En Sıcak Konular

Mısırlılar 2. tur için sandık başında

14 Aralık 2011 16:29 tsi
Mısır'da seçmenler seçimlerin ikinci turunda oy kullanmak üzere bugün yeniden sandığa gidiyor.

Mısır'da Mübarek sonrası düzenlenen ilk demokratik ve özgür parlamento seçimlerinin ikinci aşamasında oy verme işlemi sorunsuz devam ediyor.

İkinci bölgeyi oluşturan Giza, Şarkiye, İsmailiye, Münifiyye, Suez (Süveyş), Buhayre, Beni Suef, Asvan ve Suhaj illerinde kayıtlı seçmenler oy vermek için sabahın erken saatlerinden itibaren oy verme noktalarının önünde uzun kuyruklar oluşturdular.

Seçimlere katılımın yüksek olduğu ve güvenlik kuvvetlerinin, sandıklar ile seçim merkezleri çevresinde geniş güvenlik önlemleri aldığı gözleniyor.

Mısırlı seçmenler, bir kez siyasi parti listesi bir kez de bağımsız aday tercihi olmak üzere iki ayrı oy kullanıyor.
Mısır halkı, 30 yıllık baskıcı Mübarek rejiminin ardından yapılan ilk demokratik seçimlerin ikinci aşamasından da umutlu. Seçmenler bu seçimlerin Mısır'ın demokrasi tarihinin başlangıcı olacağını yinelediler.

Müslüman Kardeşler tarafından kurulan Hürriyet ve Adalet Partisi liderliğindeki Demokrasi İttifakı'nın ikinci aşamadan da galip çıkacağına kesin gözü ile bakılırken, Selefi Nur Partisi'nin ikinciliğini koruyacağı, Hristiyan iş adamı Necip Saviris'in genel başkanı olduğu Liberal Parti liderliğindeki Hür Mısırlılar İttifakı'nın ise üçüncü sıradaki yerinde bir değişiklik olmayacağı tahmin ediliyor.

Mısır'ın yeni anayasasının taslağını hazırlayacağı için kurucu meclis sıfatı taşıyacak olan Halk Meclisi seçimlerinin ilk aşamasında Hürriyet ve Adalet Partisi liderliğindeki Demokrasi İttifakı yüzde 36,6 oy oranına ulaşmış, seçimlere katılım ise yüzde 52 olarak açıklanmıştı.

Seçimlerin ilk aşamasında, Müslüman Kardeşler'in Demokrasi İttifakı'nın bağımsız adaylarla birlikte Halk Meclisi'nde yüzde 47'lik bir temsil düzeyine ulaştığı ileri sürülüyor.

Sürpriz bir şekilde yüzde 24,4 oy alarak ikinci sıraya yerleşen Selefi Nur Partisi ise ikinci aşama öncesi düzenlediği kampanyalarda söylemlerini sertleştirdi.

Hür Mısırlılar İttifakı'nın lideri konumundaki Liberal Parti'nin Genel Başkanı Necip Saviris, üçüncü aşama sonucunda yüzde 25 oy oranına ulaşacakları konusunda iddialı.

AA



Bu haber 796 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,716 µs