En Sıcak Konular

Çin, Özbekistan ile doğalgaz satın alma konusunda anlaştı

21 Aralık 2011 15:18 tsi
Doğalgaz ihtiyacı son yıllarda giderek artan Çin, dünyanın önemli doğalgaz ihracatçılarından olan Türkmenistan'ın ardından, bölgenin diğer ülkesi Özbekistan ile de doğalgaz alımıyla ilgili anlaşma imzaladı.

Özbekistan'ın doğalgaz dağıtımı ve taşımacılığı yapan Uztransgaz şirketi ile Çin Ulusal Petrol-Gaz Korporasyonu'nun şube işletmesi olan PetroChina International Limited şirketi arasında, Özbek doğalgazının satın alınması konusunda mutabakat sağlandı.

Uztransgaz'dan basına yapılan açıklamaya göre, PetroChina International Limited şirketi ile Özbek doğalgazının dünya doğalgaz fiyat konjektürüne uygun olarak satın alınmasını öngören nihai anlaşma imzalanırken, buna göre Özbekistan'dan satın alınacak yıllık 10 milyar metreküpe kadar olan bu doğalgaz, Türkmenistan'dan başlayarak Özbekistan ve Kazakistan üzerinden Çin'e kadar uzanan Orta Asya-Çin doğalgaz boru hattı üzerinden taşınacak.

Açıklamada, Uztransgaz ile PetroChina International Limited şirketi arasında ayrıca, Özbek doğalgazının taşınmasının teknolojik yönlerini düzenleyen diğer bir anlaşmanın da imzalandığı hatırlatıldı.

Haziran 2010'da Özbekneftgaz ile Çin Ulusal Petrol-gaz Korporasyonu arasında, Özbek doğalgazının satın alınmasıyla ilgili çerçeve anlaşması imzalanırken, imzalanan bu nihai anlaşma ile Çin'in, yıllık 10 milyar metreküpe kadar Özbek doğalgazını satın alması öngörülüyor.

Bilindiği gibi, 2008 yılında inşaatına başlatılan Orta Asya-Çin doğalgaz boru hattının ilk şebekesi Aralık 2009'de, ikinci şebekesi ise Aralık 2010'da faaliyete açılırken, bu boru hattı üzerinden 2011 yılında yaklaşık 20 milyar metreküp, 2012 yılında 30 milyar metreküp, 2015 yılında ise 65 milyar metreküp Türkmen ve kısmen Özbek doğalgazının Çin'e ulaştırılması hedefleniyor.

Cihan



Bu haber 549 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,692 µs