En Sıcak Konular

KCK'nın talimatlarını alt yazıyla geçmişler

21 Aralık 2011 09:55 tsi
PKK'nın çatı yapılanması KCK'ya yönelik İstanbul merkezli 8 ilde düzenlenen operasyonda 41 kişi gözaltına alındı. 17 kişinin de arandığı öğrenildi.

Bir yıl süren teknik ve fizikî takibin ardından yapılan operasyonlarda Özgür Gündem Gazetesi, Dicle Haber Ajansı (DİHA), Fırat Haber Ajansı (ANF), Etkin Haber Ajansı'nın (ETHA) bürolarında ve AFP muhabirinin evinde arama yapıldı. Yakalanan kişilerin KCK İdeolojik Alan Merkezi'ne bağlı Basın Yayın Komitesi'nde faaliyet yürüttükleri iddia ediliyor. PKK'nın komiteye, 38 milyon Euro bütçe aktardığı belirlendi.

İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla 4 yıl süren teknik ve fizikî takibin ardından Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri İstanbul merkez olmak üzere, Diyarbakır, Mardin, Van, Şırnak, Ankara, İzmir ve Mersin'in de aralarında bulunduğu 8 ilde eşzamanlı operasyon düzenledi. Operasyonlarda terör örgütünün basın yayın organları Dicle Haber Ajansı (DİHA), Fırat Haber Ajansı, Özgür Gündem Gazetesi, Azadiya Welat Gazetesi, Etik Haber Ajansı, Özgür Halk Dergisi çalışanlarının da aralarında bulunduğu 41 kişi gözaltına alındı. DİHA İstanbul Haber Müdürü Fatma K., Etkin Haber Ajansı editörü Arzu D., Berxwedan Y., Nahide E., Çağdaş K., Ömer Ç., Çiğdem A., Cihan A., Kenan K., Semiha A., Sadık T., Zuhal T., Ertuş B. gibi isimler de gözaltına alınanlar arasında yer aldı. Van'da yapılan operasyonlarda DİHA muhabiri Evrim K. yakalanırken depremin ardından DİHA'nın büro olarak kullandığı çadırda da arama yapıldı.

Soruşturmada, KCK terör örgütü adına yayın yapan medya organlarının 'KCK Basın Komitesi' adıyla tek çatı altında toplandığı ve tek merkezden belirlenen yayın politikaları çerçevesinde faaliyet gösterdikleri iddia edildi. Örgütün yayın politikası doğrultusunda, basında Öcalan propagandası, ajitasyon, dezenformasyon, bilgi kirliliği ve provokasyon amaçlı yayınlar yaptıkları öne sürüldü. Teknik ve fizikî çalışmalara göre, KCK Basın Komitesi başkanlığını Mustafa Karasu, KCK Basın Komitesi Türkiye sorumluluğunu ise Cemil Şerik'in yaptığı belirlendi. Soruşturmada, KCK Basın Komitesi'nin Türkiye, Avrupa, İran, Irak, Suriye, Rusya-Ermenistan ve kırsal alan olmak üzere 7 bölgede faaliyet gösterdiği belirlendi.

ÖRGÜTTEN BASIN KOMİTESİ'NE 38 MİLYON EURO

KCK'ya yönelik yapılan yakın zamanlı bir operasyonda Öcalan'ın avukatları gözaltına alınmıştı. Bu operasyonda ele geçirilen 'Rapor-2' isimli belgede, "Karayılan'ın verdiği bilgiye göre örgütün 60 milyon Euro'luk bütçesinin 38 milyonunun basın faaliyetlerine harcandığı" bilgisinin bulunduğu kaydedildi. Ayrıca Belçika'da Roj TV operasyonunda da Roj TV'nin bağlı bulunduğu Mezopotamya Broadcast Şirketi tarafından PKK'nın yayın organı olduğu iddia edilen Dicle Haber Ajansı'na her ay 16 Bin Euro, Fırat Haber Ajansı'na ise 13 bin Euro gönderildiği belirlendi. 2007'de Kandil'de gerçekleştirilen 4. Basın Yayın Konferansı'nda da PKK yanlısı basın yayın organlarında görevli örgüt mensuplarının PKK, PJAK ve Mahmur kamplarında eğitim görmelerinin kararlaştırıldığı tespit edildi.

Soruşturmadaki tespitlere göre PKK'lı Vedat Acar tarafından Taksim'de gerçekleştirilen canlı bomba eylemi için talimatı Roj TV'den aldığı iddia edilmişti. KCK Basın Komitesi'ne yönelik soruşturmada, 23 Eylül 2011'de BDP Sultangazi İlçe Başkanlığı binasında yapılan KCK toplantısında bir örgüt mensubu tarafından, "Pazar günü 08.30'da Sultangazi'deki 4 mahallede eylem var. Siz böyle hani Roj TV'nin altyazısında geçsin." ifadeleri soruşturma dosyasına girdi. Bu ifadelerle bazı eylem talimatlarının Roj TV yayınındaki altyazı geçişleri ile verildiği iddia edildi.

Geçtiğimiz yıl PKK üyesi olduğu iddiasıyla yakalanan terör örgütü mensubunun KCK Basın Komitesi hakkında ifade verdiği öğrenildi. PKK'lı Besime Mordeniz, KCK Basın Komitesi adına Dole Koge kampında muhabirlik yaptığı dönemde kamptaki hayatı videoya çekerek örgütün basın yayın organlarına gönderdiklerini, Roj TV'de yayınlanmasını sağladıklarını ve dağ yaşamını cazip göstererek örgüte katılımı artırmayı amaçladıklarını itiraf etti. Mordeniz'in kırsalda bulunan kamplarda silahlı eğitim alırken çekilmiş fotoğrafları da ele geçirildi.

KCK Basın Komitesi'nin 2001 yılından itibaren 2 yılda bir Kandil'de bulunan kamplarda Basın Yayın Konferansı düzenleyerek yayın politikalarının belirlendiği tespit edildi. Bu toplantılarda Öcalan'ın gösterdiği yolda yayın çizgisinin belirlenmesi gerektiği Basın Komitesi'ne anlatıldı. Basın yayın organlarında Devrimci Karargâh terör örgütü modeliyle yapılanılması gerektiği belirtildi.

Zaman

Bu haber 561 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,682 µs