En Sıcak Konular

"Türkiye, İran'la savaşmaz"

15 Haziran 2007 15:06 tsi
ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson'ın, "İran`da, Türkiye'nin de çıkarlarına tehdit niteliğinde gelişmeler var. Türkiye'deki liderler de bunu anlıyor" şeklindeki sözleri, dikkatlerden kaçmadı. Wilson'un bu sözleri "ABD Türkiye'yi İran ile müca

Kısa adı USAK olan Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu`nun Başkanı Dr. Sedat Laçiner, Radyo Onbeş`te yayınlanan Bakış Açısı programında, Serdar Sorgun`un konuya dair sorularını cevapladı.

PKK, Türkiye ve İran`ın ortak düşmanı

Türkiye`nin gündeminde "İran tehdidi" diye bir konunun olmadığını belirten Sedat Laçiner, "PKK konusunda da Türkiye, müttefiki olan Amerika`dan çok, İran`a daha yakın. Çünkü İran, PKK konusunda Türkiye`ye pratikte de destek veriyor. Kandil Dağı`nın havan topuna tutulması, PKK kamplarına dönük bazı saldırıların Türkiye ile eşzamanlı olarak yapılması buna işaret ediyor" dedi.

PKK`nın yan kolu olan PJAK`ın son 2 yıl içinde 100`den fazla güvenlik mensubunu öldürdüğünü belirten Laçiner, PKK`nın, Türkiye ile İran`ın ortak düşman hâline geldiğine işaret etti.

Kuzey Irak, İran`ı da rahatsız ediyor

Laçiner, "Barzani ve Talabani`nin Irak`ın kuzeyindeki Kürt oluşumları, yerel dinamiklerle ortaya çıkmış bir hareket değil, bir süreç değil; İsrail`in çok yoğun olarak içinde bulunduğu, Amerika`nın yönlendirdiği ve destek verdiği bir süreç. Bu da, sadece Türkiye`yi değil, aynı zamanda İran`ı da tehdid ediyor" diye konuştu.

Türkiye, ABD`nin yönlendirmesiyle İran`la çatışmaz

Sedat Laçiner, "Türkiye`nin, İran`la savaşmak gibi son derece radikal bir konuda, Amerika`nın yönlendirmesi ile kolayca bir karar alacağını sanmıyorum. Yeter ki, Türkiye`deki çoğulculuk öldürülmesin; farklı düşünen insanlar hainlikle, ihanetle suçlanmasınlar. Çünkü, Türkiye`nin ortak aklı sonuçta doğruyu buluyor" dedi.

PKK terörünün bitirilmesine karşılık İran`la çatışmak, kârlı bir alışveriş olmaz

İran`la olan iyi ilişkilerin sadece AK Parti Hükümeti`nin bir politikası değil, Türkiye`nin genel politikası olduğunu belirten Laçiner, şu değerlendirmede bulundu:

"Ama, diyorsanız ki, `Amerikalılar gelecekler Türkiye`ye şöyle bir teklifte bulunacaklar: Siz İran`da gerekli desteği verin, PKK`yı bir gecede halledelim` diyorsanız, bu çok net bir pazarlık önerisidir, üzerinde düşünülmesi gerekir. Yani hiçbir devlet adamı, böyle bir teklif geldiği zaman, `hayır` diyemez, hemen kestirip atamaz. Ama şunu da söyleyeyim, bu tür pazarlıklara `evet` dense bile Türkiye, nükleer silahları konusunda zaten Amerika`yla belli oranda işbirliği yapıyor ve Türkiye, `bu kriz iyiye gitmiyor` diye İran`a uyarılarda da bulunuyor. Ama İran`la veya İran`a bağlı gruplarla bizzat silahlı bir çatışmaya girmekten bahsediyorsanız, bunun da PKK teröründen çok da bir farkı yok; yani, `bir belâyı bırakıp başka bir belâyı alayım, böyle bir değişim yapayım` diyorsanız, bu da çok kârlı bir alışveriş olmaz. Ama, Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye`nin tavrını bir gecede değiştirecek araçlara sahip. Yani, bu akşam üzeri, Türkiye`nin verdiği listeden 30 tane teröristi paketleyip Türkiye`ye ikram etseler, Türk kamuoyundaki Amerika karşıtlığı bile çok hızlı bir şekilde eriyebilir, değişebilir; ama yapmıyorlar bunu." 

Muhabir gazetesi



Bu haber 659 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,767 µs