En Sıcak Konular

Van'da yıkımın sorumluları aranıyor

19 Aralık 2011 12:03 tsi
Van'ın Erciş ilçesinde, depremde 100 binanın yıkılmasında sorumluluğu bulunan kişilerin tespiti için açılan adli soruşturma kapsamında, enkazların temizlendiği alanlarda Cumhuriyet Savcıları gözetiminde zemin etütleri yapılıyor.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, ilçe merkezinde yaklaşık 100 binanın yıkımına yol açan yapı güvenliğine ilişkin etkenlerin tespiti amacıyla çalışma başlatıldı.

Cumhuriyet Savcılığının, sorumlular hakkında ''taksirle ölüme sebebiyet vermek'' suçuna istinaden resen başlattığı soruşturma çerçevesinde özel ekipmanlarla enkazların kaldırıldığı alanlarda zemin etütleri gerçekleştiriliyor.

Cumhuriyet Savcıları gözetiminde polisin güvenlik çemberi altında yapılan çalışmalar sırasında gazeteciler ve vatandaşların söz konusu alanlara yaklaşmasına izin verilmiyor.

Yıkılan 91 binanın enkazının kaldırıldığı alanlarda yapılması hedeflenen çalışmalar sırasında zeminin çeşitli derinliklerine inilerek alınan toprak örnekleri, soruşturma dosyasına dahil edilmesi amacıyla delil torbalarına konuluyor.

Çalışmalar, iki Cumhuriyet Savcısı, inşaat mühendisleri, Karayolları Bölge Müdürlüğü ile İl Afet ve Acil Durum Yönetimi Müdürlüğü ekiplerince sürdürülüyor.

-Çocukların enkazlardaki tehlikeli oyunu

Erciş'te yıkım kararı verilen ağır hasarlı 142 binadan 82'si yıkılarak enkazları kaldırıldı. Kalan 60 binadan 29'u yıkıldı ve enkazlarının kaldırılması için çalışma başlatıldı.

Çocuklar, görevlilerin uyarı ve engellemelere rağmen hem harçlıklarını çıkarmak hem de aile bütçesine katkı sağlamak amacıyla can güvenliklerini tehlikeye atarak enkazlardan çıkan demirleri topluyor.

Bazı çocukların enkazlar arasında ateş yakarak ısınmaya çalıştığı, dönüşümlü olarak ellerindeki kazmalarla betonları parçalayıp demir topladığı gözlendi.

Topladıkları demirleri el arabalarına yükleyerek hurdacılara kilosunu 5 liradan sattıklarını ve günde yaklaşık 100 lira kazandıklarını söyleyen çocuklar, kazançlarının bir bölümünü ailelerine verdiklerini ifade etti.

Görevlilerden İzzet Kahraman, ağır hasarlı binaların tümünün yıkılacağını belirterek, demir toplamaya çalışan çocukları engelleyemedikleri için yıkımları polis gözetiminde yaptıklarını kaydetti.



Bu haber 537 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,284 µs