En Sıcak Konular

Filistin lideri Mahmut Abbas artık

20 Aralık 2011 13:43 tsi
Konyalı Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a, Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen törenle ''Konya Fahri Hemşehrilik'' beratı verildi.

Konya Büyükşehir Belediyesi Meclis Solunu'ndaki törende konuşan Dışişleri  Bakanı Ahmet Davutoğlu, Konya'da müstesna bir günün yaşandığını söyledi.

''Ben Kudüs'e her gittiğimde Konya'nın havasını teneffüs ediyorum'' diyen Davutoğlu, ''Sayın Cumhurbaşkanı Abbas'a, 'Konya'yı Türkiye'nin Kudüs'ü gibi görebilirsiniz' demiştim. Tarihi ve manevi arka planı itibariyle... O da, 'Ben de bunu hissediyorum' demişti. Beratı takdim etme konusunu kendisine arz ettiğimizde, 'Büyük onur duyarım' dedi. Biz de bu onuru bugün daha derinden hissediyoruz ve Sayın Cumhurbaşkanımıza şükranlarımızı ifade ediyoruz. Bundan sonra Sayın Cumhurbaşkanımızı, Mahmud Abbas Konevi (Konyalı) diye anacağım'' diye konuştu.

Davutoğlu, Konya'da bir parka Ebu Mahzen ya da Mahmud Abbas adını vereceklerini de açıkladı.

''Benim için büyük onur''

Törende konuşan Mahmud Abbas da, Konya'yı ilk defa ziyaret ettiğini belirterek, şunları kaydeti:

''Bu benim için büyük bir onur. Daha önce bu kent hakkında bir çok şey okumuştum. Tabi ilişkilerimizden bahsetmeden önce şunu belirtmek isterim ki, Türkiye'deki kardeşlerimizle çok derin, köklü tarihi bir ilişkiye sahibiz. Her zaman Türkiye'deki kardeşlerimizden bize karşı büyük bir samimiyet, yakın ilgi, sıcaklık ve destek görmüşüzdür. Filistin meselesinin de sonuçlanması ve barışa ulaşması konusunda her zaman aynı duyguları paylaşmış ve bizimle her zaman hemfikir olmuşlardır. Bugün burada Konya'nın hemşehriliğini almış olmam, Konya hemşehrisi olmam, benim için büyük bir onurdur. Bu sadece benim için değil Filistin halkı için de büyük bir onurdur.''

''İnşallah Mekke ve Medine'den sonra üçüncü durak Kudüs olur''

''Sayın Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Konya ve Kudüs'ten bahsetti. Evet iki kentte birbirine çok benziyor ve bana göre kardeş şehirler'' ifadelerini kullanan Abbas, şöyle devam etti:

''Bugünden itibaren de bu iki kentin kardeş kent, kardeş şehir ilan edilmesini istiyorum. Bu aslında çok da garipsenecek bir durum değil. Çünkü biz yüzyıllar boyunca Türk kardeşlerimizden bu ilgiyi bu alakayı hep gördük...Ve görmeye devam edeceğiz. Dolayısıyla biliyoruz ki, ilk kıble olan Kudüs'e, yine Harameyn-i Şerif'in içerisinde büyük bir değere sahip olan Kudüs'e büyük ilgi duymaktalar ve sevmekteler. Yine biliyoruz ki, hacca gidenler bugün önce Mekke'ye gidiyorlar, Kabe'yi ziyaret ediyorlar daha sonra Medine'ye geçip Peygamber efendimizin Medine-i Münevvere'de ravzasını ziyaret ediyorlar. Ama bu kesinlikle eksik kalıyor. Üçüncü bir durak olarak Kudüs'ü de ziyaret etmeleri gerekiyor. Bu şekilde de olması gerekiyor. Biz zaten bu ismi, Kudüs-ü Şerif ismini sizlerden, Osmanlılardan aldık. Bu isimden de onur duymaktayız. İnşallah Kudüs özgürlüğüne kavuşur bütün hacılarımızın Mekke ve Medine'den sonra üçüncü durakları Kudüs olur.''

Abbas, Kudüs'ün özgürlüğüne kavuştuğunda bir caddesine ''Konya'' adını vereceklerini, özgürlüğüne kavuşana kadar da Ramallah'da bir ''Konya Caddesi'' olacağını sözlerine ekledi.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Akyürek

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Akyürek de, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ı Konya'da görmelerinin kendilerini gururlandırdığını belirterek, Abbas'a ''Hoşgeldiniz'' dedi.

Son günlerde Konya uluslararası diplomasininde kesişme noktalarından birisi olduğunu belirten Akyürek, ''12'inci, 13'inci, 14'üncü yüzyılın siyasi, idari, ticari merkezlerinden birisi olan Konyamız, 21. yüzyılda da aynı merkez olma özelliğini tekrar kazanıyor'' dedi.

Akyürek, Filistin davasının zaten Konyalıların gönlünde, kalbinde olduğunu ifade ederek, ''Şimdi doğrudan kendi meselesi haline gelmiştir. Çünkü Filistin Devlet Başkanı'nı artık Konyalı kabul ediyoruz. Sayın Dışişleri Bakanımıza tekrar buna vesile olduğu için şükranlarımızı sunuyoruz'' diye konuştu.

Programa, Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, AK Parti Konya Milletvekili Kerim Özkul, İl Başkanı Ahmet Sorgun, Selçuk Üniversitesi rektörlüğüne atanan Prof. Dr. Hakkı Gökbel ve diğer ilgililer katıldı.

aa

Bu haber 546 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,578 µs