En Sıcak Konular

Fransa'yı dışlama planı

19 Aralık 2011 09:29 tsi
Fransa'yı dışlama planı Fransa Meclisi’nin 22 Aralık’ta sözde Ermeni soykırımını inkar edene 1 yıl hapis ve 45 bin Euro para cezası verilmesini içeren yasa tasarısını kabul etmesi durumunda, bu ülkeye ilk ekonomik yanıt savunma sanayi ihalelerinde verilecek.

Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın (SSM) açtığı yaklaşık 4 milyar dolarlık yüksek irtifa hava savunma sistemi (T-LORAMIDS) ihalesine Fransız firmalarının doğrudan veya ortak olarak katılmasına izin verilmeyecek. İhalede ABD, Çin, Rusya’nın yanı sıra İtalyan-Fransız ortaklı MBDA yarışıyor. Çin ve Rus sistemleri NATO’ya entegre olamamanın dezavantajı yaşıyor. MBDA ise Fransız ortaklığı nedeniyle zor durumda kalacak. Türkiye Fransız ortaklığına da izin vermeyecek. Alman-Fransız ortaklı Eurocopter firması da Tiger modeli ile, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün açtığı ihaleye katılmak istediğini bildirmişti. Yasanın geçmesi halinde Eurocopter’in de ihaleye katılmasına izin verilmeyecek. Sözde Ermeni soykırımını inkara cezayı öngören tasarı 2006’da da gündeme taşınınca Ankara, Fransız şirketlerini muhatap almama kararını devreye sokmuş, Fransa Türkiye’deki savunma sanayi temsilciliğini kapatmak zorunda kalmıştı. Dönemin Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül de 2007’deki IDEF’e Fransız bakanları davet etmemişti. Fransız savunma şirketleri 1.5 yıldır Türkiye’de ortaklık yoluyla da olsa ihale alabilme imkanlarını araştırmaya başlamıştı.

Fransız malına boykot olmaz

MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, sözde Ermeni soykırımını inkar edenlerin cezalan-dırılmasına ilişkin tasarı nedeniyle Fransız mallarını boykot etme kararı alınamayacağını söyledi. Şimşek, “Gümrük Birliği’nin tam üyesiyiz, bu anlamda hükümetin bir boykota öncülük yapması söz konusu olamaz” dedi.

Özgür Ekşi / Hürriyet



Bu haber 813 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,839 µs