En Sıcak Konular

Medya en önemli istihbarat kaynağı

15 Haziran 2007 22:41 tsi
Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Akyürek 'Medya en önemli istihbarat kaynağı haline geldi' dedi.

Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, medyada yaşanan gelişmelerle açık kaynak istihbaratının öneminin arttığını açıkladı. Akyürek, 21. Yüzyılda istihbarat örgütlerinde yapısal ve işlevsel olarak değişim yaşandığına da dikkat çekti. 
 
"2. İstanbul Demokrasi ve Küresel Güvenlik Konferansı"nda ", "Küresel Tehditler Karşısında Önleyici İç Güvenlik İstihbaratı " konulu bir konuşma yapan Akyürek, istihbarat alanında yaşanan gelişmeleri ele aldı. Günümüzde ülkelerin iç güvenliğinin çoğu zaman dış dünyada yaşanan siyasi, ekonomik ve küresel gelişmelerle paralel seyrettiğine dikkat çekerek, "İç güvenlik ve dış politika ortaklaşa izlenmesi gereken bir alan olarak ortay açıkmaktadır. Dolayısıyla suç ve güvenlik tehdidi kavramlarını bölgesel olduğundan bahsetmek imkansız hale gelmiştir." dedi.

Geçen yüzyılın istihbarat felsefesinin temelinde düşman güçlerinin yeteneklerini "keşfetme" ve "bitirme" olduğunu kaydeden Akyürek, şöyle devam etti:

" Örneğin soğuk savaş dönemi istihbaratı askeri güçlerin olası saldırı tertipleri karşısında yapılandırılıyordu. Fakat küreselleşme ile birlikte düşman tanımlamalarında ve güvenlik tehdit algısındaki değişiklikler nedeniyle istihbarat örgütlerinde bir takım değişimler yaşanmasına yol açtı. Örneğin çağımızda 'düşman' kavramı yerini 'suçluya', 'yok etme' stratejisi ise 'bireyi topluma kazandırmaya' bırakmıştır. Ayrıca geçmiş dönemde hedefte devletler var iken günümüzde 'bireyler' ve 'örgütler' bulunmaktadır. Bu temel değişimler istihbarat örgütlerinin yapısal ve işlevsel olarak bir değişim yaşamasına neden olmuştur. Önleyici İç Güvenlik İstihbaratı'nın özünde hukukilik objektiflik, güvenilirlik hesap verilebilirlik, meşruiyet ve toplumsal destek bulunmaktadır."

Akyürek, medyadan elde edilen istihbaratın önemine de dikkat çekerek, "Geçmişten günümüze istihbaratın en önemli parçası olan 'açık kaynak istihbaratı', görsel ve yazılı basının özellikle internetin dünya çapında hızla yayılmasının sonucu daha çok önem kazanmıştır. İletişim araçlarında olduğu gibi teknolojik gelişmelerde de büyük yenilikler yaşanmış ve her geçen yeni teknoloiik araçlar istihbarat hizmetlerinde kullanılmaya başlanmıştır." Şeklinde konuştu.

zaman



Bu haber 462 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,940 µs