En Sıcak Konular

'Her yola başvururuz'

20 Aralık 2011 11:20 tsi
'Her yola başvururuz' ABD Savunma Bakanı Leon Panetta, İran’ın bir yıl içinde nükleer silah elde edebileceğini ancak buna izin vermemek için gereken her yola başvuracaklarını söyledi.

Panetta, CBS News’a verdiği röportajda, tüm engelleme girişimlerine rağmen İran’ın, bir yıl ya da daha az sürede nükleer bomba üretecek noktaya geldiğini belirtti. İsrail’in İran’a yönelik olası askeri müdahalesi hakkında konuşan Panetta, “Ortak endişeler taşıyoruz. İran’ın nükleer silah üretmesini istemiyoruz. Bu konuyla ilgilenmek zorundayız” dedi.

ABD Savunma Bakanı, İran’ın nükleer silah ürettiğine dair istihbarat elde etmeleri halinde askeri müdahale de dahil olmak üzere “gereken her yola başvuracaklarını” söyledi. Panetta, şimdilik İran’ın nükleer silah üretme kararı aldığına dair bir veri olmadığını da ekledi.

Associated Press haber ajansına konuşan bir grup diplomat ise İran’ın, Birleşmiş Milletler nükleer gözlemci kuruluşu Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) yetkililerini Tahran’a yeniden davet ettiğini bildirdi.

İRAN’DAN UAEK DİREKTÖRÜNE DAVET MEKTUBU
Ancak isimlerinin açıklanmasını istemeyen diplomatlar, Tahran’ın, UAEK yetkililerinin İran’ın nükleer silah geliştirdiği şüpheleriyle ilgili açıklama yapmasına izin verip vermeyeceği konusunda net bir açıklama yapılmadığını belirtti.

Bir diplomat, UAEK’den üst düzey bir ekibin Ocak ayı sonunda Tahran’a gidebileceğini, ancak bunun için İran’ın nükleer silah incelemesine izin vermesinin şart olduğunu belirtti.

İran daha önce de UAEK yetkililerini nükleer tesisleri ziyaret etmeleri amacıyla davet etmiş, ancak daha sonra bu davetini geri çekmişti. Tahran yönetiminin böyle bir adım atması, İran’ın nükleer silah geliştirdiği iddialarıyla üzerinde artan baskıyı savuşturma çabası olarak değerlendirildi.

Diplomatlar, İran’ın 14 Aralık tarihli mektubu doğrudan UAEK Direktörü Yukiya Amano’ya gönderdiğini söyledi. Amano bu yıl başında benzer bir daveti reddederek, UAEK’nin kaygı yaratan gelişmeleri incelemesine izin verilmedikçe ziyaretin bir anlamı olmayacağını belirtmişti.

Hürriyet



Bu haber 783 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,663 µs