En Sıcak Konular

'Avrupa ülkeleri, CIA operasyonu hakkında bilgi vermekten kaçınıyor'

19 Aralık 2011 16:58 tsi
Avrupalı iki insan hakları örgütü, CIA uçaklarının şüpheli teröristleri gizlice taşımasına yönelik projede yer alan ülkelerin bu konuda bilgi edinme hakkını ihlal ettiğini vurguladı.

Londra merkezli Reprieve ve Madrid merkezli Access Info Europe isimli insan hakları örgütleri, Avrupa ülkelerinin "olağandışı teslim" programı kapsamında, söz konusu şüpheli kişilerin nereye götürüldüğü hakkında açıklama yapmayarak suça ortak olduğunu savundu.

28 Avrupa ülkesinden sadece 7'sinin talep edilen bilgiyi sağladığını belirten insan hakları örgütü sözcüleri, 3 ülkenin cevap vermeyi reddettiğini, 5'inin ise "artık elimizde böyle bir bilgi bulunmuyor" şeklinde cevap verdiğine dikkat çekti. 13 ülkenin ise bilgi talep etmenin üstünden 10 hafta geçmesine rağmen halen bir cevap vermediği kaydedildi. Hâlâ cevap vermeyen ülkelerin arasında Türkiye de bulunuyor.

ABD'nin ise bu konuda Avrupa'ya nazaran çok daha şeffaf olduğu ve bu tür bilgi edinme taleplerine çok kapsamlı şekilde cevap verdiği bildiriliyor.

Access Info Europe Başkanı Helen Darbishire, "Avrupa'da bilgiye ulaşma problemi mi var yoksa sadece bu konuya özel bir engelleme mi söz konusu? Bence her ikisinden de biraz var." yorumunda bulundu.

11 Eylül sonrası "terör ile savaş" projesi kapsamında yüzlerce kişinin Guantanamo'ya götürülüp burada işkence edildiği biliniyor. İnsan Hakları örgütlerinin CIA'in bu işkence kampına kimleri götürdüğünü öğrenmek için yıllarca mücadele verdiği belirtiliyor.

Öte yandan, ABD'nin terör şüphesiyle gözaltına aldığı kişilerin Tayland, Afganistan, Litvanya, Polanya ve Romanya'da CIA yetkilileri tarafından sorgulandığı kaydediliyor. 11 Eylül olayının baş mimarları olarak bilinen Halit Muhammed'in de Romanya'nın başkenti Bükreş'teki bir devlet binasında sorgulandığı aktarılmıştı.

İnsan hakları savunucuları, CIA'nin terör şüphesiyle tutuklu olan kişileri işkence yapılarak ifadeleri alınması için, böyle bir uygulamaya izin verilen ülkelere gönderdiğini savunuyor.

2007 yılında konuyla ilgili yapılan bir soruşturmada İsviçreli politikacı Sick Marty, 14 Avrupa ülkesini, 2002-2005 yılları arasında, CIA yetkililerinin tutuklama faaliyetlerine ve bu kişileri uçaklarla bilinmedik yerlere taşımalarına izin vermekle suçlamıştı.

Terör suçlulularının bulunduğu Avrupadaki hapishaneler 2006 Mayıs ayında kapatılmış ve CIA'in tutuklama ve 'işkenceli sorgulama' programı 2009 yılında sona ermişti.

Avrupa Konseyi'nin 2007 yılında verdiği bilgilere göre, bu operasyonlarda 1245 kişinin CIA uçaklarıyla okyanus ötesi yerlere götürülerek sorgulandığı tahmin ediliyor.

ABD'nin yanı sıra Danimarka, Finlandiya, Almanya, İrlanda, Litvanya ve Norveç bilgi edinme taleplerine karşılık verirken; İngiltere, Bulgaristan, Çek cumhuriyeti, Estonya ve Slovenya'nın "elimizde bilgi mevcut değil" diyerek bu talebi geri çevirdiği bildiriliyor.

Avusturya, Arnavutluk, Azerbaycan, Fransa, İzlanda, İtalya, Letonya, Romanya, Rusya, İspanya ve Türkiye'nin ise bilgi talebine henüz cevap vermiş bulunmuyor. Kanada, Portekiz ve İsveç'in ise bilgi vermeyi reddettiği belirtiliyor.

(CİHAN)

Bu haber 661 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,177 µs