En Sıcak Konular

Kuzey Kore lideri Kim'in ölümü Asya borsalarını sarstı

19 Aralık 2011 14:30 tsi
Kuzey Kore'nin (Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti-DPRK) 69 yaşındaki lideri Kim Jong-il'in kalp krizi sonucu ölümü Asya borsalarında düşüşe sebep oldu.



Kore Merkezi Haber Ajansı'nın (KCNA) Kim'in ölüm haberini duyurmasıyla Asya borsaları düşüş gösterdi. Güney Kore Borsası Kospi endeksi gün içinde yüzde 4,9 düştü ve günü yüzde 3,43 düşüşle kapadı. Tokyo Borsası Nikkei 225 Endeksi ise yüzde 1,3 azalış gösterdi. Hong Kong'un Hang Seng Endeksi yüzde 1,2, Avustralya Borsası yüzde 2,49, Singapur Borsası yüzde 1,36, Tayvan borsası yüzde 2,24, Çin'in Şanghay borsası yüzde 0,51 ve Hindistan borsası yüzde 1,23 geriledi.

Bu arada Güney Kore para birimi won, ABD doları karşısında yüzde 1,8 değer kaybetti.

Asya'daki borsaların olumsuz etkilenmesi, geçen haftayı da küçük düşüşle kapatan Avrupa borsalarına etki yaptı. Londra, Frankfurt ve Paris borsaları haftanın ilk işlem gününde düşüşle açılırken, Londra Borsası yüzde 0,74, Frankfurt Borsası yüzde 0,88, Paris Borsası ise yüzde 1,01 değer kaybetti.

Borsaların gerilemesinin sebebi olarak Kim'in ölümüyle bölgesel istikrarsızlığın oluşabileceği ihtimali gösteriliyor.

ASKERİ HAREKETLİLİK ARTTI

KCNA'nın cumartesi sabahı çiftlik, fabrika ve askeri bölgelere yaptığı gezi sırasında "fiziksel ve zihinsel olarak fazla çalıştığı için" ani bir şekilde kalp krizi sonucu trende Kim Jong-il'in ölmesi, bölgedeki askeri hareketliliği arttırdı.

Kuzey Kore ile teknik olarak halen savaş halinde olan Güney Kore ordusu, gelişmeler üzerine alarma geçti. Seul yönetimi tüm hükümet çalışanlarını alarm durumuna geçirirken, Güney Kore Savunma Bakanlığı, Kuzey Kore tarafından her hangi bir askeri hareketliliğin tespit edilmediğini duyurdu.

Güney Kore Cumhurbaşkanı Lee Myung-bak, Milli Güvenlik Konseyi'ne (NSC) daha önce yaptığı tüm planları iptal etme emri verirken, halka ise normal hayatlarına devam etmesi çağrısı yaptı. Lee, Seul'ün ana garantörü konumundaki ABD'nin Başkanı Barack Obama ve Japon hükümeti ile telefon görüşmesi yaptı.

Japonya Başbakanı Yoshihiko Noda da sınır hareketliliği gibi beklenmeyen bir duruma karşı bakanlarıyla özel bir güvenlik toplantısı gerçekleştirdi.

MÜTTEFİK ÇİN'DEN BAŞSAĞLIĞI

Pyongyang yönetimin ana müttefiki Pekin ise Kim'in ölümü üzerine bir açıklama yaptı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ma Zhaoxu, Çin'in, Kuzey Kore'nin en yüksek lideri Kim Jong Il'in ölümünden derin üzüntü duyduğunu ve Kuzey Kore halkına başsağlığı dileğinde bulunduğunu ifade etti. Ma, "Kuzey Kore halkının yüce lideri Kim Jong İl, Çin halkının samimi dostu olarak, ülkesindeki sosyalizm davasını geliştirmek ve Çin ile iyi komşuluk, dostluk ve işbirliği ilişkilerini hızlandırmak için büyük katkılarda bulundu.'' dedi.

Çin'in Kuzey Kore halkının dayanışma içinde, sosyalizm davasını hızlandıracağına inandığını kaydeden Ma, Çin ve Kuzey Kore'nin iki parti, iki ülke ve iki halk arasındaki geleneksel dostluğu sağlamlaştırıp, geliştirmek, Kore Yarımadası ile bölgedeki barış ve istikrarı korumak için katkı yapmaya devam edeceklerini dile getirdi.

(CİHAN)

Bu haber 612 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,089 µs