En Sıcak Konular

BM Kıbrıs Barış Gücü'nün görev süresi 6 ay uzatıldı

15 Haziran 2007 22:37 tsi
BM Güvenlik Konseyi, Kıbrıs'taki geçici barış gücünün (UNFICYP) görev süresini 6 aylığına uzatan ve tarafları 8 Temmuz anlaşmasını uygulamaya çağıran karar tasarısını kabul etti.

Güvenlik Konseyinin bugünkü toplantısında, Kıbrıs'ta 25 Kasım 2006-25 Mayıs 2007 tarihleri arasındaki gelişmelerin ve görev süresi bugün dolan UNFICYP'nin görev süresinin 15 Aralık 2007 tarihine dek uzatılması talebinin yer aldığı, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un raporu ele alındı.

Konsey, daha sonra, Ban'ın Kıbrıs raporuyla ilgili hazırlanan karar tasarısını oy birliğiyle kabul etti.

Kararın giriş paragraflarında, Kıbrıs sorununa çözüm bulma sorumluluğunun adadaki taraflara ait olduğu, BM'nin başlıca rolünün kapsamlı ve kalıcı çözüm için taraflara yardım etmek olduğu vurgulandı.

Bu kapsamda taraflar arasındaki 8 Temmuz 2006 anlaşmasından memnuniyet duyulduğu belirtilen kararda, ''iki toplumlu, iki bölgeli federasyon ve siyasi eşitliğe dayanan kapsamlı çözümün'' desteklendiği ve bu çözümün gecikmeksizin hayata geçirilmesi gerektiği kaydedildi.

Yine kararın giriş paragraflarında, adada iki taraf arasında devam eden karşılıklı geçişlerden duyulan memnuniyet dile getirildi, bu kapsamda Lokmacı dahil başka geçiş kapılarının açılmasının güven artırıcı önlemolarak önemine değinildi.

Kararda, adada güvenlik açısından durumun sakin olduğu, ancak mayın temizleme çalışmalarının durmasından üzüntü duyulduğu ve Kıbrıs Türk tarafının bu çalışmaların yeniden başlamasına izin vermesi gerektiği belirtildi.

Kararın esas maddelerinde ise 8 Temmuz sürecine tam destek verilerek bu konuda ilerleme sağlanması gereği dile getirildi.

Tarafların karşılıklı ithamları bir tarafa bırakmaları tavsiyesinde bulunulan kararda, ''adadaki statükonun kabul edilemeyeceği'' yinelendi ve taraflar müzakereye davet edildi.

Kararda, ''Adadaki soruna nihai siyasi çözüm bulunamadığı için UNFICYP'nin görev süresi 6 aylığına uzatılmaktadır'' denildi.

-KKTC BÜYÜKELÇİSİ GÖKERİ-

Kararın Güvenlik Konseyinde kabulünün ardından basına açıklama yapan Güney Kıbrıs'ın BM temsilcisi Andreas D. Mavroyiannis, kararın kabulünden memnuniyet duyduklarını söyledi.

Mavroyiannis'ten sonra açıklama yapan KKTC New York Temsilcisi Büyükelçi Kemal Gökeri ise söz konusu kararda "Kıbrıshükümetine" atıfta bulunulduğunu ve bunun ''kabul edilemez'' olduğunu, dolayısıyla Güvenlik Konseyi kararını da kabul etmelerinin mümkün olmadığını bildirdi.

Gökeri, sözde Kıbrıs hükümetinin Kıbrıs Türklerini temsil etmediğini, yalnızca Güney Kıbrıs tarafını temsil ettiğini ve konuyla ilgili görüşlerini BM Güvenlik Konseyi başkanına dün ilettiklerini belirtti. Gökeri, ''Ancak UNFICYP hükümetimizin belirlediği modaliteler çerçevesinde KKTC'de misafirimiz olarak görev yapmaya devam edecek'' diye konuştu.
 
zaman



Bu haber 397 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,455 µs