En Sıcak Konular

Esad’ın ajanlarının isimleri ilgililere gönderildi

19 Aralık 2011 16:26 tsi
Esad’ın ajanlarının isimleri ilgililere gönderildi Suriye’de ordudan ayrılıp farklı ülkelere sığınan üst düzeyli subaylar, farklı ülkelerdeki Suriye rejimi ajanlarının isimlerini sığındıkları ülkelerin yetkililerine teslim etti. Teslim edilen bilgi ve belgeler arasında Hariri suikastını aydınlatacak

Son dönemde yayınlanan istihbarat raporları, Suriye rejiminden ayrılan askerlerin, gerek Arap ülkelerindeki gerek de Batılı ülkelerdeki Esad rejimi ajanlarının isimlerini ortaya koydukları bilgilerine yer verdi.

Bu raporlara göre Suriye Ordusu’ndan ayrılıp Türkiye’ye, Körfez ve Avrupa başkentlerine sığınan ve sivillerin korunup rejimin düşürülmesi için ülkelerine dönme planları yapan yüksek rütbeli subaylar; özellikle de emniyet biriminde, askeri, iç ve hava istihbaratında hassas görevlerde bulunmuş bazı albay ve yarbaylar, Körfezli, Arap, Batılı ve Türk yetkililere, neye malolursa olsun devrimin üstesinden gelinebilmesi için Esad rejimi tarafından konan askeri ve güvenlik planları hakkında bilgiler verdiler.

Aynı şekilde kendilerine Arap ve Batı ülkelerindeki yüzlerce Suriye istihbaratı ajanının ismini de teslim ettiler. Ordudan ayrılanların isim ve bilgileri vermesi birçoklarının yurtdışında şu anda kalmakta oldukları merkezlerini terk etmelerine, bazılarının da Şam’a dönmelerine neden oldu. Arap ülkelerinde, Avrupa’da, Kanada ve Japonya’daki Suriye büyükelçiliklerinde çalışan onlarca istihbaratçı da mülteci olarak çalıştıkları bu ülkelere sığındı.

Raporlarda ordudan ayrılan subayların ve Suriye büyükelçiliklerinden mülteci olarak sığınan istihbaratçıların en yüksek oranda olduğu Fransa, İtalya ve İngiltere’nin, (Lübnan eski başbakanı Refik Hariri ve diğer Lübnanlı liderle yönelik düzenlenen suikasta bakmakla sorumlu) özel devlet mahkemesine ordudan ayrılmış bu subayların ve yanlarında dosyalar ve resimli belgeleri getirerek bu ülkelere sığınanların itiraflarını gönderdiği ifade edildi.

Lübnan’a gönderilen belgeler arasında Lübnan’da sadece 2004 yılında Hariri suikastından iki buçuk ay önce gerçekleştirilen bakan Mervan Hamade suikast girişimi değil, Suriye’nin 1975 yılında çıkardığı Lübnan savaşından bu yana Lübnan’da suikastlar işleyen Suriyeli siyasetçi ve istihbaratçı grupların ses ve görüntü kayıtlarından oluşan itiraflar da yer alıyor. Bu Avrupa ülkeleri Lahey’deki mahkemeye, Suriyeli bu gruplarla ilgili ‘Lübnan belgeleri’ ismi verilen belgeleri teslim etti. Belgelerde isimleri yer alanların başında ise Beşşar Esad’ın kız kardeşiyle evli olan Asıf Şevket, kardeşi tuğgeneral Mahir Esad, eski milli güvenlik müdürü ile hava istihbaratı müdürü geliyor. Listede ayrıca bazı bakanlar, milletvekilleri, eski ve yeni parti ve hareket liderleri ile 25’in üzerinde Hizbullah üyesi yer alıyor. Şu ana kadar içlerinden dördünün ismi iddianamede yer alıyor.

Rusya, Esad sonrasını düşünüyor

Diğer yandan Fransız Le Monde Gazetesi Rusya’nın Suriye’deki şiddetin sona ermesi için Birleşmiş Milletler’e sunduğu özel karar tasarısının, Rusya diplomasisinin Suriye Başkanı Beşşar Esad sonrasındaki aşamayı düşündüğüne işaret ettiğine dikkat çekti.

Ayrıca Türkiye gibi bir ülkenin Esad sonrası dönemde merkezi bir rol oynamasının mümkün olduğunun altını çizdi. Suriye ile özel temaslarda bulunmak üzere BM liderliğinde Türkiye, Arap Birliği, Avrupa Birliği, Amerika ve Rusya’yı kapsayacak bir grup oluşturmasının zorunlu olduğu ifadelerine yer veren gazete bu grubun bir yandan Esad’a yakın isimlere baskı yapıp diğer yandan Şam’da barışçıl değişim için çalışabileceği fikrini savundu. 

Bu haber 1,002 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,669 µs