En Sıcak Konular

Kanada'daki Kızılderililerin hayatları korkunç

21 Aralık 2011 09:14 tsi
BM İnsan Hakları Konseyi Özel Raportörü James Anaya, Kanada'da yaşayan Kızılderililerin ''ekonomik ve sosyal hayatlarının korkunç olduğunu'' bildirdi. Raporunda, ''Kanada Kızılderililerinin durumu endişe verici'' ifadesi kullanan James Anaya'ya,

Toronto'nun 1100 kilometre kuzeybatısındaki James Körfezi kırsalından acil yardım çağrısı yaparak dünyanın dikkatini üzerlerine çeken Attawapiskat yerlilerinin sorununu yerinde inceleyen James Anaya, Kızılderililerin durumunu bir rapor ile BM'ye iletti.

Raporunda Attawapiskat yerlilerinin sorununun, ülkedeki diğer kabilelerin durumunu yansıttığını kaydeden Anaya, ''Kanada, insan hakları göstergeleri bakımından dünyanın en iyi ülkelerinden birisi ama yerli topluluklar yüksek seviyede açlık, yoksulluk, yetersiz sağlık ve eğitim hizmeti ile istihdam imkanlarından mahrumiyetle yüzyüze yaşıyorlar'' dedi.

Kanada hükümetinin, Attawapiskat başta olmak üzere diğer yerli kabilelerin sorunları üzerine yürüteceği uygulamaları, kanuni düzenlemeleri ve diğer gelişmeleri izlemeye devam edeceğini kaydeden Özel Raportör James Anaya, gelişmelerin her aşamasını BM İnsan Hakları Konseyi'ne rapor edeceğini hatırlattı.

-Hükümet tepkili-

BM İnsan Hakları Konseyi Özel Raportörü James Anaya'nın raporundaki değerlendirmeler, Harper hükümetinin tepkisini çekti.
Yerli Topluluklarla İlişkiler Bakanı John Duncan, sözcüsü aracılığıyla yaptığı açıklamada, Anaya'nın raporunu ''güvenilirlikten yoksun ve yanlışlarla dolu'' olarak nitelendirdi.
''Hükümetimiz Attawapiskat yerlilerinin tüm ihtiyaçlarına odaklanmış ve sorunu çözmek için gerekeni yapmaktadır'' diyen Bakan Duncan, ''Sadece Attawapiskat değil, ülkedeki tüm yerli toplulukların sorunlarına köklü ve kalıcı çözümler getirme konusunda gereken çaba gösterilmektedir'' dedi.


AA



Bu haber 551 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,639 µs