En Sıcak Konular

Türkiye'den Fransa'ya kritik uyarı

20 Aralık 2011 10:56 tsi
Paris'e çıkarma yapan Türk iş dünyası, Ermeni tasarısının geçmesi halinde kaybedecekleri konusunda Fransa'yı uyardı.

Ekonomik kriz nedeniyle halk desteğini kaybeden Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin, Fransa’da ‘Ermeni soykırımı’nı inkâr edenlerin para ve hapisle cezalandırılmasını öngören yasa tasarısını ülke parlamentosuna taşımasına tepkiler büyüyor. Türkiye’de hem siyasi hem ekonomi platformda bu konuya tepki çığ gibi artıyor.

SARKOZY’YE MEKTUP YAZILACAK

 TOBB ve TÜSİAD öncülüğündeki iş dünyası, konuyu Fransa’dakimuhataplarıyla görüşmek için Paris’e tam anlamıyla çıkarma yaptı. Çalışmalarıyla ilgili bilgi veren TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, geçen hafta Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Gümrük Bakanı Hayati Yazıcı’yla birlikte Türkiye’de faaliyet gösteren önemli 30 Fransız şirketinin yetkilileriyle toplantı yaptıklarını hatırlattı. Hisarcıklıoğlu “Bu görüşmede, tasarının yasalaşması durumunda olacak sıkıntıları aktardık. Hepsi Fransa’dakimerkezlerine durumun ciddiyetini bildireceklerini ve ayrıca Sarkozy’ye mektup göndereceklerini söyledi” dedi.

VOLTAİRE’İ HATIRLAMALILAR

 22 Aralık’ta Türk-Fransız ilişkilerinin büyük bir sınavdan geçeceğini belirten Hisarcıklıoğlu, Sarkozy’nin seçim telaşında olduğunu ifade etti. Hisarcıklıoğlu, “Oy uğruna tarihçiliğe soyundu. Siyasetçi Sarkozy kendi tarihine de ihanet ediyor. ‘Sizin fikrinize karşıyım ama fikrinizi savunmak için canımı feda etmeye hazırım’ diyen Voltaire’di. Fransız devrimleri sırasında özgürlük için 40 bin kişi giyotinde can verdi. Şimdi fikir özgürlüğünü giyotinden geçiriyorlar” diye konuştu. Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu da, Sarkozy’yi caydıracak tek unsurun Fransız iş çevreleri olduğunu söyledi. Burcuoğlu, “Birkaç gün önce Axa’nın CEO’su Henri de Castries, Sarkozy’ye danışmanları aracılığıyla ‘Ne yaptığınızın farkında değilsiniz. Fransa şu an kendi ayağına kurşun sıkıyor’ şeklinde mesaj yolladı. Uçak, enerji şirketleri de aynı tepki içinde” dedi.

Le Grande toplantı salonunu vermedi

İş dünyası heyeti, Türk bakanların da kaldığı Le Grande Oteli’nde hem kalmak hem de toplantı yapmak için yer ayırttı. Toplantı salonu için önce onay veren otel yönetimi, son dakikada salonun dolu olduğunu iddia etti. Hisarcıklıoğlu, olayı “Bunun üzerine oteldeki konaklamamızı da iptal etmek istedik. Otel yönetimi önce buna direndi. Tepkimiz üzerine bu direncinden vazgeçti. 200- 300 kişinin katılacağı toplantıyı ise Türk Elçiliği’ne kaydırdık” sözleriyle anlattı.

100 milyar dolarlık ‘enerji’yi kaybederler

İtalya’dan Çin’e en hızlı büyüyen ekonominin Türkiye olduğunu hatırlatan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, ilişkilerin bozulması durumunda başta Airbus olmak üzere her alanda Fransız şirketlerinin kaybedeceğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, “THY’nin filosunun yüzde 53’ü Airbus. Önümüzdeki dönemde 100 uçak daha alacak. Ayrıca gelecek 10 yılda 100 milyar dolarlık Türkiye enerji pazarından mahrum kalabilirler” dedi.

Bu haber 545 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,520 µs