş Altı Dünya Şampiyonası'nda da çok önemli maçlar çıkardı ve bugünlere geldi'' dedi.

Cüneyt Çakır'ın gelişiminde çok sayıda kişinin desteği olduğunu ifade eden Namoğlu, ''UEFA Asbaşkanı Şenes Erzik, federasyon başkanımız Mehmet Ali Aydınlar ve yönetim kurulu, genel sekreterliğimiz kendisine her türlü imkanı ve desteği vermiştir. Geçmiş TFF Başkanı ve yönetiminin, hatta geçmiş MHK Başkanı Oğuz Sarvan ve yönetiminin destekleri ondan önceki komitelerin bugüne gelişi, babasının katkıları... Kimin katkısı varsa hepsine teşekkür etmek istiyorum'' dedi.

Jaap Uilenberg ve UEFA Mentörü Jorn West Larsen'in de Cüneyt Çakır'ın gelişiminde önemli pay sahibi olduklarını ifade eden Namoğlu, ''UEFA'daki en ufacık değişikliği bile bize aktaran Jaap Uilenberg bizden biri olarak mücadele etmiştir'' ifadelerini kullandı.

Cüneyt Çakır'ın bundan sonraki hedefinin 2014 Dünya Şampiyonası'na katılmak olacağını kaydeden Namoğlu, ''Cüneyt bu şekilde 2012 Avrupa Şampiyonası'nda kendisini kanıtladıktan sonra 2014 Dünya Kupası'na gidecektir. 1974'te Doğan Babacan'dan sonra bir hakemimiz Dünya Kupalarında görev alacaktır. Cüneyt'in o bilinçte olduğunu görüyorum'' dedi.

Fırat Aydınus da elit kategoride

Yusuf Namoğlu, FIFA kokartlı hakem Fırat Aydınus'un da elit kategoriye yükseldiğini bildirerek, ''Artık bundan sonra Avrupa kupalarında 2 hakemimiz olacak'' dedi.

Namoğlu, kadın futbol hakemi Dilan Deniz Gökçe'nin de 1. kategoriye terfi ettiğini bildirdi. (AA) 

Bu haber 758 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,972 µs