En Sıcak Konular

Çin'e daha fazla Türkmen gazı akacak

14 Aralık 2011 16:57 tsi
Türkmenistan, Çin'e doğalgaz ihracatını arttıracak. Yeni tesisin devreye girmesiyle Türkmenistan-Çin boru hattıyla 13 milyar metreküp doğalgaz akacak.

Türkmen gazının Çin'e ihracatının arttırılması için inşa edilecek ikinci bir doğalgaz tesisin temeli, Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov tarafından atıldı.

Açılış töreni, Türkmenistan'ın doğusundaki Lebap vilayetinin merkezi Türkmenabat şehrine yaklaşık 80 kilometre mesafedeki Bagtıyarlık mevkinde gerçekleştirildi. Çin'in CNPC şirketi tarafından inşa edilecek tesis, Türkmenistan-Çin doğalgaz boru hattının önemli bir parçası olacak ve Türkmen doğalgazının ihracatının artmasına katkı sağlayacak. 2014 yılında inşaatı tamamlanacak tesiste, 9 milyar metreküp doğalgaz kükürt ve hidrojenden temizlenecek.

Tesisin devreye girmesiyle Türkmenistan-Çin boru hattıyla 13 milyar metreküp doğalgaz akacak. Geri kalan 27 milyar metreküp doğalgaz, Türkmengaz kurumu tarafından Malay ve Üçacı yataklarından üretilerek, hatla Çin'e sevk edilecek. Temel atma töreninde konuşan Devlet Başkanı Berdimuhamedov, sabah CNPC şirketinin Aşkabat'ta yeni ofisini açtıklarını kaydererek, Çin şirketi ile dört yıl önce dev bir projeye başlattıklarını ve Türkmenistan-Çin doğalgaz boru hattını inşa ettiklerini söyledi.

Berdimuhamedov, hattın uzunluğunun 8 bin 800 kilometre olduğunu ve bunun 185 kilometresi Türkmenistan, 530 kilometresi Özbekistan, bin 304 kilometresi Kazakistan ve 6 bin 811 kilometresinin Çin sınırlarından geçtiğini kaydetti. 2009 yılında devreye alınan bu hatla Türkmen gazının Çin'in Guandun eyaletine ulaştığını kaydeden Türkmen lider, Türkmenistan'ın doğalgaz rezervi bakımından zengin çok sayıda yatağa sahip olduğunu ifade etti.

Türkmenistan, Çin ile yılda 65 milyar metreküp doğalgaz sevkiyat anlaşması imzaladı. Türkmenistan-Çin boru hattıyla yavaş yavaş bu miktara ulaşmak hedefleniyor. Bunun için bir tarafdan Çin CNPC şirketi doğalgaz arama çalışmalarında bulunurken, diğer tarafdan Türkmengaz kurumu arama çalışmalarında bulunuyor.

Ülkenin resmi Türkmenistan gazetesinde yayınlanan analiz haberde, Çin'in 10 yıl önce 24,5 milyar metreküp doğalgaz kullanırken, bugünkü günde bu rakamın 109 milyar metreküpe ulaştığı kaydedildi. 2035 yılında Çin'in doğalgaz ihtiyacının 395 milyar metreküpe ulaşması bekleniyor. 25 yıldan sonra Çin yurtdışından ithal ettiği doğalgazın yüzde 31 oranını Türkmenistan'dan ithal etmesi bekleniyor.

2011 yılında Çin Türkmenistan'dan 17 milyar metreküp doğalgaz satın aldı. 26,2 trilyon metre küp doğalgaz rezervi tahmin edilen Türkmenistan, Çin başta olmak üzere Rusya ve İran'a doğalgaz ihraç ediyor.

Daha önce, en çok Rusya'ya doğalgaz satan Türkmenistan, şimdi rotayı Çin'e çevirdi. Berdimuhamedov'un Çin ziyaretinde sağlanan anlaşma sonucunda yıllık ihracat miktarı 40 milyardan 65 milyar metreküpe çıkarıldı. Rusya'ya yaklaşık 10 milyar metreküp doğalgaz satan Türkmenistan, İran'a da hizmete açılan ikinci boru hattıyla yıllık ihracat miktarını 14 milyar metreküpe çıkardı. Önümüzdeki dönemde bunun 20 milyar metreküpe çıkarılması hedefleniyor.

Bu haber 857 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,631 µs