En Sıcak Konular

Fransızlar da lobiye başladı

20 Aralık 2011 08:24 tsi
Fransızlar da lobiye başladı Türk iş dünyası bastırdı, Fransızlar da lobiye başladı...

Sarkozy’nin sözde Ermeni soykırımını inkar edenlerin cezalandırılmasını öngören tasarıyı Parlemento’ya taşımasına Fransız işdünyası da tepkili. Şirketler, “Türkiye’deki yatırım fırsatlarını kaçırmayalım” diyor.

Kriz nedeniyle Fransa’da halk desteğini kaybeden Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin sözde Ermeni soykırımını inkar edenlerin cezalandırılmasını öngören yasa tasarısını tekrar Fransa Parlamentosu’na taşımasına tepkiler büyüyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Sarkozy’e gönderdiği mektuptan sonra Türkiye’de faaliyet gösteren Fransız şirketleri de mektup yazacak. Fransa’daki Airbus ve Sinop’ta yapılacak nükleer santrale talip olan EDF’nin de aralarında bulunduğu şirketler Sarkozy’e ‘Türkiye’deki milyarlarca dolarlık yatırım fırsatlarını kaçırmayalım’ mesajı veriyorlar.

İşadamlarından çıkarma

Türk iş dünyası da Ermeni soykırımını inkar edenlere 45 bin euro para cezası ve 1 yıl hapis öngören yasa teklifinin Fransa Parlamentosu’nda görüşüleceği 22 Aralık öncesi Fransa’ya çıkarma yaptı.

TOBB ve TÜSİAD heyetinin Paris yolculuğunda TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB Başkan Yardımcısı ve İTO Murat Yalçıntaş, TOBB Başkan Yardımcısı ve İstanbul Sanayi Odası Başkanı Tanıl Küçük’le İstanbul-Paris hattında sohbet ettik. Uçaktaki sohbetimizde ayrıca Türk Fransız Ticaret Derneği Başkanı Zeynep Necipoğlu da vardı.

Sarkozy’ye mektup yazdılar

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, geçen hafta Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’yla birlikte Ankara’da Türkiye’de faaliyet gösteren önemli 30 Fransız şirketin yetkilileriyle toplantı yaptıklarını kaydetti. Hisarcıklıoğlu, “Söz konusu tasarının yasalaşması durumunda olacak sıkıntıları aktardık. Hepsi Fransa’daki merkezlerine durumun ciddiyetini bildireceklerini ve ayrıca Sarkozy’e mektup göndereceklerini söyledi” dedi.

Hisarcıklıoğlu, Türk diasporasını harekete geçirdiklerini de kaydetti. Dünya Türk İş Konseyi’nin Fransız 55 delegesi arandı. 5 büyük dernek başkanıyla görüşüldü. Hisarcıklıoğlu, Avrupa Komitesi Başkanı’nın Avrupa’da lobi faaliyetine başladığını kaydetti.

Fransızlar da istemiyor

Bu kanunun tamamen Sarkozy’nin talimatıyla hazırlandığını söyleyen Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu, “Sarkozy’yi caydıracak tek unsur Fransız iş çevrelerinin baskıları. Axa’nın CEO’su Henri de Castries, Sarkozy’e danışmanları aracılığıyla ‘Ne yaptığınızın farkında değilsiniz. Fransa şu an kendi ayağına kurşun sıkıyor’ dedi.

Grup içinde Airbus’un da olduğu savunma sanayinde faaliyet gösteren şirketin başkan yardımcısı Sarkozy’yi uyararak, ‘Türklerle ilişkimizi siyasi endişelere kurban etmeyelim’ mesajı verdi. Sinop’ta nükleer işiyle ilgilenen Fransız Elektrik Şirketi’nin patronu da Sarkozy’ye ‘Türkiye ile 40-50 milyar euro’luk bir işten sözediyoruz. Bu yaptığınızla Fransa için büyük bir fırsatın önüne geçiyorsunuz’ şeklinde tepkisini dile getirdi” diyerek Fransız sermayesinin Sarkozy’ye baskısını anlattı.

‘Türkiye’de izinsiz yaşayan Ermeniler var’

Fransızların Ermeni yasa tasarısına karşı lobi yapmak için Paris’te bulunan Galatasaray Vakfı Başkanı İnan Kıraç, Fransa’daki çalışmalarda bulunan Türk işadamlarından. Kıraç, Galatarasay Vakfı aracılığıyla da başta Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe olmak üzere pek çok ilgiliyle görüşmeler yaptığını kaydetti. Kıraç, “Türkiye bu tür bir lekeyi almamalı” dedi.

Kıraç şunları söyledi: “Türkiye’de şu an izinsiz yaşayan, bir şekilde Türkiye’de yaşamaları hoşgörülen 100 bin Ermeni vatandaş var. Tasarı hayata geçerse Türkiye ile Ermeni ilişkileri kötüye gider.”

TÜRK PAZARI FRANSA İÇİN ‘VAZGEÇİLMEZ’

* Türkiye Fransız ilişkilerinin normale dönmesi için lobi yapan Fransız ortaklı firmalar arasında Axa ve Airbus başı çekiyor. Fransız nükleer sektörü de lobi faaliyetlerinde etkin durumda.  

* Fransız Axa Grubu’nun Türkiye’deki sigorta şirketi Axa’nın pazar payı ekim ayı itibariyle yüzde 11.31’e çıktı. Axa’nın 10 aylık prim üretimi 1 milyar 579 milyon TL.
Havada 40 milyar $ var

* Türkiye’nin 2023’te 650 yolcu uçağının olması öngörülüyor, bu da yaklaşık 30-40 milyar dolarlık bir yatırım anlamına geliyor. THY filosunda 88 Airbus yolcu uçağı ve 6 kargo uçağı var. Onur Air filosunun tamamı Airbus olan 33 uçağı bulunuyor. Atlasjet’in 13 ve AnadoluJet’in ise 2 Airbus’ı var. Türk havacılık sektörü Airbus için çok önemli bir noktaya gidiyor.

Nükleerde 20 milyar $

* Türkiye nükleer enerji için önemli bir pazar. Rusların Mersin’de yapacağı nükleer santralin maliyeti yaklaşık 20 milyar dolar. Bu santral için Fransız kamu şirketi Electricite de France ile görüşüldü. Sinop’ta Japonların yapması planlanan santralın sürencemede kalması, Fransa gibi ülkeleri Sinop için umutlandırmış durumda.  

* Türkiye ve Fransa arasındaki ticaret hacmi 2010 itibariyle 14.2 milyar dolar oldu. 2010’da Türkiye’nin ihracatı önceki yıla göre yüzde 2.8 düşüşle 6.05 milyar dolar, ithalatı ise yüzde 15.4 artışla 8.17 milyar doları buldu.

50 bin Türk çalışan...

* Türkiye’deki Fransız sermayeli firmalarda yaklaşık 50 bin kişi istihdam ediliyor.

* Türkiye’deki en büyük Fransız yatırımları şöyle: Renault (otomotiv), Peugeot (Otomotiv), Schneider (Elektrik), Valeo (Oto yan sanayi), Lafarge (Çimento), Danone (Gıda), Carrefour (Perakende), Axa (Sigorta), Groupama (Sigorta), BNP Paribas (Finans), Sodexo (Yiyecek hizmetleri), Accor (Turizm), Club Med (Turizm).

milliyet



Bu haber 1,111 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,720 µs