En Sıcak Konular

Kıbrıs sorunu çıkmaza gidiyor

18 Aralık 2011 14:39 tsi
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer, Kıbrıs müzakere sürecinde "Kıbrıslı liderlerin birinin bir uçta, ötekinin diğer uçta kımıldamadan durduğunu" söyledi.

Sonraki haftalarda liderler arasındaki çıkmazın devam etmesi durumunda Kıbrıs sorunundaki çabaların çökeceğini söyleyen Downer, Ocak ayında yapılacak üçlü zirvenin son olabileceğini aktardı.Alexander Downer, haftalık Rum Kathimerini gazetesine özel demecinde, Greentree'deki yeni üçlü görüşmeye kadar olan birkaç haftanın Kıbrıs sorununda anlaşmaya varılması çabasının sonucunu belirleyeceğini söyledi. Anlaşmazlıkların kolayca aşılabilecek olduğunu ancak iki liderin çözüm yönündeki siyasi iradesinden kuşku duyduğunu belirten Downer, "Asla çözülmeyecek bir şey için BM'nin büyük kaynak, enerji, siyasi sermaye harcaması için neden olmadığına." işaret etti.

Son haftalarda hayal kırıklığını saklayamadığı ve iki liderin son görüşmesini başarısız olarak nitelediği hatırlatılan Downer'a bu noktaya nasıl gelindiği soruldu. Sözlerine "Sadece iki taraf çıkmaza vardı" ifadesiyle başlayan Downer, şunları söyledi: "Greentree üçlü görüşmesi sonrasındaki dönem maalesef verimli değildi, en azından öngördüğümüz ölçüde verimli değildi. Özellikle pazartesi günkü görüşmeden arzu edilen sonuç çıkmadı. Bu da bizi çok kaygılandıran bir şey... Bütün hafta çok sıkı çalıştık ve olguları tersine çevirebilir miyiz, bakacağız. İki liderin durumun ciddiyetini kavraması ve yöneldikleri çıkmazdan çıkma yollarını bulması gerek. Aksi halde prosedür kesin batağa saplanacak ve bütün çaba yıkılacak. Kıbrıs'taki insanların müzakerelerin başarısızlığa uğrayacağına inandıklarını biliyorum. Ben, başarısız olmak zorunda olduğunu düşünmüyorum. Henüz bütün olanaklar tükenmedi. Halen çıkmazın aşılması olanağı var, yeter ki iki lider doğru kararlar alarak bu fırsatı değerlendirmek için gerekli siyasi cesareti göstersin."

cihan

Bu haber 698 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,018 µs